Hlavní obsah

Česko - Anglie 0:1Sterlingova hlavička a výhra Chorvatů donutily český celek k čekání

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Sterling 0 : 1
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Hlavička nejmenšího hráče na hřišti Sterlinga už ve 12. minutě rozhodla ve Wembley o vítězství Angličanů nad českou reprezentací i o prvenství Tří lvů ve skupině D evropského šampionátu. Výhra Chorvatů 3:1 v souběžně hraném střetnutí nad Skotskem pak odsunula Šilhavého výběr, který měl postup jistý už před zápasem s Anglií v tabulce na třetí příčku, což v praxi znamená čekání na osmifinálového soupeře i dějiště a den, kdy se zápas bude hrát. Nepravděpodobnějším soupeřem se zdá v tuto chvíli Nizozemsko a dějištěm utkání Budapešť.

Radující se Angličan Raheem Sterling po gólu proti Česku. Video: Sport.cz, UEFA

 
Článek
Fotogalerie

Southgateovi ho doporučovali všichni. Experti i fanoušci. I José Mourinho vyzýval kouče Tří lvů, aby klíčového hráče Aston Villy Grealishe, za něhož nabízí Citizens rekordní přestupovou sumu, proti Čechům postavil.

Trenér Angličanů na rady dal a už po dvanácti minutách si rozhodnutí pochvaloval.

Grealish, jenž v sestavě nahradil Mounta uvrženého společně s Chilwellem do karantény, byl strůjcem vedoucího gólu domácích.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Samozřejmě, profitoval z prostoru, který mu česká obrana nabídla, ale centr na Sterlinga poslal parádní. A nejmenší hráč na hřišti měl rovněž dost a dost volnosti, aby přesně zamířil a hlavou skóroval.

Šilhavého tým doplatil na rozpačitý, bázlivý, a hlavně hodně pasivní začátek zápasu zákonitě. Zvlášť, když nevzal příliš vážně hned první varování, kdy už ve 2. minutě utekl Sterling obráncům, přeloboval Vaclíka, ale trefil pouze tyč.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Probral se teprve ve chvíli, kdy ho při další obrovské šanci Angličanů udržel Vaclík při životě. Tolik kritizovaný Kane se kličkou hravě zbavil Kalase, ale levá ruka českého gólmana intuitivně vystřelila proti míči a vyrazila.

Češi tak dál prohrávali jen o gól a před naplněním první půlhodiny začali hrát i oni. Střela Holeše Pickforda pořádně protáhla a donutila ho vyrazit míč na roh, osm minut poté se ovšem domácí gólman jen díval, jak Souček pálí v obrovské šanci vedle levé tyče jeho brány.

„Každopádně to byl od Tří lvů mnohem lepší výkon než proti Skotům. Grealish, Saka, Sterling i Kane jsou stále v pohybu, vpředu se střídají a působí Čechům problémy," glosoval úvodních pětačtyřicet minut pro BBC bývalý anglický reprezentant Chris Waddle a přidával: „Vypnout ale nemohou a pustit soupeře do hry také ne, protože český celek několikrát potvrdil, že je pro Pickforda hrozbou."

Po změně stran ovšem ztratila hra drajv i jiskru. Domácím jednobrankové vedení vyhovovalo, takže položili důraz na zabezpečenou obranu a trpělivě čekali na příležitost k případným výpadům. Český celek tak zvýšenou aktivitou hru vyrovnal, ale do vážnější střelecké, natož gólové příležitosti se nedostal.

Angličané ovšem také ne, i když penalty se domáhali v 68. minutě nejspíše právem. Po standardní situaci totiž spadl Maguire v šestnáctce s Bořilovým přispěním.

Šlo ovšem o jeden z mála momentů, který přinesl v druhé půli vzrušení. Samozřejmě kromě gólu Hendersona čtyři minuty před koncem, který ovšem pro předchozí ofsajd neplatil.

Zápas tak v poklidu dospěl k těsné, ale zasloužené výhře Angličanů, která jim k primátu v tabulce postačila.

