Hlavní obsah

Darida: Union nás všechny v Hertě štve. Jak podle bývalého reprezentačního kapitána dopadne duel se Slavií?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

V nadsázce, večer možná zatáhne doma v Berlíně závěsy. Bývalý kapitán fotbalové reprezentace Vladimír Darida totiž bydlí na dohled Olympijskému stadionu, kde se sedmou sezonu prohání v dresu Herty. Ve čtvrtek ale bude stadion ověšený červenobílými vlajkami městského rivala Unionu Berlín, který svede přímou bitvu se Slavií o postup do vyřazovací části Konferenční ligy.

Foto: Sport.cz

Vladímr Darida (vlevo) si užíval sladké vítězství v derby nad Unionem Berlín.

Článek

Berlín (od našeho zpravodaje) - Ač je Union oproti Hertě chudý příbuzný, je poslední dvě sezony úspěšnější. A na hráče i fanoušky Herthy působí jako červený hadr na býka. 

Má čtvrteční zápas favorita?

Očekávám spíš vyrovnanou partii. Union je houževnatý, dobře organizovaný. Myslím, že má i kvalitu dopředu, Max Kruse je rozdílový hráč. Je vynikající, dokáže vymyslet skvělou přihrávku. Union má výborně složený tým, daří se mu, hraje v bundeslize nahoře. Slavia bude moct venku ukázat svoji fyzickou připravenost, celkovou kvalitu. Bude mít k tomu perfektní hřiště. Tři dny před naším posledním domácím zápasem vyměnili trávník.

Je pro Němce překvapením, že se Union drží v bundeslize takhle vysoko?

Poslední roky, co byli ještě ve druhé lize, měli výborný podzim. Jaro jim ale nevyšlo. Od chvíle, co se dostali do bundesligy, hrají nahoře. Takže teď už o překvapení nejde. Každopádně, postup ze skupiny by byl pro Union bonusem navíc. Byl vůbec rád, že se dostal do pohárů. Naopak pro Slavii je postup, v uvozovkách, povinností. Vzhledem k tomu, že před sezonou chtěla Ligu mistrů.

Co lze říct na první dobrou o Unionu?

Rodinný klub, diametrálně menší i oproti Hertě. Nemá velkého investora, stadion přestavěl za pomoci fanoušků. Svépomocí budovali stadion. Je na něm výborná atmosféra. Je škoda, že se na něm nedají hrát evropské poháry. Union se dá přirovnat k české Bohemce. Také sídlí v hlavním městě, také jde o rodinný klub.

Ale kapacita stadionu Unionu není bůhvíjaká. Na německé poměry podprůměrná, něco přes dvacet tisíc.

Zajímavé je, že se sedí jen na hlavní tribuně, zbytek je na stání. Jak lidé stojí, je to rachot. Bohužel jsem tam ještě nikdy nehrál, koukal jsem jen z tribuny. Jednou jsem stál za červenou, dvakrát jsem byl zraněný. Doma jsme Union dvakrát porazili, byl jsem u toho. Takže jsem s nimi nikdy neprohrál.

Nedávno Union vyhrál berlínské derby, v tabulce je nad vámi, hraje poháry. Štve Hertu?

Union nás v Hertě všechny štve. (směje se) Fanoušky maximálně. Rivalita je obrovská. V uplynulé sezoně nám, hráčům, fanoušci říkali, ať klidně sestoupíme, ale Union musíme dvakrát porazit.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jan Kuchta ze Slavie (vlevo) se raduje se spoluhráči z gólu proti Teplicím.

Union ale nyní hraje evropské poháry, navíc na vašem domácím stadionu.

Bydlím kousek od Olympijského stadionu. Když jedu autem kolem a vidím, jak se svítí, na stadionu jsou červené vlajky Unionu, je mi smutno. Věřím, že si poháry zahrajeme brzy s Hertou.

Spílali vám fanoušci po nedávné prohře s Unionem?

S námi jsou v pohodě. Někteří na stadion nyní nechodí, protestují tím proti omezení kapacity. Sektor, kde je situován kotel fanoušků, je vymezený. Nikdo nesmí chodit na jejich místa. I tak nás neskutečně podporují i mimo stadion. Když jedeme na zápas, dělají pyro, projíždíme tím autobusem.

Během zápasu se Slavií bude v hledišti 75tisícového stadionu maximálně pět tisíc diváků. Kvůli další vlně koronaviru. Budou vůbec vidět?

Dost možná nebudou. Aby atmosféra na Olympijském stadionu za něco stála, musí přijít aspoň pětačtyřicet tisíc. Při utkání bude ticho, bohužel doba je taková.

Jak skončí zápas Konferenční ligy v Berlíně mezi Slavií a Unionem?
Vyhraje Slavia.
29,9 %
Bude remíza.
23,9 %
Vyhraje Union.
46,2 %
Celkem hlasovalo 2059 čtenářů.

Reklama

Související témata: