Hlavní obsah

Silné emoce! Mancini vyzdvihl týmového ducha. Několik slz ukáplo, říká dojatý Chiellini

Londýn/Praha

Když brankář Donnarumma chytil Sakovi v páté sérii rozhodující penaltu, z obličeje trenéra tryskaly tuny radosti. Objímal se s realizačním týmem a hráči, zaťal pěst, neskrýval obrovské štěstí. Roberto Mancini to dokázal! Po 33 dotáhl Squadru azzuru na evropský trůn.

Foto: Carl Recine, Reuters

Kouč Italů Roberto Mancini při finále.

Článek
Fotogalerie

„Byly to emoce, které se dostaví po dosažení něčeho neuvěřitelného. Byly to emoce, když jsem viděl kluky slavit a fanoušky na tribunách," líčil pro BBC trenér Italů, jemuž z očí ukáply slzy. „Vidět všechno, co se nám podařilo vytvořit, všechnu tu tvrdou práci, kterou jsme odvedli za poslední tři roky, ale zejména posledních padesát dní, které byly velmi těžké," doplnil.

Prožívá satisfakci. Jako hráč s Azzurri nikdy nezískal žádnou velkou trofej. V roce 1986 mu o chlup unikl titul na ME jednadvacítek. O čtyři roky později byl součástí mužstva, které v semifinále domácího MS vypadlo v semifinále s Argentinou. „Měl jsem veliké štěstí, že jsem v roce 1990 hrál ve skvělém týmu a v roce 1986 v úžasném mužstvu do 21 let. Přestože jsme byli nejlepším týmem, nevyhráli jsme a v obou případech prohráli na penalty. Proto mi štěstěna něco dlužila," připomínal 56letý kouč.

Foto: Michael Regan, Reuters

Italové s trofejí pro mistry Evropy.

Italové se nekvalifikovali na MS 2018 v Rusku, teď však prožívají blaho. Pod taktovkou Manciniho se chlubí famózní bilancí. Po triumfu ve Wembley neprohráli už 34 zápasů v řadě! V play off tohoto šampionátu přemohli nadupanou Belgii nebo Španělsko. „Je to fakt, že jsme byli schopni za posledních 50 dní vytvořit tento týmový duch," řekl hrdě Mancini.

Foto: Laurence Griffiths, Reuters

Ital Leonardo Bonucci třímá trofej pro mistry Evropy.

„Vítězství chci věnovat všem fanouškům Sampdorie, patřím jim kousek poháru. Před skoro 30 lety jsem tady brečel. Byly to slzy hořkosti, ale nyní to jsou slzy radosti. Vyhrát evropský šampionát po 53 letech a přivézt domů trofej je něco neuvěřitelného. Přemohlo nás to, protože jsme staří," konstatoval bývalý útočník, který nastupoval i za Boloňu, Lazio Řím a Leicester.

Obrovské nadšení netajil ani kapitán Giorgio Chiellini. Přiznal, že velký úspěch větřil. Od chvíle, kdy turnaj před měsícem v Římě odstartoval, cítil, že ve vzduchu je cosi magického. „Několik slz ukáplo. Všichni jsme si to zasloužili, v tomto věku si ještě více uvědomujeme, co znamená vyhrát takovou trofej," prohlásil šestatřicetiletý stoper. „Sen se stal skutečností," dodal další obránce Leonardo Bonucci. „It's coming to Rome!" křičel do televizních kamer krátce po skončení bitvy bek Juventusu, který tak narážel na popěvek anglických příznivců během turnaje „It's coming home". Bylo jasné, že trofej pro šampiony starého kontinentu vyrazí v pondělí do Říma.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Leonardo Bonucci (@bonuccileo19)

Reklama