Hlavní obsah

Leicester - Slavia 0:2Fantazie! Slavia po lekci udělené Leicesteru postupuje do osmifinále Evropské ligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
47. Provod 0 : 1
79. Sima 0 : 2
Záznam online reportáže

O prvotřídní senzaci se postarala fotbalová Slavie v první fázi vyřazovací části Evropské ligy. Dokázala totiž vyhrát v odvetě na hřišti momentálně třetího týmu anglické Premier League Leicesteru díky gólům Provoda a Simy 2:0. Po domácí bezbrankové remíze tak postupuje mezi posledních šestnáct týmů do osmifinále, které se losuje hned v pátek. A po výkonu, který na Ostrovech podala a lekci, kterou Liškám udělila, postupuje zaslouženě.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Slávisté se radují z vedoucí branky proti Leicesteru.

Článek
Fotogalerie

Dvě varování v samém úvodu Pražané ustáli, protože pokus Ündera stačil brankář Kolář vykopnout a druhý z tureckých legionářů ve službách Leicesteru Söyüncü bránu přestřelil. Pro Slavii hodně důležité chvíle. Stejně jako Kolářův zákrok po naplnění dalších patnácti minut a prvním rohovém kopu domácích.

„Absence klíčových hráčů je vždy ztrátou, i tak jsem si jistý, že zápas zvládneme," nevyvedly kouče Brendana Rodgerse v rozhovoru těsně před zápasem z míry korektury, které musel ve složení mužstva udělat.

To ještě netušil, jak se mýlí...

V sestavě domácích se totiž nejenže neobjevil zraněný Maddison, ale scházela v ní i další z hvězd Lišek Barnes.

Určitě nepříjemnost. Koneckonců i pro Slavii, neboť ani avizovaná a Trpišovským očekávaná dvojice Castagne - Pereira se v základu soupeře neobjevila.

Je to sportovní zázrak, říká o postupu Slavie Jindřich Trpišovský. Teď by se rád podíval na Old TraffordVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Přesto si Pražané věděli rady, a kromě zmiňovaných úvodních minut Leicester k vážnějšímu ohrožení brány nepustili. A to přesto, že v úvodu ztráceli až příliš míčů, uchylovali se k zpětným přihrávkám a respekt k soupeři byl na nich patrný.

Postupně se ale probírali a osmělovali, takže dalekonosná střela Simy ve 28. minutě i hlavička Kuchty deset minut poté měly  nebezpečnější parametry než pokusy domácích. A hlavně - Slavia si dokázala, že i s třetím týmem Premier League se dá na jeho hřišti hrát.

I tak trenér Trpišovský opakovaně pobízel své svěřence: „Pohyb. Nabízet se."

O to víc mu muselo zatrnout, když pár vteřin před přestávkou zastavila Hromadova noha šestnáctce Choudhuryho, což ale naštěstí pro Slavii nizozemský sudí jako penaltový zákrok neposoudil.

I proto mohli Pražané hned v úvodu druhé půle svého kouče vyslyšet. Zrychlili pohyb, zpřesnili kombinaci, nejdřív uvedli obranu Leicesteru do zmatků po rohovém kopu, aby nakonec vstřelili důležitý vedoucí gól. Stanciu našel ideálním centrem Provoda a jarní nahrávač Pražanů skóroval.

Trenér Rodgers musel na inkasovaný gól i pokračující převahu Slavie reagovat. Vystřídal hned tři hráče naráz, poslal na trávník i Barnese, jenže na obrazu utkání tím nic nezměnil.  Natož aby se domácí dostali k pořádnému ohrožení Kolářovy brány.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Abdallah Sima se raduje z druhého gólu Slavie proti Leicesteru.

Na to už si Pražané počínali příliš sebevědomě, než aby nějaký zvrat připustili. Hráli svůj aktivní fotbal, vývoj střetnutí kontrolovali a střela Simy jedenáct minut před koncem, po které se Schmeichel natahoval marně, jejich výkon jen pečetila.

Slavia tak po lekci udělené Liškám senzačně postupuje do osmifinále, zatímco kouč Leicesteru Rodgers ani na pátý pokus práh prvního jarního kola Evropské ligy nepřekročil.

V minulosti v něm dvakrát skončil s Liverpoolem a Celtikem Glasgow, tentokrát se z pohárové scény pakoval s Leicesterem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Odvetné utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy:
Leicester City - Slavia Praha 0:2 (0:0)
Branky: 47. Provod, 79. Sima. Rozhodčí: Gözübüyük - Van Zuilen, Balder - Higler (video, všichni Niz.). ŽK: Barnes - Zima, Provod. První zápas: 0:0, postupuje Slavia.
Leicester: Schmeichel - Amartey (61. Ricardo), Evans, Söyüncü, Thomas - Ndidi, Choudhury (61. Barnes) - Ünder (80. Tavares), Tielemans, Albrighton (61. Castagne) - Vardy. Trenér: Rodgers.
Slavia: Kolář - Bah, Kúdela, Zima, Bořil - Hromada (75. Lingr) - Sima, Provod, Stanciu (69. Oscar), Olayinka - Kuchta (84. Masopust). Trenér: Trpišovský.
Další zápasy
Oznámkujte výkon Slavie (jako ve škole od 1 do 5)
1
84,8 %
2
10,2 %
3
1,4 %
4
0,6 %
5
3 %
Celkem hlasovalo 47647 čtenářů.

Reklama