Hlavní obsah

Senzace na úkor Plzně! Oslabený Baník urval výhru v divokém derby

Praha
Aktualizováno

Senzaci na úkor plzeňského favorita přinesl sobotní program 10. kola fotbalové Fortuna ligy. Viktoria znovu neprotrhla střeleckou mizérii a prohrála doma s Karvinou 0:1. V tabulce zůstala čtvrtá a propásla možnost přiblížit se na bod k druhé Spartě, kterou čeká v neděli derby s úřadujícím mistrem Slavií. V dalších zápasech Bohemians hráli s Pardubicemi 1:1, Opava s Baníkem ve slezském derby prohrála 1:2 a Olomouc se rozešla s Příbramí smírně 1:1.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Hráči Karviné se radují z gólu.

Článek
Fotogalerie

Plzni se po dvou utkáních bez vítězství a vstřeleného gólu začalo vzdalovat čelo tabulky, a tak si chtěla napravit renomé doma proti Karviné, s níž v předchozích osmi vzájemných utkáních ztratila jediný bod. Jenže ouha! Střeleckou nemohoucnost nezlomila, gól nevstřelila ani tentokrát a celkově už dlouhých 315 (!) minut. Navíc v 38. minutě nechala naskočit na centr z rohu úplně volného Papadopulose a zkušený útočník jí předvedl, jak se dávají góly.

Západočeši doma v lize ztratili body po sérii 11 vítězství a poprvé od remízy 1:1 s Teplicemi z loňského 15. prosince. Slezané v lize porazili Viktorii na devátý pokus poprvé a připravili jí vůbec první domácí porážku pod trenérem Guľou, jehož pozice začíná být povážlivě vratká...

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

V souboji o míč (zleva) Jan Kovařík z Plzně a Tomáš Ostrák z Karviné.

Baník kvůli hromadné nákaze koronavirem v týmu a desetidenní karanténě neodehrál poslední dva zápasy. Ve slezském derby proti Opavě se přesto vytáhl, byť musel "přežít" dva těžké okamžiky: v 15. minutě za bezbrankového stavu chytil brankář Laštůvka penaltu domácímu kapitánovi Žídkovi, a celý druhý poločas odehráli hosté bez vyloučeného Jakuba Pokorného.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Brankář Baníku Jan Laštůvka se vytáhl při penaltě opavského kapitána Jana Žídka.

Přesto dokázali zvítězit! Nejprve proměnil penaltu Dyjan Carlos de Azevedo, v 86. minutě sice srovnal Žídek, ale v úvodní minutě nastavení rozhodl Jaroslav Svozil. Baník to prostě na Opavu umí, nebodoval s ní v jediném z posledních devíti zápasů nejvyšší soutěže.

Z covidové izolace se vrátili také Bohemians 1905 a v pikantním souboji se rozešli s Pardubicemi remízou. Klokany dostal brzy do vedení Necid, ale východočeský nováček, který v této sezoně hraje domácí zápasy v azylu na stadionu zelenobílých v Ďolíčku, po změně stran vyrovnal. Duel majitele s nájemníkem tak skončil dělbou bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Bohemians na štaflích sledují za plotem utkání 10. ligového kola s Pardubicemi.

Třetí Olomouc přivítala do soboty poslední Příbram, Horváthův tým ale znovu prokázal, že  není oblíbeným soupeřem Hanáků. Sigma porazila Středočechy v jediném z posledních deseti ligových utkání. Tentokrát měla nakročeno ke tříbodovému zisku poté, co Houska v 37. minutě proměnil penaltu. V samém závěru zápasu však vyrovnal Antwi a Příbram uvolnila dno tabulky Opavě.

V páteční předehrávce zvítězil Jablonec 2:0 ve Zlíně. V neděli jsou na programu další tři zápasy. Nováček z Brna přivítá České Budějovice a Mladá Boleslav se utká s Teplicemi, které poprvé povede trenér Radim Kučera. Večer se odehraje pražské derby mezi Spartou a Slavií o první místo. Desáté kolo zakončí pondělní duel mezi Libercem a Slováckem.

Program 10. kola Fortuna fotbalové ligy:
Pátek
Zlín - Jablonec 0:2
Sobota
Opava - Ostrava 1:2
Branky: 86. Žídek - 77. De Azevedo z pen., 90.+1 Svozil
Bohemians - Pardubice 1:1
Branky: 7. Necid - 63. Huf
Olomouc - Příbram 1:1
Branky: 37. Houska z pen.- 88. Antwi
Plzeň - Karviná 0:1
Branka: 38. Papadopulos
Neděle
14:00 Brno - České Budějovice
16:00 Mladá Boleslav - Teplice
18:30 Sparta - Slavia
Pondělí
18:00 Liberec - Slovácko

Reklama