Česká reprezentace nakonec skončila ve skupině na třetí příčce, neboť v souběžně hraném střetnutí porazilo Chorvatsko Skotsko 3:1 a v tabulce Šilhavého tým přeskočilo. Znamená to, čekání na soupeře i dějiště a termín osmifinále, což rozhodnou až středeční zápasy ve skupině E a F. Ve hře je Budapešť i Glasgow.

Angličané budou hrát naopak i čtvrtý zápas na šampionátu ve Wembley, kde se v úterý 29. června utkají s druhým celkem ze skupiny F.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina D (Londýn):
ČR - Anglie 0:1 (0:1)
Branka: 12. Sterling. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares - Pinherio (video, všichni Portugalsko). ŽK: Bořil. Diváci: 19.104 (omezený počet).
ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil - Souček, Holeš (84. Vydra)- Masopust (65. Hložek), Darida (65. Král), Jankto (46. Ševčík) - Schick (65. Pekhart). Trenér: Šilhavý.
Anglie: Pickford - Walker, Stones (79. Mings), Maguire, Shaw - Rice (46. Henderson), Phillips - Saka (84. Sancho), Grealish (8. Bellingham), Sterling (67. Rashford) - Kane. Trenér: Southgate.
O utkání Chorvatsko - Skotsko
1.Anglie32102:07
2.Chorvatsko31114:34
3.ČR31113:24
4.Skotsko30121:51
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
3 - Schick (ČR), Ronaldo (Portugalsko), Wijnaldum (Nizozemsko), Lukaku (Belgie),
2 - Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Immobile, Locatelli (oba Itálie), Shaqiri (Švýcarsko), Depay, Dumfries (oba Nizozemsko), Poulsen (Dánsko), Sterling (Anglie), Perišič (Chorvatsko),
1 - Meunier, T. Hazard, De Bruyne (všichni Belgie), Weghorst (Nizozemsko), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic, Baumgartner (všichni Rakousko), Moore, Ramsey, C. Roberts (všichni Wales), Pandev, Alioski (oba Severní Makedonie), Guerreiro, Jota (oba Portugalsko), Lewandowski, Linetty (oba Polsko), Gosens, Havertz (oba Německo), Insigne, Pessina (oba Itálie), Embolo, Seferovic (oba Švýcarsko), Pohjanpalo (Finsko), Škriniar (SR), Forsberg (Švédsko), Vlašič, Modrič (oba Chorvatsko), Griezmann (Francie), Fiola (Maďarsko), Morata (Španělsko), Kahveci (Turecko), Damsgaard, Christensen, Mähle (všichni Dánsko), Mirančuk, Dzjuba (oba Rusko), McGregor (Skotsko).

Reklama

Pavouk - EURO 2020 - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 27.06.21      21 : 00 Sevilla
    Belgie Belgie Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • 26.06.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Rakousko Rakousko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 28.06.21      21 : 00 Bukurešť
    Francie Francie Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 3
    na penalty 4 : 5
  • 28.06.21      18 : 00 Kodaň
    Chorvatsko Chorvatsko Španělsko Španělsko
    3 : 5
    po prodloužení
  • 29.06.21      21 : 00 Glasgow
    Švédsko Švédsko Ukrajina Ukrajina
    1 : 2
    po prodloužení
  • 29.06.21      18 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Německo Německo
    2 : 0
  • 27.06.21      18 : 00 Budapešť
    Nizozemsko Nizozemsko Česká republika Česko
    0 : 2
  • 26.06.21      18 : 00 Amsterdam
    Wales Wales Dánsko Dánsko
    0 : 4
  • Čtvrtfinále

  • 02.07.21      21 : 00 Mnichov
    Belgie Belgie Itálie Itálie
    1 : 2
  • 02.07.21      18 : 00 Petrohrad
    Švýcarsko Švýcarsko Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 1 : 3
  • 03.07.21      21 : 00 Řím
    Ukrajina Ukrajina Anglie Anglie
    0 : 4
  • 03.07.21      18 : 00 Baku
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    1 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 4 : 2
  • 07.07.21      21 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Dánsko Dánsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • Finále

  • 11.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Anglie Anglie
    1 : 1
    na penalty 3 : 2