Hlavní obsah

Anglie - Dánsko 2:1 PPFavorizovaní Angličané otočili dramatické semifinále EURO, rozhodl kanonýr Kane

Londýn/Praha
Aktualizováno

Dramatickou středeční semifinálovou bitvu na EURO rozhodlo až prodloužení. Historicky premiérovou účast ve finále šampionátu starého kontinentu slaví fotbalisté Anglie, kteří v Londýně porazili čtvrtfinálového přemožitele českého týmu Dánsko 2:1 po prodloužení. Ve 104. minutě zápas rozhodl Harry Kane, který dorazil vlastní penaltu. O titul si svěřenci trenéra Garetha Southgatea zahrají v neděli proti Itálii opět na domácím stadionu Wembley.

Foto: Justin Tallis, Reuters

Rozhodující moment středečního semifinále EURO. Anglický útočník Harry Kane (vpravo) posílá v prodloužení míč za záda dánského brankáře Kaspera Schmeichela.

Článek
Fotogalerie

Po půl hodině hry otevřel skóre Dán Mikkel Damsgaard z přímého kopu, ještě do přestávky vyrovnal vlastní brankou kapitán Simon Kjaer. Ve 104. minutě rozhodl zápas ve prospěch anglického favorita kapitán Harry Kane dorážkou vlastní neproměněné penalty.

Dánové, kteří ve čtvrtfinále zdolali českou reprezentaci 2:1, nenavázali na svou jedinou dosavadní finálovou účast na zlatém evropském šampionátu v roce 1992.

Angličané hráli páté z šesti utkání na turnaji ve Wembley, kde díky navýšení kapacity mohlo bylo téměř 65 000 fanoušků. Domácí v bouřlivé atmosféře začali aktivněji, ale až na Sterlingovu slabou střelu si v úvodu větší šance nevytvořili.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Seveřané postupně hru vyrovnali. Damsgaard nejprve z dálky minul, ale ve 30. minutě už se prosadil výstavní ranou pod břevno z přímého kopu. Anglie inkasovala na EURO poprvé a celkově po sedmi zápasech a 691 minutách. Brankář Pickford dostal gól dokonce po 725 minutách, čímž o pět minut překonal letitý rekord Gordona Bankse.

Hráči Albionu se však rychle vzpamatovali a soupeře zatlačili. Sterling nejdříve zblízka trefil brankáře Schmeichela, ale ve 39. minutě si po podobné akci a Sakově centru Kjaer vstřelil vlastní gól ve skluzu před Sterlingem. Dánové s vypětím sil udrželi poločasovou remízu.

Foto: Laurence Griffiths, Reuters

Dánský stoper Simon Kjaer (č. 4) si dává vlastní gól v semifinále EURO proti Anglii.

Angličané mohli už na začátku druhé půle otočit skóre, ale Maguireovu hlavičku po rohu výborně vytáhnul Schmeichel. Domácí navzdory převaze nedokázali pevnou obranu outsidera prolomit. V nastavení Tři lvi sahali po vítězné brance, ale Phillips přestřelil, dánský gólman zneškodnil další hlavičku Maguirea a neprosadil se ani Kane.

Útočník Tottenhamu měl i první šanci prodloužení, ale jeho pokus z úhlu vyrazil jistý Schmeichel. Angličané pokračovali v tlaku. Sudí Makkelie ve spolupráci s videorozhodčím po diskutabilním souboji Sterlinga s Mählem nařídil pokutový kop, přestože krátce předtím byly na hřišti dva míče. Kane sice napoprvé Schmeichela nepřekonal, ale ze šťastné dorážky už nezaváhal. Kapitán Albionu se na letošním ME trefil počtvrté, desátým gólem na velkých turnajích dorovnal nejlepšího anglického střelce Linekera.

Foto: Carl Recine, Reuters

Anglický kanonýr Harry Kane po neproměněné penaltě doráží míč do sítě, Albion vede 2:1.

"Měl jsem vybranou stranu, kam vystřelím. Nebyla to nejlépe kopnutá penalta v mé kariéře. Někdy ale minete a míč se k vám odrazí. Naštěstí se to stalo i dneska," uvedl Kane.

V druhé části prodloužení si Southgateovi svěřenci především kontrolovali těsný náskok. Dánové, kteří vypadali hodně vyčerpaně, zahrozili pouze nepřesnou tečovanou ranou Braithwaitea. Jeho spoluhráč Schmeichel těsně před koncem ještě zblízka vychytal Sterlinga. Angličané si finále velké akci zahrají poprvé od roku 1966, kdy získali zlato na domácím mistrovství světa.

Foto: Laurence Griffiths, Reuters

Obrovská anglická radost poté, co Harry Kane vstřelil v prodloužení vítězný gól semifinále EURO proti Dánsku.

"Neuvěřitelný zápas. Klobouk dolů před Dánskem. Je skvělý pocit být doma ve finále. Víme, že to bude proti Itálii hodně těžké, protože zatím hrají skvěle. Ale nemůžeme se dočkat finále, je před námi poslední utkání," řekl Kane v televizním rozhovoru.

"Podali jsme skvělý výkon, museli jsme do toho dát všechno," prohlásil Sterling. "Jsem ohromně hrdý na své hráče. A fanoušci byli úžasní po celý večer," dodal kouč Southgate.

Foto: Frank Augstein, Reuters

Nadšený manažer Albionu Gareth Southgate poté, co dovedl svůj výběr do finále EURO.

Mistrovství Evropy ve fotbale - semifinále (Londýn):
Anglie - Dánsko 2:1 po prodloužení (1:1, 1:1)
Branky: 39. vlastní Kjaer, 104. Kane - 30. Damsgaard. Rozhodčí: Makkelie - Steegstra, De Vries - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Maguire - Wass. Diváci: 64 950 (omezený počet).
Anglie: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Phillips, Rice (95. Henderson) - Saka (69. Grealish, 106. Trippier), Mount (95. Foden), Sterling - Kane. Trenér: Southgate.
Dánsko: Schmeichel - Christensen (79. Andersen), Kjaer, Vestergaard (105. Wind) - Stryger Larsen (67. Wass), Höjbjerg, Delaney (88. Jensen), Mähle - Braithwaite, Dolberg (67. Nörgaard), Damsgaard (67. Poulsen). Trenér: Hjulmand.
Tabulka nejlepších střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
5 - Schick (ČR), Ronaldo (Portugalsko),
4 - Benzema (Francie), Forsberg (Švédsko), Kane (Anglie), Lukaku (Belgie),
3 - Seferovic, Shaqiri (oba Švýcarsko), Sterling (Anglie), Wijnaldum (Nizozemsko), Lewandowski (Polsko), Morata (Španělsko), Dolberg,
2 - Damsgaard, Mähle, Poulsen (všichni Dánsko), Chiesa, Immobile, Locatelli, Pessina, Insigne (všichni Itálie), F. Torres, Sarabia (oba Španělsko), Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Depay, Dumfries (oba Nizozemsko), Perišič (Chorvatsko), Havertz (Německo), T. Hazard (Belgie).

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO 2020 - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 27.06.21      21 : 00 Sevilla
    Belgie Belgie Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • 26.06.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Rakousko Rakousko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 28.06.21      21 : 00 Bukurešť
    Francie Francie Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 3
    na penalty 4 : 5
  • 28.06.21      18 : 00 Kodaň
    Chorvatsko Chorvatsko Španělsko Španělsko
    3 : 5
    po prodloužení
  • 29.06.21      21 : 00 Glasgow
    Švédsko Švédsko Ukrajina Ukrajina
    1 : 2
    po prodloužení
  • 29.06.21      18 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Německo Německo
    2 : 0
  • 27.06.21      18 : 00 Budapešť
    Nizozemsko Nizozemsko Česká republika Česko
    0 : 2
  • 26.06.21      18 : 00 Amsterdam
    Wales Wales Dánsko Dánsko
    0 : 4
  • Čtvrtfinále

  • 02.07.21      21 : 00 Mnichov
    Belgie Belgie Itálie Itálie
    1 : 2
  • 02.07.21      18 : 00 Petrohrad
    Švýcarsko Švýcarsko Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 1 : 3
  • 03.07.21      21 : 00 Řím
    Ukrajina Ukrajina Anglie Anglie
    0 : 4
  • 03.07.21      18 : 00 Baku
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    1 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 4 : 2
  • 07.07.21      21 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Dánsko Dánsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • Finále

  • 11.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Anglie Anglie
    1 : 1
    na penalty 3 : 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články