Hlavní obsah

Tak přece Jankto! Sparta přivedla další zvučnou posilu z české reprezentace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdálo se, že po vyřazení z pohárové Evropy jednání ustala. Opak je pravdou. Letenští získali další posilu do ofenzivních řad. Rudý dres fotbalové Sparty bude oblékat šestadvacetiletý levý záložník Jakub Jankto, který přichází na roční hostování s opcí ze španělského Getafe CF. Odchovanec Slavie se bude hodit i vzhledem ke zranění křídelníka Lukáše Haraslína či trestu pro Jana Kuchtu, dalšího člena národního týmu, který v létě dorazil na hostování z Ruska.

Foto: sparta.cz

Jakub Jankto se převlékl do rudého.

Článek

Rivalita mezi pražskými S dostává další grády. Jakub Jankto sice sešívaný dres áčka nikdy neoblékl, odchovancem Slavie ovšem je. Jako mladý se vydal do Itálie, loni se přesunul do Španělska. V posledních sezonách je stabilním členem reprezentace. A teď zvučnou posilou Sparty.

„Přivádíme hráče se zkušenostmi z těžkých zápasů, které odehrál jak v reprezentaci, tak i v zahraničních soutěžích. Je ve velmi dobrém fotbalovém věku, trenér s ním může počítat na všechny pozice v ofenzivě," pochvaluje si na sparta.cz sportovní ředitel Tomáš Rosický.

„Jakub přichází proto, abychom ještě zkvalitnili kádr a umožnili trenérovi větší variabilitu při skládání sestavy," dodává Rosický.

Sparta cílí na třetí posilu se slávistickou minulostí. Přestupy letenského klubu hodnotíme v pořadu Přímák se Zdeňkem Ščasným.Video: Sport.cz

"Rozhodl jsem se pro Spartu, protože se mi poslední dobou strašně líbí. Poslední dva roky jsem sledoval nejen zápasy, ale i jak se klub chová a jací lidé v něm figurují. Skvělý dojem na mě udělali (sportovní ředitel) Tomáš Rosický i (trenér) Brian Priske, znám tady i spoustu hráčů. Po jednom dni jsem věděl, že Sparta je ten správný klub," říká Jankto v prvním rozhovoru pro klubovou televizi.

Podle zákulisních informací Sparta na jeho angažování neprodělá. Hráč přichází zadarmo, Pražané se spolu s Getafe budou podílet jen na jeho platu, který však bude výrazně nižší, než jaký měl ve Španělsku.

Janktovo herní vytížení jistě přivítá i trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý. S lvíčkem na prsou dosud Jankto odehrál 45 zápasů, ve kterých vstřelil čtyři góly a přidal 13 asistencí. Zahrál si také na o rok odloženém EURO 2020, česká reprezentace se na šampionátu probojovala do čtvrtfinále. Šestadvacetiletý záložník na turnaji nastoupil do všech pěti zápasů.

Paradoxem je, že Jankta teprve čeká premiéra v české nejvyšší soutěži. Ze Slavie odešel do Itálie už v 18 letech, aniž by si připsal start v A-týmu, a přes Udine a Sampdorii Janov se dostal před minulou sezonou až do La Ligy. V Getafe se ale i vinou zranění neprosadil a nastoupil jen ke 14 ligovým duelům.

Jankto je po Jaroslavu Zeleném a Janu Kuchtovi třetím hráčem se slávistickou minulostí, jehož Sparta v létě přivedla.

Už to netrollím jako v Sampdorii, prozrazuje Jankto o své roli náhradníka v pořadu PREMIER CLASSVideo: Sport.cz

„Vnímám hlavně názor, že hráči ze zahraničí by neměli chodit zpátky, ale já si myslím, že Jankto by Spartě pomohl," uvedl nedávno v pořadu Přímák na Sport.cz bývalý fotbalista, trenér a sportovní ředitel letenského klubu Zdeněk Ščasný.

„Momentálně v tomto složení Sparta nemá konkurenci hlavně na krajích. Potřebuje tam hráče, který umí něco vymyslet, přejít jeden na jednoho, dát gól. To Jankto splňuje," soudí Ščasný.

Nevadí mu, že se jedná už o třetí exslávistickou posilu. „Nevidím v tom vůbec žádný problém. Myslím, že třeba Kuchtův příchod je a bude přínosný," věří zkušený kouč.

Reklama

Související témata: