Hlavní obsah

Vrba je před nominací o dost moudřejší, teď bude čekat na marody

Stockholm

Velká nominační hra spěje do finále. Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba musí nejpozději 11. května nahlásit na UEFA širší třicetičlennou soupisku týmu pro EURO ve Francii a na soustředění do Rakouska už nejspíš vezme jen vyvolené. Konečná nominace 23 jmen bude mít datum 3. června. Po čtvrteční porážce 0:1 se Skotskem a úterní remíze 1:1 ve Švédsku se kouči situace zase o něco vyjasnila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během přípravného utkání se Skoty.

Článek
Fotogalerie

Nakolik už jste rozhodnutí o nominaci, kolik míst je ještě ve hře?

Chybí nám šest zraněných hráčů, takže v první řadě musíme čekat, co se s nimi bude dít. Myslím, že pět bude určitě v pořádku, u jednoho (Rosického) uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Jsou to navíc hráči, s nimiž víceméně do nominace počítáme. Někdo možná neměl radost, že hrajeme se Skotskem a Švédskem. Mně ovšem tohle dvojutkání ukázalo strašně moc. Hlavně to, na co někteří hráči dnes mají.

A co ještě se ukázalo?

Především to, kteří hráči mají formu a hrají pravidelně, nebo kteří mají zátěž v konfrontaci s Evropou. Oba soupeři nás prověřili. Jsem rád, že ve Švédsku jsme byli lepší směrem dopředu než doma, kdy jsme si neporadili s defenzivou Skotska. Určitě nás podržel brankář Vaclík, ale vytvořili jsme si víc šancí než doma. Těší mě, že to bylo atraktivnější než se Skotskem.

Může vás také těšit, že hvězdný Zlatan Ibrahimovic se střelecky neprosadil.

Hlídat hráče, kteří tolik váží a měří, není samozřejmě jednoduché. On svých parametrů využívá. Jeho síla v osobních soubojích je úžasná, ale do velkých šancí jsme ho nepustili, měl jen střely za střední vzdálenosti. Z toho pohledu jsem spokojený.

S čím ještě jste byl ve Stockholmu spokojený?

S výkony některých hráčů, kteří za nás hráli buď poprvé, nebo zátěže v reprezentaci zatím tolik neměli. Zvládli to někteří velice slušně. Bohužel na některých se ukazuje, že nehrají pravidelně a jejich forma není ideální.

Mluvíte o Jiřím Skalákovi?

Myslím, že se opravdu projevuje, že Jirka nenastupuje tolik jako na podzim, kdy odehrál lepší zápasy než proti Švédsku. Z toho pohledu jsme čekali, že se bude prosazovat v ofenzivní fázi víc. Pokud jde o nové hráče, Mareček nezklamal, Brabec, ačkoliv hrál krátkou dobu, určitě také ne. Zvládli to všichni dobře.

Úvod byl přitom divoký, Sivok namazal do šance Ibrahimovicovi, brzy jste inkasovali...

Bohužel, znovu jsme měli nesoustředěný a nedůrazný začátek. Vedle Sivoka chybovali i jiní hráči, při gólu navíc Suchý uklouzl. Vaclík nás podržel, na druhou stranu my jsme zase mohli vyrovnat dřív anebo později otočit zápas.

Reklama

Související témata: