Hlavní obsah

Kameny, rozbitá hlava a hraješ aneb Peklo, které Slovácko na Partizanu nakonec nečeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O zážitek méně. Slovácko odehraje ve čtvrtek večer v Konferenční lize další utkání před prázdnými tribunami, přitom právě na stadionu Partizanu Bělehrad mělo čekat hráče doslova fanouškovské peklo. Ultras s přezdívkou „Hrobaři“ totiž dokáží zejména ve vypjatých duelech nevídané věci.

Foto: ČTK/AP

Fanoušci Partizanu Bělehrad během utkání Konferenční ligy na půdě francouzského týmu Nice.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci Partizanu Bělehrad před utkáním na Slovácku

„Je to fakt zajímavá situace, jak jdou události v naší skupině po sobě. Mrzí nás, že nehrajeme před fanoušky, chtěli jsme si zdejší atmosféru užít," pravil na středeční tiskové konferenci záložník Vlastimil Daníček.

Slovácko zažilo při venkovních výjezdech v Konferenční lize plný stadion jen v Kolíně nad Rýnem, proti Nice byly tribuny rovněž zavřené. V Bělehradě čeká tým z Uherského Hradiště obdobně smutný zážitek.

„Měly by tam být alespoň děti do 14 let, takže doufám, že se nebude hrát před úplně prázdnou kulisou. Už jsme o to přišli v Nice, byla to obrovská škoda. Atmosféra a fanoušci k fotbalu patří," dodal lehce skleslý kouč Martin Svědík.

Málokdo z českého prostředí ví, co skalní příznivci Partizanu skutečně dokážou. Jednou z vyjímek je bezesporu bývalý hráč Liberce Miloš Bosančič. Odchovanec bělehradského celku mimo jiné okusil, jaké je to přijet na Partizan v dresu největšího a zároveň městského rivala Crvené zvezdy.

„Zápas si budu pamatovat celý život. Už při rozcvičce ti stadion nadává, jak jdeš do tunelu, létají zapalovač, drobné peníze nebo kameny. Máš rozbitou hlavu a hraješ. Partizan a Crvena zvezda se prostě nenávidí," popisuje muž, který už ukončil aktivní kariéru a momentálně žije opět v Srbsku.

Na stadionu to vypadá jako válka

Vazby na fotbalové prostředí v rodné zemi má také aktuální člen kádru prvoligového Zlína Vukadin Vukadinovič. „Partizan je doma silný, podpora fanoušků pro něj hraje ohromnou roli. Na stadionu to občas vypadá jako válka, dokáží udělat bouřlivou atmosféru," popisuje 31letý ofenzivní záložník, jenž v minulosti oblékal například dres Sparty.

Na něco podobného nejsme v Česku podle něj zvyklí, srovnatelné měřítko snese pouze derby Slavie a rivala z Letné.

„Srbsko je ale ještě o level výš. Nikdo nesedí a už vůbec ne s pivem a klobásou v ruce. Fandí se celých 90 minut, kotel se nezastaví, pořád mají chorea a pokřiky. Možná bych to přirovnal k atmosféře v Turecku," popisuje Vukadinovič.

Pyrotechnika a diskriminační hesla

Něco podobného tedy Slovácko ve čtvrtek večer nečeká. „Mrzí mě to. Pro hráče obrovská škoda i z pohledu zkušeností. K fotbalu tlak patří. Přijet ven na takové publikum? Je lepší to zažít," smutnil Svědík.

Srbský vicemistr byl potrestán za to, že jeho příznivci používali během utkání s Kolínem nad Rýnem zakázanou pyrotechniku a provolávali diskriminační hesla. Kromě uzavření hlediště musí klub v utkání s českým týmem vyvěsit na tribunu transparent #EqualGame a zaplatit částku v celkové výši 53 tisíc eur (1,3 milionu korun). Pokuta obsahuje i trest za nezvládnutou organizaci.

Zatímco Slovácko hraje už „jen" o body do koeficientu a finanční prémii, Partizan cílí na postup. Před záverečnými duely ma stejně bodů jako Nice a o jeden víc než německý Kolín.

Reklama

Související témata: