Hlavní obsah

Od roku 2028 s 32 týmy? UEFA zvažuje další expanzi EURO

Aviatický šampionát napříč celým kontinentem skončil. Už nikdy více! shodují se experti, že bláznivý model by měl zůstat jen raritou. Novinky se nicméně chystají. Tisková agentura AP v neděli s odvoláním na zdroje obeznámené se zákulisím přinesla zprávu, že Evropská fotbalová unie (UEFA) zkoumá možné rozšíření EURO z 24 na 32 týmů od roku 2028.

Foto: Laurence Griffiths, Reuters

Ital Leonardo Bonucci s trofejí pro vítěze EURO.

Článek
Fotogalerie

Kritika praštěného modelu ještě ani neutichla, a už se na světlo světa dere nový projekt. UEFA začíná přezkoumávat proveditelnost turnaje s 32 týmy.

Jednalo by se o šampionát v roce 2028, jehož pořadatel bude zvolen na konci roku 2023. Do té doby samozřejmě musí být o formátu jasno.

Italští fanoušci slavili po finále EURO

AP, <a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

Příští evropský šampionát se uskuteční v deseti městech v Německu v roce 2024, zúčastní se ho stejně jako letos 24 týmů.

Zajímavé je, že pokud by došlo k rozšíření na 32 účastníků, na závěrečný turnaj by se z kvalifikace probojovala více než polovina zemí. UEFA má aktuálně 55 členských asociací. Nabízí se tedy logická námitka, že by mohla utrpět kvalita šampionátu.

Nejistota a matematické hrátky

Proč se vlastně nějaký nový model hledá? Současný formát byl opakovaně kritizován, protože ze šesti čtyřčlenných skupin se do osmifinále kvalifikují i čtyři nejlepší země ze třetích míst ve skupinách.

Fotbaloví fanoušci se v Londýně střetli s policií

AP, <a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

Některé týmy, které se na třetím místě umístily, pak v čekací době nevěděly, zda postupují, nebo ne. Výsledkem byly také matematické hrátky jako třeba v případě rozhodujícího zápasu Rakouska proti Ukrajině (1:0).

Výkonný výbor UEFA bude muset rozhodnout, zda má smysl EURO rozšířit.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

S 32 týmy již fungují závěrečné turnaje mistrovství světa, což platí také pro Katar v příštím roce. FIFA ovšem schválila další rozšíření. Mistrovství světa 2026 v USA, Kanadě a Mexiku se zúčastní 48 týmů rozdělených do 16 skupin po třech, z nichž se dva týmy kvalifikují do nově zavedeného šestnáctifinále.

Zažije další expanzi také EURO?

Reklama