Hlavní obsah

Oni nepoklekli! Anglie řeší gesto Slavie

Londýn/Praha

Oni nepoklekli! Na stadionu Emirates Stadium se v úvodním čtvrtfinále Evropské ligy mezi Arsenalem a Slavií ještě nekoplo do míče, ale ostrovní zpravodajské servery už referovaly o z jejich pohledu významné události. A to, že hráči českého mistra nenásledovali domácí fotbalisty a před úvodním hvizdem nezaujali pozici, která se vžila jako gesto proti rasismu a podpora pro hnutí Black Lives Matter.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Slavie před zápasem s Arsenalem nepoklekli

Článek
Fotogalerie

„Slavia odmítla pokleknout a místo toho před zápasem Evropské ligy s Arsenalem STOJÍ," hlásil bezprostředně například titulek online serveru deníku Daily Mail.

Server v článku následně zopakoval peripetie s rasistickým obviněním vůči stoperovi Ondřeji Kúdelovi ze strany záložníka Glasgow Rangers Glena Kamary. Ten si mimochodem v nedávném rozhovoru pro ITV postěžoval, že od incidentu s Kúdelou dostává přes sociální sítě každý den rasistické urážky.

Daily Mail také připomněl, že Kúdela nemohl k utkání s Arsenalem nastoupit, protože si v důsledku vyšetřování kauzy odpykával provizorní jednozápasový trest. Nicméně zkušený zadák stejně nemohl k utkání cestovat, protože se léčí ze zranění v obličeji.

To utrpěl v reprezentačním utkáním s Walesem, v němž inkasoval úder loktem od hvězdného Garetha Balea. V Cardiffu tehdy mimochodem odmítl pokleknout i český národní tým a hráči včetně Kúdely místo toho ve stoje ukázali na pásky s nápisem „Respect" od UEFA. A i tehdy o tomto počínání českých hráčů britská média hojně referovala.

Ve čtvrtek v Londýně neměl pro rozhodnutí slávistů velké pochopení ani švédský rozhodčí Andreas Ekberg. Ten hostujícím fotbalistům naznačil, aby zaujali před zápasem pozici v pokleku. Když viděl, že se svojí iniciativou neuspěje, tak se přidal k hráčům Arsenalu sám.

Podle Jindřicha Trpišovského měl zápas dva hrdiny. Superlativy si zaslouží duo Kolář, HolešVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

O dění na trávníku v tento moment informoval také deník The Sun, jenž příhodu zmínil i v souvislosti s absencí takřka všech středních obránců Slavie pro duel s Arsenalem.

„Mezi absentujícími byl i veterán Ondřej Kúdela odpykávající si provizorní trest od UEFA v souvislosti s vyšetřováním obvinění rasistických urážek na Glena Kamaru. Slavia sice tato obvinění vehementně odmítá, ale příliš si nepomohla, když se její hráči odmítli připojit k těm z Arsenalu, kteří před úvodním hvizdem poklekli," napsal The Sun.

Slavia vysvětlila své rozhodnutí tím, že v Londýně svůj boj proti rasismu vyjádří tak, že se hráči okolo středového kruhu společně chytili kolem ramen.

Reklama

Související témata:
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen