Hlavní obsah

AS Řím - Feyenoord 1:0AS Řím je historicky prvním vítězem Konferenční ligy! Mourinho má pátou velkou trofej

Aktualizováno

Týden po fotbalové Evropské lize vyvrcholil ve středu i premiérový ročník Konferenční ligy. A majitelem historicky první trofeje se na stadionu v albánské Tiraně stali fotbalisté AS Řím, kteří ve finále se AS Řím udolali čtvrtfinálového přemožitele pražské Slavie Feyenoord Rotterdam 1:0. Zápas rozhodla trefa Nicola Zaniola ze 32. minuty.

Foto: Lisi Niesner, ČTK/AP

Fotbalisté AS Řím oslavují triumf v Konferenční lize.

Článek
Fotogalerie

Italský klub uspěl ve finále evropských pohárů na třetí pokus. Naopak jeho trenér José Mourinho si udržel stoprocentní finálovou bilanci a ovládl s některým ze svých týmů už pátou evropskou soutěž, čím vyrovnal rekord Giovanniho Trapattoniho. Dvakrát vyhrál Ligu mistrů (v roce 2004 s Portem a v roce 2010 s Interem) a dvakrát Evropskou ligu, respektive Pohár UEFA (v roce 2003 s Portem a v roce 2017 s Manchesterem United).

"Hlavou se mi honí spousta věcí. Jsem v Římě jedenáct měsíců. Hned při příchodu k týmu jsem si uvědomil, co to znamená, hráči na tohle čekali. Přepsali jsme historii," řekl Mourinho televizní stanici Sky Sport Italia.

"Je to ohromné. Vychutnáváme si tyhle chvíle. Splnil se mi dětský sen. Naši fanoušci byli úžasní, vítězství patří jim. Máme hodně silný tým. Nejspíš si ani sami neuvědomujeme, jak je silný," prohlásil Zaniolo.

Feyenoord v Konferenční lize od začátku skupinové fáze ve 13. utkání poprvé prohrál. Poslední evropskou trofej získal v roce 2002 v Poháru UEFA (dnešní Evropské liga).

V základní sestavě Římanů nastoupil po téměř měsíci Mchitarjan, který však už v 17. minutě musel vystřídat. Souboj dvou nejproduktivnějších celků soutěže toho v prvním poločase moc nenabídl.

Italský tým se prosadil ve 32. minutě z první akce večera. Mancini odcentroval do vápna, stoper Feyenoordu Trauner na míč nedosáhl a Zaniolo překonal vyběhnutého brankáře Bijlowa.

Nizozemský tým se k ohrožení branky dostal až v závěru úvodního dějství, gólman Patrício si ale s Kökcüho střelou z dálky poradil.

Feyenoord vstoupil do druhé půle aktivně a po rozehrání rohu nakrátko nastřelil tyč, vzápětí Tilovu střelu vyrazil Patrício do zámezí. Portugalský brankář o chvíli později vytáhl Malaciovu ránu zpoza šestnáctky na tyč.

V 73. minutě zahrozil i AS, s tečovanou střelou střídajícího Veretouta si ale Bijlow poradil. Vedení nenavýšil ani Pellegrini. Římané nepodlehli Feyenoordu ani ve třetím pohárovém duelu.

Trofej převzal jako první kapitán Lorenzo Pellegrini. "Nikdy bych si nedovedl představit, že se mi v 25 letech v dresu AS, a navíc s kapitánskou páskou, tohle povede. Je to nádherná chvíle," uvedl římský rodák.

Finále Konferenční ligy v Tiraně
AS Řím - Feyenoord Rotterdam 1:0 (1:0)
Branka: 32. Zaniolo. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.) - Fritz (video, Něm.). ŽK: Pellegrini, Patrício, Spinazzola - Trauner. Diváci: 21.690.
Řím: Patrício - Mancini, Smalling, Ibaňez - Mchitarjan (17. Oliveira), Cristante - Karsdorp (89. Viňa), Zaniolo (67. Veretout), Pellegrini, Zalewski (67. Spinazzola) - Abraham (89. Šomurodov). Trenér: Mourinho.
Feyenoord: Bijlow - Geertruida, Trauner (74. Pedersen), Senesi, Malacia (89. Džahánbachš) - Til (59. Toornstra), Aursnes, Kökcü (88. Walemark) - Nelson (74. Linssen), Dessers, Sinisterra. Trenér: Slot.

Reklama