Hlavní obsah

Střelci hrdinové. Netradičního exekutora Slovácka si z lavičky vyžádal sám manažer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden levačkou a krásnou ranou srovnal, druhý pravačkou tak trochu šťastně zařídil Slovácku historicky první vítězství v evropských pohárech. Obránci Michal Tomič a Petr Reinberk se stali hrdiny večera v Nice, kde jejich tým senzačně vhrál v rámci Konferenční ligy 2:1. Zejména pozadí rozhodující trefy je netradiční, exekutora přímého kopu si totiž z lavičky vyžádal sám sportovní manažer.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Radost Slovácka po gólu Petra Reinberka.

Článek
Fotogalerie

Nice (od našeho zpravodaje) - V první půli ho posadil na zem Sofiane Diop a následný centr si do vlastní branky srazil Vlastimil Daníček. Po změně stran už byl Tomič hlavní postavou ofenzivních akcí. V 53. minutě ještě tváří v tváři Kasperu Schmeichelovi neuspěl.

„S pravačkou jsem se trochu ukvapil, chtěl jsem to vyzkoušet, ale střela mi nesedla," svěřil se krajní obránce. O přibližně dvacet minut později byl daleko přesnější. „Podruhé jsem naznačil, zasekl a už se blížil hráč, tak jsem vystřelil. Jsem rád, že to tak hezky zapadlo k zadní tyči," popsal gól na 1:1.

Další zásadní moment přišel v 85. minutě. Nice šlo do deseti a Slovácko kopalo přímý volný kop přibližně z dvaceti metrů. Všichni čekali, že se míče ujme tradiční exekutor Marek Havlík. Jenže omyl, zodpovědnost vzal na sebe Petr Reinberk.

Za vším stál sportovní manažer klubu Veliče Šumulikoski. „Ví, že jsem si to párkrát na tréninku zkoušel, ale vždycky si dělal srandu, že v zápase to stejně nekopnu. Dnes na mě z lávky řval, tak jsem Havlase poprosil, jestli mi to nechá. Prvně nechtěl, také si věřil. Moc se netvářil, ale říkal jsem mu, že to tam také jednou v životě pošlu. Podařilo se," prozradil s úsměvem na tváři Reinberk.

Trefil přesně mezi hráče ve zdi, gólman Schmeichel nemohl nic dělat. „Viděl jsem, jak jsou vysocí. Říkal jsem si, že to bude nadlidský úkol. Naštěstí udělali mezírku. Nebyl záměr kopnout to tam, ale stává se," dodal muž, který se na hřiště dostal až ve druhém poločase.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ležící Michal Tomič se raduje z gólu proti Nice.

Štěstíčko, srdíčko i fantastický Filip

Trenér Martin Svědík sáhl o přestávce do sestavy hned třikrát, český tým se totiž v úvodním dějství trápil. Zlepšeným výkonem ale dostal soupeře pod tlak, ze kterého pramenily šance a následný obrat.

„Je to něco fantastického. Vydřené vítězství, pomohlo nám trochu štěstíčka a fantastický Filip Nguyen v bráně. Nechali jsme na hřišti srdíčko. Druhý poločas jsme hráli úplně jinak, máme stále šanci na postup," rozplýval se 23letý slovenský bek Tomič.

Vítězství může mít do závěru podzimní části pozitivní efekt, a to nejen v Konferenční lize, ale také na domácí scéně, kde se Slovácku příliš nedaří.

„Chtěli bychom se od něčeho odrazit a možná právě tento výsledek nám dá mentální sílu a nabudí nás. Domácí liga rozhodně není druhořadá, soustředíme se na všechno stejně," zdůraznil Tomič.

Reklama

Související témata: