Hlavní obsah

Brankář, který skolil United: Míč jsem napálil z posledních sil, tohle je bláznivý, smál se hrdina Villarrealu

Ani v nejdivočejších snech si nepředstavoval, že se stane hrdinou středečního finále fotbalové Evropské ligy. Dost možná mu díky tomu postaví před stadionem sochu. Brankář Villarrelu Gero Rulli totiž rozhodl penaltový rozstřel s Manchesterem United (11:10, i po prodloužení skončil duel 1:1). V jedenácté sérii si vzal míč a s přehledem proměnil. Vzápětí lapil střelu gólmana United De Gey. A Žlutá ponorka se položila do extáze...

Foto: Maja Hitij, Reuters

Žlutá ponorka slaví. Fotbalisté Villarrealu poprvé vyhráli Evropskou ligu. Ve finále porazili Manchester United v dramatickém penaltovém rozstřelu 11:10. V normální hrací době i po prodloužení zápas skončil 1:1.

Článek
Fotogalerie

Jedna, dva, ...deset. Všech 20 hráčů z pole penaltu proměnilo, na scénu museli přijít gólmani. A ze souboje Rulli - De Gea vyšel jako vítěz brankář Villarrealu... „Když došlo na to, že musím na penaltu, nepřemýšlel jsem o tom, protože to by mě semlelo! Napálil jsem míč z posledních sil, které mi zbyly. Když balon skončil v bráně, obrovsky se mi ulevilo," popisoval Rulli v rozhovoru pro server uefa.com.

„Nikdy by mě nenapadlo, že se něco takového stane, navíc ve finále Evropské ligy. Tohle si budu pamatovat do konce života. Abych rozhodl penaltový rozstřel... Bláznivý, šílený. A pohádkový," rozplýval se 29letý Argentinec, pro kterého byl triumf možná ještě sladší než pro jeho spoluhráče. V sezoně 2016-2017 totiž působil v Manchesteru City, městském rivalovi United...

Foto: Maja Hitij, ČTK/AP

Brankář Villarealu Geronimo Rulli proměňuje penaltu v rozstřelu ve finále Evropské ligy. Španělský tým tam uspěl proti Manchesteru United.

Především však Rulli dopomohl Villarrealu k historickému úspěchu. Ten nikdy Evropskou ligu, natož Ligu mistrů, nevyhrál. Pro klub z malého městečka 120 kilometrů od Valencie je trofej téměř neskutečným počinem, oproti anglickému gigantu je jen chudým příbuzným.

I díky Rullimu teď do pokladny Žluté ponorky přistanou miliony eur z účasti v příštím ročníku Ligy mistrů. Takový je bonus pro vítěze Evropské ligy, který se do Champions League neprobojoval z domácí soutěže. Což je případ Villarrealu, v La Lize skončil sedmý.

„Byly to strašné nervy! Naštěstí jsem nemusel kopat penaltu, trpěl jsem ale na dálku. V příští sezoně bude hrát Ligu mistrů pět španělských týmů, což je skvělé nejen pro zemi, ale také pro naši valencijskou komunitu. Pro Villarreal znamená vítězství obrovský krok vpřed. Ze sportovního i finančního hlediska," prohlásil prezident Villarrealu Fernando Roig.

Foto: Adam Warzawa, Reuters

Trofej pro vítěze Evropské ligy míří do Španělska. Fotbalisté Villarrealu poprvé vyhráli Evropskou ligu. Ve finále porazili Manchester United v penaltovém rozstřelu 11:10. V normální hrací době i po prodloužení zápas skončil 1:1.

Žlutá ponorka se stala teprve sedmým klubem v historii Poháru UEFA nebo Evropské ligy, který soutěž dokázal vyhrát bez jediné porážky. Obrovský podíl na tom má kouč Unai Emery. I on se díky středečnímu triumfu zapsal do historie. Evropskou ligu vyhrál už počtvrté, na druhou pozici odsunul legendárního italského trenéra Trapattoniho.

„Jsem především šťastný za klub, za hráče, za management. Budeme hrát Ligu mistrů, budeme si ji na podzim užívat. Teď je ale čas na oslavy s fanoušky a našimi rodinami," pravil Emery, který Evropskou ligu dobyl 3x po sobě se Sevillou (2014-2016).

„Jsme strašně moc hrdí, že jsme pro Villarreal získali tuhle trofej. Myslím, že jsme si zasloužili vyhrát. Stál proti nám gigant Manchester United, ale my jsme obstáli," dodal španělský trenér.

Reklama

Související témata: