Hlavní obsah

Sparta podlehla, EL na jaře hrát nebude. Hořký konec pro Slavii, také Jablonec ztratil vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Večer nabitý fotbalem. Ale žádná velká radost pro české týmy. Sparta neuspěla v boji o postup v Evropské lize v Glasgow s Rangers (podlehla 0:2) a už je jisté, že na jaře bude pokračovat nanejvýš v Konferenční lize. V té Slavia hrála s Feyenoordem Rotterdam 2:2 a Jablonec remizoval s Alkmaarem 1:1. Teprve poslední kolo za dva týdny rozhodne, zda se tyto dva týmy udrží ve hře.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Sparťan Filip Panák se pokouší o nůžky mezi bránícími hráči Rangers.

Článek
Fotogalerie

Sparta prohrála v předposledním 5. kole skupiny A Evropské ligy na hřišti obhájce skotského titulu Rangers 0:2 a do vyřazovací fáze soutěže se na rozdíl od svého dnešního soupeře nepodívají. Celku z Glasgow, který v prvním vzájemném duelu podlehl Pražanům 0:1, pomohla k postupu ze druhého místa i prohra kodaňského Bröndby s jistým vítězem skupiny Lyonem 1:3.

Letenský celek se v závěrečném utkání hlavní fáze Evropské ligy utká doma 9. prosince s Bröndby o postup ze třetího místa do play off nově vzniklé Konferenční ligy. Sparta má na úřadujícího dánského mistra dvoubodový náskok.

Obě branky "Jezdců" vstřelil před zraky 48.370 diváků Alfredo Morelos. Kolumbijský útočník nejprve otevřel skóre v 15. minutě, pojistku přidal krátce po změně stran, když vystihl rozehrávku stopera Filipa Panáka. Rangers poprvé po odchodu trenéra Stevena Gerrarda do Aston Villy vedl jejich bývalý hráč Giovanni Van Bronckhorst.

Slavia neudržela v dlouhé přesilovce vedení. Pražany poslal ve 12. minutě do vedení Peter Olayinka, do pauzy srovnal střídající Cyriel Dessers. V 66. minutě se trefil další střídající hráč Jan Kuchta, ale v nastavení navzdory oslabení zařídil dělbu bodů druhou brankou v zápase Dessers. Třetí celek nizozemské ligy hrál od 36. minuty bez vyloučeného Guuse Tila.

Slavia soupeři nedokázala oplatit úvodní venkovní porážku 1:2. Český šampion i tak udržel ve čtyřčlenné tabulce postupové druhé místo o bod před třetím Unionem Berlín, na jehož hřišti 9. prosince nastoupí k závěrečnému zápasu. Pražanům stačí k účasti ve vyřazovacích bojích remíza.

Tabulku vede Feyenoord o čtyři body před Slavií a už má jisté prvenství. Vítězové skupin nové soutěže postupují do osmifinále, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích místech v Evropské lize.

Jablonec poslal v sedmé minutě do vedení Miloš Kratochvíl, těsně před pauzou srovnal Hakon Evjen.

Svěřenci trenéra Petra Rady nedokázali soupeři oplatit zářijovou venkovní porážku 0:1. Ve čtyřčlenné tabulce klesli z postupového druhého místa na třetí o bod za Randers, který v Dánsku zdolal 2:1 Kluž. Na hřišti rumunského týmu Jablonečtí za dva týdny odehrají závěrečné utkání skupiny D.

Tabulku vede Alkmaar o čtyři body před Randers a už má jisté prvenství, naopak poslední Kluž ztratila šanci na postup. Vítězové skupin nové soutěže se kvalifikují do osmifinále, druzí v pořadí ve vyřazovací fázi o kolo dříve narazí na celky z třetích příček v Evropské lize.

Evropská liga
Glasgow Rangers - Sparta Praha 2:0
Branky: 15. a 49. Morelos
Další výsledky EL
Konferenční liga
Slavia Praha - Feyenoord Rotterdam 2:2
Branky: 12. Olayinka, 66. Kuchta - 31. a 90.+3 Dessers
Jablonec - Alkmaar 1:1
Branky: 7. Kratochvíl - 44. Evjen
Další výsledky KL

Reklama