Hlavní obsah

Ďábelská jízda smetla Dány, postupují i Nizozemci

Amsterdam/Kodaň/Bukurešť
Aktualizováno

EURO zná další dva osmifinalisty. Belgie otočila ve skupině B utkání v Dánsku, vyhrála 2:1 a po druhém vítězství na turnaji si s předstihem zajistila postup. Ve skupině C Nizozemsko zdolalo Rakousko 2:0, rovněž dosud neztratilo ani bod a o osmifinále už také nepřijde. Ve stejné skupině ve zbylém dnešním duelu Ukrajina porazila Severní Makedonii 2:1. Už ve středu postoupila Itálie.

Foto: Olaf Kraak, Reuters

Nizozemec Memphis Depay se postaral o úvodní branku utkání s Rakušany

Článek
Fotogalerie

Dánové vstoupili do duelu proti Belgii s cílem odčinit úvodní porážku s Finskem a začali skvěle. Už v 2. minutě utkání je poslal do vedení Yussuf Poulsen, který nedal Courtoisovi přesně mířenou střelou k tyči šanci.

Oba týmy i fanoušci na stadionu v Kodani v 10. minutě podpořili minutovým potleskem Christiana Eriksena, který byl v sobotním duelu s Finskem po zástavě srdce oživován a zůstává v nemocnici.

V prvním poločase aktivnější Dánové již náskok i přes šance zvýšit nedokázali, do šaten si tak odnášeli jednobrankový náskok.

Foto: Stuart Franklin, Reuters

Yussuf Poulsen posílá dánský tým do vedení

Favorizovaní Belgičané ve druhém poločase přidali. Vyrovnávací branky se dočkali v 55. minutě, kdy fantastickou akci a parádní nahrávku De Bruyneho zakončil střelou do prázdné branky Thorgan Hazard.

Další úder si Rudí ďáblové schovali do 70. minuty, ranou k tyči překonal Schmeichela De Bruyne a poslal Belgii poprvé v zápase do vedení.

Dánsko mohlo vyrovnat v 87. minutě, ale hlavička Braithwaiteho skončila na břevně. Ve skupině B tak zůstává bez bodu, Belgie naopak zapsala druhou výhru a s plným počtem šesti bodů vede.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Nizozemci navázali v Amsterodamu na úvodní vítězství 3:2 nad Ukrajinou. Proti Rakušanům otevřel skóre v 11. minutě z penalty útočník Memphis Depay, pojistku přidal v 67. minutě svým druhým gólem na turnaji Denzel Dumfries. "Oranjes" si s předstihem zajistili nejen osmifinále, ale i prvenství ve skupině C.

O druhé postupové místo se utká v přímém souboji Rakousko s Ukrajinou, oba týmy mají po třech bodech. Ze hry už je naopak Severní Makedonie, která dnes nestačila na Ukrajinu a po dvou porážkách nemá vzhledem k horším vzájemným zápasům šanci se dostat alespoň na třetí příčku.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Fotbalisté Ukrajiny bojovali se Severní Makedonií

Ukrajince poslali v Bukurešti v první půli do dvougólového vedení Andrij Jarmolenko a Roman Jaremčuk. Po změně stran snížil Ezgjan Alioski dorážkou vlastní neproměněné penalty. V závěru nedal pokutový kop i Ukrajinec Ruslan Malinovskij.

Český tým se přesunul z Prahy, kde má během ME základnu, k pátečnímu druhému duelu skupiny D v Glasgow proti Chorvatsku. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se pokusí navázat na pondělní úvodní výhru 2:0 nad Skotskem, a pokud se jim to povede, s předstihem postoupí.

Problém mají Slováci. Obránce Denis Vavro a nejmenovaný člen realizačního týmu měli na ME pozitivní test na koronavirus. Jde o první nakažené na šampionátu.

Osm hráčů včetně českého útočníka Patrika Schicka už na turnaji skórovalo dvakrát. Střeleckou tabulku vede trojice Ciro Immobile z Itálie a Jaremčuk s Jarmolenkem z Ukrajiny, kteří si navrch připsali po jedné asistenci, což je další kritérium.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina B:
Dánsko - Belgie 1:2
Branky: 2. Poulsen - 55. T. Hazard, 71. De Bruyne
Skupina C:
Ukrajina - Severní Makedonie 2:1
Branky: 29. Jarmolenko, 34. Jaremčuk - 57. Alioski
Nizozemsko - Rakousko 2:0
Branky: 11. Depay, 67. Dumfries
Tabulka skupiny B:
1.Belgie22005:16
2.Rusko21011:33
3.Finsko21011:13
4.Dánsko20021:30
Tabulka skupiny C:
1.Nizozemsko22005:26
2.Ukrajina21014:43
3.Rakousko21013:33
4.Severní Makedonie20022:50
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
2 - Schick (ČR), Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Immobile, Locatelli (oba Itálie), Ronaldo (Portugalsko), Dumfries (Nizozemsko), Lukaku,
1 - Meunier, T. Hazard, De Bruyne (všichni Belgie), Wijnaldum, Weghorst, Depay (všichni Nizozemsko), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic (všichni Rakousko), Moore, Ramsey, C. Roberts (všichni Wales), Panděv, Alioski (oba Severní Makedonie), Insigne (Itálie), Embolo (Švýcarsko), Sterling (Anglie), Pohjanpalo (Finsko), Linetty (Polsko), Škriniar (SR), Guerreiro (Portugalsko), Mirančuk (Rusko), Poulsen (Dánsko).

Reklama