Hlavní obsah

Vrba o smlouvách: Pulkrab si připravil pozici, Dočkal je pořád pan Fotbalista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klokany porazil z letenské lavičky teprve na druhý pokus. Na začátku sezony uhráli fotbalisté Sparty v Ďolíčku jen remízu. V neděli večer už ovládli derby jednoznačně a po výhře 5:1 se drží na třetí příčce ligové tabulky za Slavií a Plzní. „Rozhodl první poločas (4:0). Je výhoda vést větším rozdílem, soupeř pak musí být aktivnější. Vytváří víc prostoru pro naše ofenzivní choutky,“ kvituje trenér Pavel Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Pavel Vrba během utkání s Bohemians 1905.

Článek
Fotogalerie

Osvědčeného žolíka Pulkraba jste stejně jako proti Bröndby nasadil od začátku. Odvděčil se vám hattrickem.

Je pravda, že v minulých kolech dostával spíš příležitost na posledních třicet minut a vždycky dal gól. Teď vydržel 60 minut v tempu a pak jsme ho střídali. Je dobře, že si formu přinesl i do začátku utkání a pomohl nám třemi góly v prvním poločase. Jsem rád za jeho góly, oceňuji také spolupráci hráčů s ním. Vytvořili mu situace, někdy složitější, jindy hodně jednoduché. Ale Pulky byl v prostorech, kde měl být a dal tři góly. V kombinaci jsme byli silnější a hroťák měl víc prostoru.

Sázeli jste také na skutečnost, že v posledních dvou sezonách hostoval v Bohemce a soupeře tak dokonale zná?

Trochu jsme s tím kalkulovali. Hrál proti mužstvu, kde pracoval a kde ho velice dobře znají. Říkali jsme si, že se bude chtít ukázat. To se taky stalo.

Poprvé od Teplic jste vrátil do základu Bořka Dočkala. Jak jste byl s jeho výkonem spokojený? Jaká je jeho pozice a budoucnost?

Na to, že v poslední době hrál méně nebo vůbec, zápas zvládl velice dobře. Co se týká jeho budoucnosti, je to otázka na sportovního ředitele a vedení klubu. Pokud se budou ptát mě, je to spíš otázka na únor nebo březen. Uvidíme po zimní přípravě, v jaké bude formě. Bořka si cením, protože je v kabině hodně důležitý. V derby zase ukázal, že je pořád pan Fotbalista.

Smlouva po sezoně končí právě i Pulkrabovi. Když se vás sportovní ředitel Tomáš Rosický zeptá, co mu poradíte v jeho případě?

To samé. Pulkrab je samozřejmě mladší. Je v situaci, že si pozici za poslední měsíc a půl hodně zajímavě připravil.

Pulkrab byl dlouho na hraně kádru, chodil po hostováních. Teď něco změnil?

Nedokážu úplně posoudit, co se stalo za poslední tři roky. Můžu mluvit o posledním období se mnou. Je to hráč, který vždycky, když přijde, mužstvu pomůže. Má i své limity a hranice. Musí zapracovat na určitých věcech, které dokáže zlepšovat. V koncovce je výjimečný. Připomíná mi pana Petráše z Interu. Nemusel být na hřišti moc vidět, ale uměl dávat góly. Matěj má stejnou vlastnost, proto je pro nás cenný.

Hattrick z asistencí v derby poskládal Adam Hložek. V minulé sezoně byl králem střelců, teď je s deseti přihrávkami zase nejlepším nahrávačem v lize. Vnímáte jeho přerod?

Přišel jsem v únoru. Před tím nastupoval spíš na pozici číslo devět, což je hrotový útočník. Teď ukazuje, jak je silný v nahrávkách, protože zrychluje hru a vytváří situace pro spoluhráče. Potvrdil svou výjimečnost. Jestliže ji minulou sezonu potvrzoval střelecky, na podzim zase ve spolupráci se spoluhráči. Je nejlepší nahrávač ligy, což ukazuje jeho kvality.

Solidní období prožívá také obránce Dávid Hancko. Připsal si gól a asistenci, takže za podzim už má v lize čtyři branky a tři nahrávky, navíc dával klíčové vítězné góly v Evropské lize.

Hraje dobře. Asi je to hlavně tím, že má hodně přísnou přítelkyni (tenistka Kristýna Plíšková - pozn. red.). Když sleduji, co píše, tak je asi dobře vedený... (smích)

Reklama

Související témata: