Hlavní obsah

SESTAVA SEZONY: Kapitán šampionů vévodí ligovým hvězdám, mistři ovládli ideální jedenáctku

Všechno už tady jednou bylo. Plzeňští před lety konstatovali, že proti pražským tankům jdou jen s klackem v ruce. A pak jim vyfoukli mistrovský titul. Stejný příběh se letos zopakoval, Viktoria dala oběma S zase na frak. Hned čtyři hráči Plzně figurují v ideální sestavě sezony fotbalové Fortuna ligy podle Sport.cz. Tři hráče dodala druhá Slavia a dva třetí Sparta. Po jednom pak Slovácko a Mladá Boleslav. Rozhodněte v přiložené anketě, kdo byl nejlepším hráčem podzimu.

Foto: Sport.cz s použitím webových stránek klubů

Sestava sezony fotbalové Fortuna ligy podle Sport.cz:

Článek
Fotogalerie

Dobojováno, o mistrovském titulu bylo jasno již kolo před koncem soutěže. Silná trojka dodala do ideální sestavy sezony 2021/22 nejvíce fotbalistů. Nejčastěji, devětkrát, se v sestavách kola objevil plzeňský kapitán Hejda, za ním pak osmkrát jeho spoluhráč Beauguel a sparťan Hancko.

Jindřich Staněk (Plzeň, 5x v sestavě kola)

Vychytal hned 14 zápasů s nulou, zdaleka nejvíc ze všech gólmanů v lize. Nejen podle čísel však byl nejlepším brankářem, Viktorka na klíčovém postu měla větší jistotu než další aspiranti na titul. Prošel Spartou či Evertonem a v září debutoval za reprezentační áčko, v němž se může uchytit nastálo.

Alexander Bah (Slavia, 6x)

Do Edenu přišel loni v lednu z dánského Sönderjyske a brzy bylo jasné, že česká liga mu bude záhy malá. Žádný div, že už s ním jedná Benfica Lisabon. V sešívaném dresu se vypracoval v jednu z opor, v 68 soutěžních utkáních si připsal sedm branek a 16 asistencí. Pravý obránce nebo záložník se také dostal do dánské reprezentace.

Hejda do repre? Plzeňský kapitán pokřik nevyslyšíVideo: Sport.cz

Lukáš Hejda (Plzeň, 9x)

Sotva zvedl nad hlavu mistrovský pohár, dvaatřicetiletý obránce uzavřel reprezentační kariéru, přestože za národní tým dosud odehrál jediné utkání. Škoda, vzhledem k formě, v jaké kapitán kočíroval Viktorku za titulem, by po něm trenér Šilhavý nejspíš pro červnové zápasy Ligy národů rád sáhl...

Dávid Hancko (Sparta, 8x)

Letenští na vysněný titul znovu nedosáhli, slovenský reprezentant byl ovšem v jejich kádru světlou výjimkou. Udržel si stabilní formu po celou sezonu. Na obránce měl i zajímavá čísla, se sedmi góly a pěti asistencemi byl šestnáctým nejproduktivnějším hráčem ročníku.

Ewerton da Silva (Mladá Boleslav, 6x)

Když si na něj soupeři začali dávat velký pozor, nastaly mu krušnější časy a neprosazoval se tak lehce jako během podzimu. Celkově se však Brazilec rozhodně zařadil mezi nejvýraznější postavy soutěže, Bolku dotáhl k prvenství ve skupině o umístění. Připsal si 11 gólů a 6 asistencí.

Obrovsky šťastný reprezentační nováček Ondřej Lingr. Zbavil se i zdravotních problémůVideo: SK Slavia Praha

Ondřej Lingr (Slavia, 7x)

Asi největší objev sešívaných v sezoně. Dával důležité góly, jako záložník se dost dlouho držel ve hře o korunu krále střelců. Asistenci paradoxně nemá žádnou, 14 vstřelených branek je ovšem mimořádným počinem. Rostl i v pohárové Evropě a dočkal se pozvánky do národního týmu.

Tomáš Holeš (Slavia, 6x)

Devětadvacetiletý záložník znovu odváděl poctivou práci. Defenzivní univerzál nastoupil v ročníku nejvyšší soutěže do 26 duelů s bilancí dvou branek a jedné asistence, jeho pozice je ale spíše defenzivnější. Během sezony nastoupil i na pozici stopera a v minulosti hrával také pravého obránce.

Jhon Mosquera (Plzeň, 7x)

Trochu přelétavý pták, tenhle Kolumbijec, ale dravec. Klokanům utekl do Liberce, také Slovan opouštěl jako volný hráč. Viktorka s ním rozhodně trefila bingo, na křídle byl k neudržení, navíc je skvělým hlavičkářem. Sedmi góly a šesti asistencemi přispěl k titulu, který věnoval zesnulému otci.

Hložek má hrát blíž k bráně, Sparta mu to vzala, myslí si Václav Němeček v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Adam Hložek (Sparta, 7x)

Před rokem ho na Letné udrželi, aby jim pomohl vyhrát titul. Znovu na něj nedosáhli a jejich největší talent je na odchodu. Nejmladší stovkař v historii české ligy zamíří do zahraničí jako nejlepší asistent (13 přihrávek na gól) a druhý nejproduktivnější muž sezony (přidal k nim 9 branek). Je otázka, co si bez něj Sparta počne...

Jean-David Beauguel (Plzeň, 8x)

Bitva o krále střelců probíhala až do posledního kola, s 19 trefami ji ovládl kanonýr šampionů. Téměř dvoumetrový Francouz získal ocenění pro nejlepšího útočníka a nejlepšího cizince v anketě LFA. Po nejlepší sezoně v kariéře ovšem ve Viktorii končí, láká ho exotická nabídka z Indonésie.

Václav Jurečka (Slovácko, 7x)

Píše originální příběh. Když se během podzimu prostřílel do čela tabulky střelců, měl doma čerstvý vysokoškolský diplom z městského stavitelství. Inženýr během mimořádné sezony zaklepal i na dveře reprezentace, do níž byl jako nováček povolán před baráží ve Švédsku. Nakonec na Beauguela ztratil jen dva góly.

Kdo byl podle vás nejlepším hráčem sezony?
Jindřich Staněk (Plzeň)
45,7 %
Alexander Bah (Slavia)
4,6 %
Lukáš Hejda (Plzeň)
3,7 %
Dávid Hancko (Sparta)
1,3 %
Ewerton da Silva (Mladá Boleslav)
0,7 %
Ondřej Lingr (Slavia)
1,1 %
Tomáš Holeš (Slavia)
17 %
Jhon Mosquera (Plzeň)
0,9 %
Adam Hložek (Sparta)
13,9 %
Jean-David Beauguel (Plzeň)
7,2 %
Václav Jurečka (Slovácko)
3,9 %
Celkem hlasovalo 1335 čtenářů.

Reklama