Hlavní obsah

Trumfy Slavie před klíčovou bitvou? Restartovaný Stanciu i další opory

Zaváhání je nepřípustné. Fotbalisté Slavie Praha potřebují při pátém představení v Konferenční lize ve čtvrtek večer porazit na stadionu v Edenu Feyenoord Rotterdam, aby měli před vyvrcholením bitvy o postup do jarní fáze soutěže komfortní pozici. Klíčem k jejich úspěchu by se měly stát opory, které ve srovnání s úvodem nabraly formu. Zejména pak rumunský legionář Nicolae Stanciu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu pálí na branku Legie

Článek

„Když je v dobrém rozpoložení, je prvotřídní. Prostě mimořádný hráč. Proti Jablonci předvedl skvělý výkon. Nejen z hlediska produktivity, ale i herní aktivitou a kvalitou, manévrováním s míčem. Byl pohyblivý, energický," rozplývá se Jindřich Trpišovský, trenér Slavie, nad aktuální formou rumunského záložníka.

Ten si v posledních třech ligových zápasech připsal čtyři asistence, podílel se však i na dalších gólových zářezech českého mistra, který po malátném rozjezdu sezony chytá šmrnc z mistrovského tažení za titulem v minulém ročníku.

„V přihrávkách za obranu je Nico rozdílový hráč. Zvládá to skvěle. Momentálně hraje ve výborné formě. Ale jak ho znám, určitě nám může pomoci ještě mnohem více. Určitě není na vrcholu," chválí parťáka ze záložní řady Lukáš Masopust.

„Všichni kluci, kteří měli nabitý jarní a následně letní program, prožívali určité nekomfortní období. Teď už se vše srovnalo," vysvětluje Trpišovský, proč Slavii jistou dobu trvalo, než nabrala sílu.

„Platí to i pro další kluky jako Tomáš Holeš či Lukáš Masopust. Neměli kde nabrat energii. Ale postupem času se vše srovnalo. A já doufám, že nám to vydrží," říká Trpišovský.

Jeho přání směřuje nejen k tuzemské scéně, kde se Slavia vrátila na pozici lídra nejvyšší soutěže, ale i k pohárové Evropě. Pražané měli být ve skupině E nejsilnější s ohledem na loňskou účast ve čtvrtfinále Evropské ligy a předešlé pohárové zkušenosti. Jenže postup zdaleka nemají jistý. V konkurenci Feyenoordu, Maccabi Tel Aviv a Unionu Berlín musí těžce bojovat o jedno ze dvou postupových míst.

„Já jsem byl v prognózách opatrný. Soutěž se hraje celý podzim. Týmy prochází různým obdobím, kdy bojují s výpadky či poklesem formy. Těžko se něco predikuje. Jsme ve skupině na úrovni Evropské ligy. Jeden tým minulou sezonu skončil v první polovině bundesligy, druhý ovládl soutěž v Izraeli a třetí bojuje o titul v Nizozemsku," připomínal Trpišovský, že čtvrteční soupeř je v domácí soutěži na třetí pozici o dva body za vedoucím Ajaxem, ovšem se zápasem k dobru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dán Bah se hlásí ke třetí trefě Slavie proti Jablonci.

„Když nám nalosovali do skupiny Ligy mistrů Barcelonu, Inter Milán a Dortmund, všichni tvrdili, že venku budeme dostávat pět gólů. A pak jsme uhráli ve Španělsku a Itálii bod. Chci tím říct, že v predikcích je třeba být velmi obezřetný. Každopádně na úkolu postoupit se nic nezměnilo," směje se Trpišovský, že si je vědom zadání od vedení klubu z Edenu.

Síla domácího prostředí

A k jeho naplnění je klíčový právě čtvrteční duel. „Musíme potvrdit sílu domácího prostředí. Rozhodně nechceme postup honit v posledním utkání na půdě Unionu Berlín," připomíná Trpišovský hořkou zkušenost ze závěru loňské skupiny Evropské ligy, kdy Leverkusen doma nasázel Slavii čtyři góly.

„Z těch zápasů, co jsem viděl, tak Feyenoord hraje trochu jinak ve venkovních utkáních než v domácích. Hodně si chce otevírat prostor pro rychlé protiútoky, takže hraje víc ze zabezpečené obrany. Myslím si, že zápas bude probíhat podobně jako druhý poločas v Rotterdamu, kdy jsme doháněli dvougólové manko. Máme obrovskou motivaci a chceme využít skvělé prostředí v Edenu i s ohledem na fakt, že netušíme, jaký vývoj ohledně diváků může být," přemítá Trpišovský nad scénářem, podle nějž by se fotbal mohl hrát zase bez diváků.

Jak skončí duel Slavie s Feyenoordem?
vysokou výhrou Slavie
13 %
těsnou výhrou Slavie
68,1 %
remízou
9,1 %
těsnou výhrou Feyenoordu
7,5 %
vysokou výhrou Feyenoordu
2,3 %
Celkem hlasovalo 254 čtenářů.

Reklama