Hlavní obsah

Sparta představila Evropě dalšího Slona. Konaté kráčí v Bonyho stopách

Praha

Kanonýr minulé sezóny Josef Hušbauer se v derby zranil. Fotbalová Sparta si ovšem poradila a k výhře 3:1 nad Young Boys Bern v Evropské lize významně přispěl Tiémoko Konaté. Čtyřiadvacetiletý záložník z Pobřeží slonoviny přihrál na Lafatův vítězný gól a na Letné kráčí ve stopách slavnějšího krajana, útočníka Bonyho Wilfrieda. Timy dostává v sestavě českého mistra čím dál větší prostor.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tiemoko Konaté (vlevo) v akrobatické pozici a český obránce Bernu Jan Lecjaks v utkání základní skupiny Evropské ligy v Praze.

Článek
Fotogalerie

Rychlého Afričana bylo plné hřiště. A ještě slavnější mohl Tiémoko Konaté být, kdyby za stavu 2:1 nespálil tutovou šanci. I tak ovšem patřil k ústředním postavám vítězné partie.

„Timy pracoval velmi aktivně, svým způsobem hry dělal obraně soupeře problémy. Až ještě více vyzraje a nabere herní zkušenosti, bude proměňovat i šance, které s Bernem nedal," pochvaluje si trenér Vítězslav Lavička.

S Konatém v sestavě se obraz hry Sparty vždy trochu změní, protože se Bořek Dočkal posouvá do středu hřiště. Klidně to však může být trvalejší řešení.

Mistr nepředvídatelných momentů

„Zápas s Bernem, ale i některé minulé ukázaly, že to může fungovat a funguje, což je pro mě jako trenéra příjemná zpráva. Konaté je hodně platný bez ohledu na to, kdy nastoupí. Timy dokáže udělat věcí, které málokdo čeká. Vždy nějaké rozdílové nepředvídatelné momenty předvede, jen mi chybí, aby se prosadil ještě střelecky," hodnotí Lavička svého Afričana.

„Timy je extrémně rychlý hráč a umí toho využít. Když musíme hrát do plných, jeho kvalita se tolik neprojeví. Ale jakmile je na hřišti víc místa, vytěží z jeho předností celý tým. Proti Bernu odvedl výborný výkon," přidává zkušený záložník Marek Matějovský.

Před šesti lety si letenský kouč vytáhl z béčka do prvního týmu Sparty útočníka Bonyho Wilfrieda. Bombarďák to už přes Arnhem dotáhl až do Swansea a ke dvěma trefám na letošním MS v Brazílii.

Tichý, ale učenlivý a naslouchající

„Timy je v porovnání s Bonym tišší typ člověka, je ale velmi učenlivý a naslouchá. Bony se rychle naučil češtinu, což mu pomohlo. Hraje na hrotu, dokáže využít své tělo a je efektivní. Timy se tohle učí, pracuje spíš na stranách. Má extrémní rychlost, kterou dokáže překonat soupeře. Jen musí získat ještě větší efektivitu. Pracujeme s ním průběžně, je to dlouhodobé. Používáme angličtinu, ale už se zlepšil v češtině. A svými výkony si upevňuje pozici v týmu," líčí Lavička.

Ve Spartě přitom Bony začal dlouhou adaptací v béčku. Také Konatého si Letenští chystají podle osvědčeného receptu, s pozvolným adaptačním přechodem ze Strahova do áčka.

„Také Timy si přinesl nesporný talent a schopnosti prosadit se v mezinárodním fotbale," ujišťuje Lavička.

Krok za krokem jako Wilfried

„Bonyho příběh mi dodává sebevědomí. Dělal to přesně tak, jak měl, krok za krokem. Ale já si ani nepředstavuji, že ze mě bude hvězda jako on," svěřil se Konaté během letního soustředění v italském Brunecku.

Skromný je možná až příliš. „Jsem klidný člověk. Teď vím, že se musím soustředit na Spartu a jsem tak spokojený. Nechci si říkat, že ze mě bude jednou hvězda. Radši se dívám na postupné cíle."

Sebekritika Konatému nechybí. „Musím se ještě zlepšit ve všech herních aspektech. Od taktiky k rychlosti. Sám vím, že se můžu zlepšovat ve všech ohledech, nechci se soustředit jen na jednu věc. Zaměřuji se na své slabiny, ne na silné stránky."

Již v derby na sebe upozornil, když krátce po přestávce vystřídal zraněného Hušbauera. „Derby je v lize nejvíc, pro fanoušky i pro nás. V minulé sezóně jsem sice nastoupil jenom na pár minut, ale byl to velký zážitek. Právě v takových zápasech musíme ukázat, že si zasloužíme za Spartu hrát. Je to extra motivace, vyhrát derby je fantastický pocit," líčí Konaté.

Na Spartě by se rozhodně nezlobili, kdyby Timyho jednou zpeněžili tak výhodně, jako se jim to povedlo v případě jeho předchůdce Bonyho...

Reklama

Související témata: