Hlavní obsah

Sparta byla o třídu lepší. Hráli jsme na náhodu, přiznal upřímně brankář Černý

Praha

Téměř po deseti letech nastoupil brankář Radek Černý v dresu Slavie do třaskavého duelu v podobě derby se Spartou. V sobotu na Letné musel překousnout tříbrankovou prohru. Když v říjnu 2004 chytal proti odvěkému rivalovi naposledy, prohrála Slavia rovněž. „Ale tentokrát jsme nebyli schopní Spartě vůbec čelit. Bylo to z naší strany hodně na náhodu," přiznával čtyřicetiletý gólman.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávistický brankář Radek Černý (vpravo) likviduje šanci sparťanského kapitána Davida Lafaty v utkání 24. kola fotbalové Gambrinus ligy.

Článek
Fotogalerie

Pyrotechnika v hledišti během derby pražských "S".

Bylo pro vás utkání proti Spartě i po letech v Anglii a ve vašem věku výjimečným zápasem?

Derby je vždy specifické. Atmosféra byla perfektní. V tuzemské lize nenajdeme jiné utkání, které by sneslo stejné parametry z hlediska vypětí a rivality. Člověk samozřejmě musí emoce potlačit, hodit atmosféru stranou a soustředit se jen na věci, které se odehrávají na hřišti.

Celkem třikrát jste lovil míč ze sítě za svými zády. Mohl jste některému z gólu zabránit?

První gól si ještě prohlédnu v televizi. Na střílený centr od Krejčího jsem si sáhnul. Nechtěl jsem míč posouvat do středu, mým záměrem bylo balón jen posunout, ale nevěděl jsem, že za mnou nabíhá Lafata. Při druhé trefě mi Neves míč tečoval do protipohybu, při třetí nás hráči Sparty vykombinovali a Dočkal míč uklidil na zadní tyč z bezprostřední blízkosti. S tím nešlo nic dělat.

Kdy jste si uvědomil, že v tomto derby bude Sparta nad vaše síly?

Nedostávali jsme se do hry od samého začátku, neměli jsme šance. Při rozdílu dvou gólů byla v pokutovém území Sparty situace, kdy souboj Costy s Necidem smrděl faulem. Dovedu si představit, že jeden gól do sítě Sparty by nám dodal energii. Ale upřímně, herně jsme Spartu nepotrápili. Bylo to hodně na náhodu.

Je pro váš tým více deprimující bodový rozdíl, který na Spartu máte a po derby činí jednačtyřicet bodů, nebo výkonnostní propast?

Není pro nás dobré ani jedno. Kdybychom byli v sobotu domácím vyrovnaným soupeřem, můžeme si něco vzít do dalších zápasů. Ale Sparta byla o třídu lepší.

Sparta zatím v lize neprohrála. Lze jí při formě, kterou momentálně má, vůbec čelit?

Se současnou výkonností a při rozpoložení, v němž se nacházíme, toho rozhodně schopni nejsme. Ostatní týmy možná ano. Když hrála Sparta s Plzní, předváděla nátlakový fotbal. Každé utkání je pro ni jiné, umí se dobře připravit. My jsme chtěli zůstat zalezlí a spoléhat na brejkové situace, ale když už jsme míč získali, vůbec se nám nedařilo Spartu ohrozit. Do přestávky vlastně vůbec.

Máte náskok jediného bod na patnáctou příčku znamenající pád do druhé ligy. Jak se Slavia popasuje s mrzutou situací?

Vše se bude lámat v posledních pěti zápasech. Tam si nemůžeme dovolit prohrát a minimálně tři utkání musíme vyhrát. Pokud to dokážeme, zachráníme se. Jakýkoliv ostatní průběh bude znamenat obrovskou komplikaci.

Přitížila Slavii hodně výhra konkurenta a vršovického rivala Bohemians 1905 nad Teplicemi, která byla poměrně nečekaná?

Nemůžeme si myslet, že všichni budou pořád prohrávat nebo remizovat. Boj o záchranu je na nás, my musíme začít dávat góly a začít vyhrávat. Nelze spoléhat na ostatní. Tudíž nemá smysl řešit Bohemians.

Bude pro váš tým nevýhodou, že v kádru je poměrně velká řada mladých hráčů, pro něž může být boj o záchranu velkou zátěží na psychiku?

Myslím, že ani starší hráči nemají zkušenosti s bojem o záchranu v dresu Slavie. Nepůjde o snadný boj, ale věřím, že ho zvládneme.

Zachrání se Slavia v první lize?
Ano
53,9 %
Ne
46,1 %
Celkem hlasovalo 15070 čtenářů.

Reklama

Související témata: