Hlavní obsah

Táta na Letné v Zápasu století porazil Barcelonu, Malej rum se teď proti Spartě vytáhl

Začal zápas na lavičce, jakmile však nastoupil do druhé půle, výrazně změnil průběh děje. Zatímco v první půli byli fotbalisté Pardubic na Spartě bezzubí, po přestávce si dovolovali mnohem víc. Sedmatřicetiletý útočník Pavel Černý měl na jejich vzepětí důležitý podíl. „Hodně mi pomohlo, že jsme přešli na dva útočníky. Dobře jsme se doplňovali,“ poukázal zkušený veterán.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Černý z Pardubic.

Článek
Fotogalerie

Rodina Černých může být názorným příkladem, jak zběsile čas letí.

Zanedlouho si Sparta 1. dubna připomene rovných 30 let od chvíle, kdy v nultém ročníku Ligy mistrů porazila Barcelonu 1:0. A táta Pavel sehrál ve slavném duelu, který byl později v klubové anketě vyhlášen Zápasem století, podstatnou roli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Aktéři letenského Zápasu století s Barcelonou - dole zleva: Michal Horňák, Pavel Černý, Petr Kouba, nahoře zleva: Horst Siegl, Martin Frýdek, Lumír Mistr, Jozef Chovanec a Dušan Uhrin s maketami stadiónu.

„Béda Vrabec zakroutil přímý kop do břevna a odražený míč poslal štírek Pavel Černý do vápna. Já byl jako vždycky ve správnou chvíli na správném místě a takovým halfvolejíkem překonal Zubizarretu. Padlo to tam," popsal kanonýr Horst Siegl s úsměvem pro Sport.cz v roce 2017 u branky na druhé straně od Letenské pláně, do níž svůj nejslavnější gól vstřelil.

Sparta - Barcelona 1:0, památná výhra z roku 1992Video: Sport.cz

Když se táta Černý přezdívaný Rum v květnu 2002 loučil v dresu mateřského Hradce Králové s ligovou kariérou, zahrál si dvacet minut po boku svého syna Pavla, jemuž logicky připadla přezdívka Malej rum.

Synátor v kariéře doputoval až do konkurenčních Pardubic, za které teď na Spartě jako žolík vstřelil svůj třetí ligový gól v sezoně. Do stejné brány, jako se tehdy trefil Siegl po tátově asistenci...

„Jsem pro trenéra stále připravený. Hrajeme na jednoho útočníka, jsme na to tři a jsem rád, že se stále na hřiště dostanu," přijímá skromně svou roli.

Černý snížil na konečných 3:1 pro favorita, ještě za stavu 1:0 ovšem po jeho hlavičce gólman Milan Heča zmařil takřka jisté vyrovnání.

„Musím brankáře pochválit, protože to vytáhl fakt dobře. Dostal jsem se tam přes Hancka a snažil se balon umístit nahoru, aby ho neměl, a stejně ho vyrazil. Za to ho určitě ve Spartě pochválí," pousmál se hořce.

Východočeši každopádně zůstali předposlední, hrají o záchranu.

„Nebudu lhát, že bychom soupeře v boji o záchranu nesledovali. Pořád máme vše ve svých rukou a doufám, že tomu tak bude i v 35. kole. Teď nás čekají soupeři, u kterých je pravděpodobnost, že se s nimi setkáme ve skupině o záchranu, takže nám začíná velký boj. Bude se počítat každý bod. Musíme se vrátit k poctivému fotbalu od dobré defenzivy a pokusit se získat co nejvíc bodů," uvědomuje si Černý.

Reklama

Související témata: