Hlavní obsah

Č. Budějovice - Sparta 0:2Sparťanské trápení skončilo v Budějovicích

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Höjer 0 : 1
27. Čvančara 0 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté Sparty vyhráli v nedělním utkání 2. kola nejvyšší soutěže v Českých Budějovicích 2:0 a slaví první vítězství v soutěžním utkání pod vedením kouče Priskeho. Pražany poslal do vedení už ve druhé minutě Höjer, náskok pak pojistil Čvančara.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Tomáš Čvančara ze Sparty a Asger Sörensen ze Sparty.

Článek
Fotogalerie

Sparta, která nedávno vypadla ve 2. předkole Evropské konferenční ligy s Vikingem Stavanger, poprvé vyhrála až ve čtvrtém soutěžním duelu pod Priskem. Letenští částečně odčinili minulou domácí porážku 1:2 s Libercem z prvního kola. Naopak Dynamo nenavázalo na úvodní vítězství 2:0 nad Pardubicemi.

Priske udělal oproti duelu s Libercem z různých důvodů čtyři změny v základní sestavě. Mimo jiné chyběla útočná jednička Kuchta, který dostal pětizápasový trest za vyloučení po surové hře v úvodním kole. Letenští nastoupili v ofenzivě se dvěma hroty Čvančarou a Julišem a zadák Zelený hrál netradičně na pozici defenzivního záložníka. Jihočeši vyrukovali s pětičlennou obranou.

Jak si Sparta poradí bez Kuchty? Diskuse v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Sparta vstoupila do utkání nejlépe, jak mohla. Hned ve druhé minutě Letenští nakrátko rozehráli roh a Höjerův střílený centr s pomocí teče domácího Hory zaskočil gólmana Šípoše, který balon propustil kousek za brankovou čáru. Dánský obránce skóroval v české lize poprvé.

Dynamo se z inkasovaného gólu oklepalo a ve 12. minutě bylo blízko k vyrovnání. Po Horově nákopu nejistě vyběhl brankář Holec až téměř k hranici pokutového území, nová posila Jihočechů Čmelík ho stihl obstřelit a trefil tyč.

Domácí drželi v poli se Spartou krok, ale v obraně chvílemi působili nejistě. V 26. minutě jen se štěstím přečkali velký závar ve vápně, o minutu později už ale podruhé inkasovali. Daněk se protáhl přes dva hráče, uvolnil ve vápně Čvančara a ten před Šípošem nezaváhal. Jihočeši si ještě do pauzy vytvořili druhou velkou šanci a znovu u ní byl agilní Čmelík, jehož tvrdou ránu z voleje v 38. minutě vyrazil Holec.

Být skautem Sparty, sáhl bych po jiném hráči. Stanislav Levý doporučuje posilu v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Po změně stran začali domácí aktivně a v 52. minutě po centru hlavou o kousek minul Králik. Na opačné straně po hodině hry připravil agilní Daněk pozici pro Mejdra, který rovněž zamířil vedle. Chvíli nato Daněk zakončoval sám a Dynamo zachránil Šípoš.

Po oboustranném prostřídání ztratila hra tempo a Sparta už tři body bez větších problémů uhájila. Jihočeši se nedočkali branky ani v druhé minutě nastavení, kdy Čoličovu ránu z voleje po signálu z rohového kopu odvrátil kousek před brankovou čarou Hancko.

2. kolo první fotbalové ligy:
Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 0:2 (0:2)
Branky: 2. Höjer, 27. Čvančara. Rozhodčí: Proske - Paták, Kotík - Franěk (video). ŽK: Čmelík, Potočný, Hellebrand - Drchal. Diváci: 6681 (vyprodáno).
Č. Budějovice: Šípoš - Čolič, Grič, Havel, Králik, Sladký (85. Penner) - Čmelík (72. Matoušek), Hora, Čavoš (72. Hellebrand), Potočný - Škoda (46. Hais). Trenér: Weber.
Sparta: Holec - Mejdr, Sörensen, Hancko, Höjer (62. Pavelka) - Zelený - Daněk (83. Wiesner), Sadílek, Pešek (74. Drchal) - Čvančara (62. Karabec), Juliš (74. Minčev). Trenér: Priske.

Reklama

Související témata: