Hlavní obsah

Trpišovský po obratu: Chvílemi jsme koncertovali. Lingr mi může nadávat

Všechny body mají stejnou hodnotu, zopakoval po domácím triumfu nad Plzní 2:1 kouč Slavie Jindřich Trpišovský. Pražané se tak vrátili do čela fotbalové Fortuna ligy a navíc s pocitem, že proti velkému rivalovi podali kvalitní výkon. Podle Trpišovského chvílemi až dominantní.

Ve druhé půli jsme chvílemi koncertovali, chválí tým Jindřich Trpišovský. Zaslouženě jsme vyhráli!Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Slavia byla lepší téměř celý zápas, první gól ale dala Plzeň. Máte pro to vysvětlení?

Byli jsme ze začátku zabrzdění, opatrní a předržovali balon. Inkasovaný gól byla rána, ale tým skvěle zareagoval. Trpělivou kombinací jsme snažili dostat do zakončení. Plzeň dobře bránila, nebylo jednoduché se k ní prokousat. Postupem času se ale výkon stupňoval, ve druhé půli jsme zahráli velice dobře, k vidění byly velice dobré individuální i týmové výkony.

Výsledkem bylo vyrovnání pár minut po přestávce.

Hodně nám pomohlo, v tu chvíli jsme dominovali, střídající hráči hodně pomohli. Vyhráli jsme zaslouženě. Chtěl bych poděkovat za skvělou kulisu a fandění. Také rozhodčí zvládl utkání dobře, přispěl k jeho plynulosti, všichni chceme vidět míč ve hře. Byl to fér zápas. Ve druhé půli jsme i chvílemi koncertovali a vyhráli nad těžkým soupeřem, proti kterému se skóre velmi těžko otáčí.

Úkol zněl jasně: Jít tam a rozhodnout! Oslava super, pár kotrmelců a nemohl jsem dýchat, popisuje Ondřej LingrVideo: Sport.cz

Jak moc je výhra důležitá v boji o titul?

Body se sčítají na konci a všechny mají stejnou hodnotu. V boji o titul je musíte získávat v každém zápase, tady je však příjemnější, že přímý konkurent žádné nezíská.

Těší vás, že zvítězil útočný přístup nad tím defenzivním, jakým se prezentovala Plzeň?

Máme nějaký herní styl, který vychází z typologie našich fotbalistů. Když chceme hrát na čele, musíte se během sezony vyrovnat se všemi překážkami. Někdy rozhoduje, jak na soupeře dokážete zareagovat střídáním nebo přístupem. Pokud budeme hrát v intenzivně jako dnes, se stejnou nabídkou a odhodláním, budeme úspěšní. Zápasy se lámou, když je fotbal nahoru a dolů, pak se dělají chyby. Prezentujeme se svojí hrou, teď přinesla vítězství, minule jsme v Plzni prohráli. Každý tým má právo zvolit si taktiku, ví, jaké jsou jeho možnosti a silné stránky.

Do základní sestavy jste dostal spíše zkušenější hráče. Jde to samé očekávat i v dalších kolech, kdy se bude definitivně hrát o titul?

Určitě ano. Prošli jsme si obdobím, kdy hodně hráčů bylo nemocných, nechci být ale konkrétní. Když jde do tuhého, tak jde o udržení kontinuity výkonu. Kluci, kteří mají více zkušeností, jsou toho spíše schopní. Třeba v Budějovicích bylo v základní sestavě pět hráčů pod 22 let, což může hrát svou roli. V české lize je každý zápas těžký, nikdy nevíte, jak dopadne. Na trpělivost a zkušenost chceme určitě sázet.

Těší vás, že rozhodující trefu obstarali opět borci z lavičky? Konkrétně skóroval Ondřej Lingr.

Ondra je hráč, na kterém jsme velice závislí. Je nadstandardní, umí hrát od začátku i vstoupit do utkání v průběhu. Nastoupil v obrovské intenzitě, byl rozdílový. Ví, že tým je víc než jednotlivci. Roli náhradníka umí přijmout, ve Slavii je dlouhou dobu a ví, že v těžkých zápasech mají střídající hráči možná větší důležitost než ti, kteří jsou v základní sestavě.

Je těžké právě jemu vysvětlit, že začne na lavičce?

Každý fotbalista chce hrát, samozřejmě to není jednoduché. Ondra už s tím nějaké zkušenosti má a jak říkám, tým je pro něj na prvním místě. Když mu vše vysvětlíte, pochopí, že je to pro dobro jeho i mančaftu. V první fázi může být zklamaný, ale já mu řekl, že když dá gól a vyhrajeme, tak mi může nadávat. To taky udělal (smích). Možná je vám pak takového hráče líto, protože si prostor zaslouží. Důležitý je však celkový přínos. Když to tak budou hráči vnímat, pro tým to bude jen dobře.

Kdo byl podle vás nejlepším hráčem Slavie? Nabízí se třeba Petr Ševčík.

Těžko vybírat. Konkrétně Petr byl dominantní, od něj zkušený výkon, kvalita při zakládání útoků. Když jsme si zpětně analyzovali zápas v Budějovicích, tak tam byly třeba jen tři hráči, co mají titul. Dnes jsme vsadili na kluky, kteří mají ve Slavii nějakou historii. Líbila se mi Petrova hra pod tlakem, kdy na něj soupeři dotírali. Vybrat ale někoho nejlepšího bych si netroufnul, bylo by to nefér vůči ostatním, kteří k vítězství přispěli.

Tomáše Holeše jste stáhl na stopera. Proč?

Důvodů bylo víc. Věděli jsme, že budeme podstupovat hodně soubojů, že si Plzeň bude pomáhat dlouhými balony na Tomáše Chorého. Chtěli jsme soubojové stopery, Tomáš dlouho nehrál, běžecky na to není tolik připravený a my chtěli ve středu hřiště mít fyzickou sílu. Tím, že se vrátil Jakub Hromada, se mohl Tomáš zasunout. Také jsme chtěli více komunikace, Tomáš je schopný řídit hráče kolem sebe.

Dva odlišné poločasy odehrál Oscar. Jak jste s jeho výkonem spokojený?

Oscar vypadal celý týden, že má největší formu ze všech. Dokonce byl na tréninku nejgólovější, což se ještě nestalo. Po inkasované brance byl nevýrazný, křičeli jsme na něj, aby si chodil pro míče. Občas má problém s emocemi, jak se dostat do zápasu, ale ve druhé půli to bylo úplně něco jiného.

Reklama