Hlavní obsah

Vyčichlý Vrba! Experti pojmenovali, proč se Baník trápil. Hlavní problém vidí jinde

Léčba Pavlem Hapalem. Baník Ostrava se rozhodl bídně rozjetou sezonu řešit výměnou trenéra. V klubu skončil Pavel Vrba a přichází šance pro jeho jmenovce Hapala. Ten je sedmým trenérem za posledních pět let. „Baník nemá dlouhodobou koncepci, číslo odvolaných trenérů je vysoké," má jasno Robert Neumann, redaktor Práva. „Počet trenérů za poslední roky je známkou toho, že je klub nemocný. Trenér nese třeba určitou vinu, ale jinak je to známka, že se v Baníku něco dělá blbě," dodává v pořadu Přímák trenér Josef Csaplár.

Vyléčí trenér Pavel Hapal ostravský Baník? Klub je nemocný, trvdí Josef Csaplár v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

 
Článek

Nervozitu měl v ostravském klubu vyvolat už fakt, že v Braníku nechtěl pokračovat po sezoně hrdý Ostravák Tomáš Galásek. „Baník je klub jeho srdce, ale poznal, že by to nebylo to pravé ořechové," myslí se redaktor Práva a bývalý prvoligový fotbalista.

Csaplár má jasno, že zásadní podíl na současné situaci má majitel klubu Brabec. „Klub je jeho podnik, za výběr lidí je zodpovědný a stejně tak za chod klubu. Je to majitelův byznys. Když nepošlape restaurace - může za to číšník? nebo na stavbě zedník? ptá se trenér a tvrdí, že pokud chtějí majitelé klubů pozvednout český fotbal, radí jim, aby se v klubech chovali jako ve svých firmách. „Když to uděláte zítra, tak příští týdne bude český fotbal vzkvétat," myslí si.

Slavia se trápí, prohrála třikrát v řadě a nedala ani gól. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Bývalý trenér Liberce vzpomíná, jak byl u rozhovoru s majitelem klubu, který kouči říkal: „Tady si o všem rozhoduju já, o posilách, o penězích, pokutách, o sestavě, já si to platím." A pak čekal na reakci. Trenér odvětil, že s tím nemá problém, ale majitel musí akcentovat, že nemá klub v takové chvíli šanci pomýšlet na evropské poháry a hrát tam případně větší roli. „Ve fabrice si také nedovolíte říct svářeči, jak má svářet. Nebo v nemocnici říct profesoru Pirkovi, jak má dělat bypass. A fotbal je normální byznys," konstatuje Csaplár.

Hapal za Vrbu? Asi je to logický krok. Pasáž z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Podle Neumann nelze čekat, že s trenérskou změnou přijde okamžitě zlepšení. „Není možné čekat, že najednou bude Baník hrát o titul," říká redaktor Práva. Ostravský tým prý doplácel na to, že Pavel Vrba působil „vyčichle" a následně to přenesl na mužstvo.

„Baník je pro mě tým na střed tabulky, to je tým bez drajvu, něco tam je divné vevnitř," doplňuje Csaplár. Sám chce od hráčů výkon na sto procent. „Pak prominete nedokonalosti, ale musí to být jízda," dodává.

Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák?

Reklama

Související témata:
Richard Brabec