Hlavní obsah

Slavia - Leicester 0:0Statečný výkon v Evropské lize! Lišky slávistický chrám nevyloupily

Zdeněk PavlisSport.czPrávo
Aktualizováno

Ani ve čtvrtém dějství letošního ročníku Evropské ligy nenašla fotbalová Slavia ve svém chrámu v Edenu přemožitele. A to proti sobě měla třetí celek aktuální tabulky anglické Premier League. S Leicesterem uhrála v prvním duelu vyřazovací části EL bezbrankovou remízu, čímž navázala na výhry nad Leverkusenem, Nice a Beer Ševou v základní skupině. Nerozhodný výsledek dávající Pražanům naději pro odvetu za týden na Ostrovech byl navíc vzhledem k průběhu střetnutí výsledkem spravedlivým.

Ve druhém poločase jsme se dotkli svého maxima, chválil Jindřich Trpišovský Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek
Fotogalerie

Po pětatřiceti minutách Slavii pořádně zatrnulo. Albrighton, který krátce předtím nastřelil ruku bránícího Zimy, vyzývavě rozpažil, a i jeho spoluhráči se tázavě obrátili na sudího.

Ital Guida si vyžádal konzultaci s krajanem u videa a společně usoudili, že mladý domácí stoper, který dostal v základní sestavě kupodivu přednost před navrátilcem Delim, stál pár centimetrů před čárou vymezující šestnáctku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Kúdela ze Slavie Praha po neproměněné šanci během utkání Evropské Ligy s Leicesterem City.

Nešlo o první situaci, kdy jednatřicetiletý Albrighton Pražany vystrašil. Hned pár desítek vteřin po úvodním hvizdu prosvištěla jeho střela vedle tyče Kolářovy brány, čtvrthodiny po něm se proti slávistickému gólmanovi řítil Barnes, jenže jeho úmysl procpat míč mezi brankářovy nohy byl příliš okatý, než aby ho Kolář nepřečetl.

I domácí ovšem hrozili... Hlavně po rohových kopech, neboť trenér Trpišovský z analýzy soupeřovy hry vyčetl, že centrované míče do šestnáctky dělají Leicesteru problémy.

„Vlastně jen stoper Evans je hlavičkářem ostrovního ražení. Ani Kasper Schmeichel nechodí z brány, aby si stahoval centrované míče," upozorňoval své svěřence, proč mají Lišky problémy v Premier League v zápasech s týmy vyznávajícími fotbal založený na nakopávaných balonech a centrech do šestnáctky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Abdallah Sima ze Slavie Harvey Barnes a Çaglar Söyüncü z Leicesteru a Ondřej Kúdela ze Slavie během utkání vyřazovací části Evropské Ligy.

Proto to samozřejmě Slavia podle tohoto receptu zkoušela. Kúdela a Sima po rohových kopech, ale třeba i Bah se k ohrožení Schmeichelovy brány skutečně dostali, jenže jejich pokusům scházela přesnost.

Po prvním poločase, v jehož průběhu přebírali hosté postupně aktivitu, zkusila Slavia po přestávce gard otočit. A úspěšně, protože přidala na pohybu, zrychlila start na míč i důraz v soubojích, dokázala podržet míč a daleko častěji střílela.

Pokus Stanciua musel Schmeichel v 58. minutě vytahovat nad břevno, další rána rumunského legionáře jeho bránu minula, pokus Kúdely po odvráceném rohovém kopu se rovněž neujal. U dalších akcí zůstalo jen u náznaků, protože slávistické ofenzivě chybělo víc kreativity a nápadů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jamie Vardy z Leicesteru během utkání vyřazovací části Evropské Ligy.

Leicester naopak působil v porovnání s úvodními pětačtyřiceti minutami neškodně, na čemž nic nezměnilo, že kouč Rodgers vystřídal jak Vardyho, tak posléze i Maddisona, od nichž mělo hrozit největší nebezpečí.

I proto dospěl duel k bezbrankové remíze ponechávající Slavii naději pro odvetu příští čtvrtek na King Power Stadium v Leicesteru. Zvlášť proto, že neinkasovala, což pro ni bylo v pohárové matematice hodně důležité.

Evropská liga, úvodní zápas vyřazovací části
Slavia - Leicester 0:0
Rozhodčí: Guida - Carbone, Peretti - Di Bello (video, všichni It.). ŽK: Bořil - Ndidi, Iheanacho, Tielemans.
Slavia: Slavia: Kolář - Bah, Kúdela, Zima, Bořil - Holeš (30. Hromada), Provod (90. + 1 Lingr) - Sima, Stanciu (73. Traoré), Olayinka - Kuchta (73. Masopust) Trenér: Trpišovský.
Leicester: Schmeichel - Amartey, Evans, Söyüncü, Thomas - Ndidi, Tielemans - Albrighton (64. Ünder), Maddison (76. Choudhury), Barnes - Vardy (64. Iheanacho). Trenér: Rodgers.
Další zápasy EL

Reklama

Související témata: