Hlavní obsah

Zidane mu přiklepl životní gól, nebožtík Raiola předpověděl návrat do zahraničí. Grygera teď ulovil Vrbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brücknerovy děti nezahálejí. Hrdinové jedné z nejsilnějších generací českého fotbalu, kteří byli zklamaní, že na EURO 2004 získali jen bronz a nedosáhli na titul, působí na scéně v jiných rolích. Pavel Nedvěd pracoval pro Juventus, Petr Čech pro Chelsea, Tomáš Rosický je ředitelem ve Spartě, Tomáš Galásek trénuje u národního týmu, Karel Poborský velí akademiím... Zdeněk Grygera zůstal věrný svému regionu, osmým rokem pracuje pro Zlín. Deset let poté, co ze zdravotních důvodů ukončil hráčskou kariéru, získal pro svůj klub nového trenéra Pavla Vrbu.

Generální manažer Zlína Zdeněk Grygera po příjezdu na Tipsport Malta CupVideo: Tipsport

 
Článek
Fotogalerie

Prosinec 2012 je datem, kdy byl po zranění kolena ve službách londýnského Fulhamu nucen ukončit kariéru. Bohatou, vedle Zlína a Drnovic si zahrál také za Spartu, Ajax Amsterdam a turínský Juventus.

Desetileté výročí si ovšem koncem roku ani moc nepřipomínal. Měl jiné starosti, během glosování světového šampionátu získal pro svůj klub nového trenéra.

„Jsme z jednoho regionu, s Pavlem Vrbou se známe. Potkávali jsme se i během kariéry, když jsem ještě hrál. Během MS jsem jezdil do televizního studia, trenér také byl v Praze. Má velké renomé, pro nás je velká posila," vypráví Zdeněk Grygera, generální manažer Trinity Zlín.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva viceprezident fotbalového klubu FC Trinity Zlín Zdeněk Grygera a trenér Pavel Vrba.

Dnes 42letý bývalý obránce dorazil za mužstvem během Tipsport Malta Cupu. Tam měl během chvíle volna přece jen čas zavzpomínat. Třeba na slavný gól, který v únoru 2003 vstřelil Francii a Češi pak přátelský zápas na její půdě vyhráli 2:0.

Legendární Zinedine Zidane tehdy předvedl frajerskou patičku pro diváky, jenže pohotový Grygera ho o míč obral a parádním volejem trefil šibenici gólmana Ulricha Ramého.

„Je to gól, který si v podstatě všichni spojují s mým jménem. Mám radost, že si ho zapamatovali. Velmi rád na něj vzpomínám, ale čas běží. Zvykl jsem si říkat podívejte, komu jsem vzal míč, protože si mnoho lidí až tak neuvědomuje, že mi gól připravil právě Zidane," směje se i po letech muž s 65 mezistátními starty a 2 góly za áčko (druhou branku dal Slovensku) na kontě a mistr Evropy do 21 let z roku 2002.

Loni v dubnu zemřel Mino Raiola. Nejslavnější fotbalový agent, který zastupoval hvězdy jako Pavel Nedvěd, Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba či Erling Haaland, měl zásadní vliv také na Grygerovu kariéru.

Dortová oslava narozenin fotbalistů Zlína po tréninku na MaltěVideo: Pavel Dosadil, Valletta

„Pan Nehoda mě zastupoval v českých klubech, Raiola byl jeho společník pro zahraničí. Klíčové bylo rozhodnutí, kam se vydat ze Sparty. Měl pro mě Schalke, Monako, Ajax. Museli jsme přemýšlet, co je nejlepší. Německá mentalita je pro tebe dobrá, ale tam já už nemám takový vliv, říkal Mino. Monako asi není tak dobré, zato v Ajaxu tě naučí hrát fotbal, všichni z Premier League se tam jezdí koukat, radil mi. Díval se na Ajax jako na mezikrok, proto se taková strategie správně zvolila," pochvaluje si zásadní volbu.

Italsko-nizozemský agent neměl problém dostat hráče z nizozemské ligy do Serie A. Nebyl tedy žádný div, že Grygera v letech 2007-2011 zažil vrchol kariéry v Juventusu. S Raiolou pak byl dál v kontaktu i poté, co sám pověsil kopačky na hřebík.

„Mino mě jako funkcionáře hodně podporoval, hlavně radou. Říkal mi: Ještě jednou půjdeš do zahraničí. To je spíš sen... Potkali jsme se třeba při losu v Nyonu, jeho hráči byli jiného levelu," poukazuje Grygera s úsměvem, že na hvězdy typu Haalanda a spol. Ševci přece jen necílí.

Foto: Pavel Lebeda/CNC/Profimedia, Profimedia.cz

Zdněk Grygera v reprezentačním dresu.

Pro předposlední klub ligové tabulky, který má po podzimu k dobru pouhé dva body na Pardubice, a tudíž přímý sestup, bylo podstatné sehnat trenéra.

Místopředseda představenstva nedal na posudky, že Pavel Vrba je po předčasném konci ve Spartě i Baníku trenérsky vyhořelý.

„Pro mě bylo zásadní první společné sezení u kávy. Viděl jsem na něm, že je nabitý, že bez fotbalu nemůže být," stojí si Grygera za svým.

Ani mu nepřijde, že už osm let dělá funkcionáře ve Zlíně. A dokáže patřičně ocenit, do jakých funkcí se dokázali dostat jeho reprezentační spoluhráči.

„Jsem rád, že jsme měli Pavla Nedvěda a Petra Čecha v takových pozicích v tak silných klubech. Je však těžké vzít si od nich něco a jezdit pro rady do Juventusu a Chelsea. To už jsou firmy, fotbalové fabriky," uvědomuje si.

„Pro mě byla spíš výhoda, že při mém nástupu byl Zlín pátý šestý ve druhé lize. Nepanovalo žádné velké očekávání. Půjdu si to vyzkoušet, říkal jsem si. Začalo se dařit, a když Varnsdorf odřekl první ligu, jako třetí jsme postoupili. Děláte fotbal 24 hodin, pak vás to i semele. Ale někdy zase zavládne euforie, přišly i poháry, bylo to turbulentní," rekapituluje své působení Zdeněk Grygera, zlínský GM.

Reklama

Související témata: