Hlavní obsah

Slavia nadělila bůra a vládne lize! Slovácko deklasovalo Spartu, Petržela má rekord

Praha
Aktualizováno

Sobotní šlágr skončil remízou Baníku s Plzní. Slovácko v taháku nedělního programu 15. kola fotbalové Fortuna ligy šokovalo Spartu drtivou výhrou 4:0 a už je druhé. Vedoucí Slavia nezaváhala, rozdrtila Jablonec 5:0 a odskočila v tabulce o tři body. Karviná prohrála s Libercem 1:2. Teplice podlehly v bitvě o záchranu Pardubicím 1:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dán Bah se hlásí ke třetí trefě Slavie proti Jablonci.

Článek
Fotogalerie

Senzace a šok pro Letenské v Uherském Hradišti. Sparta naposledy prohrála 0:4 v lize s Plzní v květnu 2019. A teď až na Slovácku, které se posunulo již na druhou příčku tabulky. Domácí Milana Petržela odehrál 437. ligový zápas, což je český rekord.

Slovácko v ligové sezoně doma vyhrálo všech sedm duelů. Jediné dvě porážky v ročníku svěřenci kouče Martina Svědíka utrpěli v Plzni a na Slavii. Sparťané tak na sešívané ztrácejí již pět bodů. Letenští nastoupí ve čtvrtek na stadionu Glasgow Rangers ve skupině Evropské ligy. Do jejich sestavy se po zranění vrátil Hložek.

Vedoucí Slavia v souboji účastníků Konferenční ligy hostila Jablonec a zápasu jasně dominovala. Přestože s epo přestávce šetřila, zvítězila 5:0, dvakrát se trefil střídající Lingr. Obhájce titulu tak vede tabulku o tři body před Slováckem a Plzní, Sparta je až čtvrtá. Jablonečtí osm kol čekají na vítězství a krčí se na 13. místě. Obě mužstva ve čtvrtek hostí ve skupině KL nizozemské soupeře. Pražané vyzvou Feyenoord a Severočeši změří síly s Alkmaarem.

Vršovický celek naposledy v lize podlehl Jablonci v srpnu 2018, od té doby dosáhl sedmi výher a remízy.

Týmy ze dna prohrály

V neděli se doma představily i dva nejhorší týmy tabulky. Poslední Teplice, které prohrály všech pět předchozích kol pod trenérem Jiřím Jarošíkem, absolvovaly záchranářský souboj se čtrnáctými Pardubicemi. Východočeši nezvítězili devět kol po sobě, na Stínadlech ovšem černou sétii ukončili. Výhra 2:1 je pro ně nad zlato.

Předposlední Karviná po návratu z koronavirové karantény vybojovala remízu 2:2 se Slováckem. Čekání na premiérovou výhru v sezoně hodlali Slezané ukončit proti Liberci. Plán jim ovšem nevyšel. Domácí sice vedli, Slovan ovšem skóre otočil. O jeho výhře a posunu na osmou příčku v nastavení rozhodl Hilál.

Program 15. ligového kola:
Sobota
Mladá Boleslav - Zlín 1:0
Bohemians - České Budějovice 3:1
Olomouc - Hradec Králové 2:2
Ostrava - Plzeň 2:2
Neděle
Slovácko - Sparta 4:0
Branky: 16. Kalabiška, 43. Jurečka, 57. Holzer, 85. Cicilia
Karviná - Liberec 1:2
Branky: 17. Túlio - 38. z pen. Rabušic, 90.+1 Hilál
Teplice - Pardubice 1:2
Branky: 90.+8 Chlumecký - 39. Chytil, 80. z pen. Červ
Slavia - Jablonec 5:0
Branky: 77. a 90.+1 Lingr, 15. Olayinka, 33. Kuchta, 40. Bah

Reklama

Související témata: