Hlavní obsah

František Tichý: Finále rozhodla úcta a respekt. Nikoliv strach ze soupeře

Chrudim

Prezident jedenáctinásobného mistra republiku ve futsalu FK Era-Pack Chrudim František Tichý prožil, jak sám v rozhovoru říkal, nejtěžší futsalovou sezónu. Teď se však připravuje na nový ročník a další boje v UEFA Futsal Cupu.

Foto: Ivana Hošková

Prezident FK ERA-PACK Chrudim František Tichý.

Článek

Pane Tichý, jak moc vám po zisku titulu spadl kámen ze srdce?

Byla to nejtěžší sezóna ze všech, které jsem ve futsalu absolvoval. Během ní se objevilo hodně vlivů a nepříjemností, které jsme museli řešit. Jednou z nich byla výměna trenéra v průběhu sezóny, pro mě nepředstavitelná věc. Navíc jsme schytali i řadu ran z vlastních řad, což bylo bolestivé a člověk se přes to těžko přenesl. Dokonce jsem si kladl i otázku, zda by nebylo prospěšnější pro klub, abych své účinkování u futsalového klubu ukončil.

Co podle vás ve finálové sérii rozhodlo ve váš prospěch?

Úcta a respekt k soupeři, ale ne strach ze soupeře. Před play off jsme se uzavřeli, udělali několik změn. Jednou z nich bylo, že management přestal brát v potaz názory hráčů a realizačního týmu. Po dohodě s Cacauem jsme přistoupili k ostré přípravě před vyřazovacími boji. Byl to risk, uvědomovali jsme si, že daná příprava může pro nás znamenat klidně i konec ve čtvrtfinále. Naším jediným cílem byl však zisk dalšího mistrovského titulu, nic jiného jsme nebrali. Dnes musím říci, že to byl správný krok, i když jsme za něj obdrželi vlnu kritiky. Chci poděkovat lidem, kteří za mnou stáli – Petr Horák, Petra Panchartková, Tomáš Hamsa a Dentinho.

Ve spojení s Chrudimí se letos mluvilo hlavně o dvou mužích. Trenér Daniel a Roman Mareš. Jak moc podle vás tito dva muži ovlivnili sezónu?

Co se týče herní stránky Romana Mareše, není třeba o ničem diskutovat. Jeho příchod tým pozvedl, ukázal, jaký je profesionál a po právu byl vyhlášen nejlepším hráčem finále play off. Na jeho návrat jsme dlouho čekali, nechtěli jsme nic uspěchat. Roman se po operaci připravoval pod vedením Zdeňka Formánka, který odvedl skvělou práci, protože Roman Mareš se do herního vytížení vrátil dobře připraven. Daniel praktikoval jiný styl hry, se kterým jsme se prezentovali i při UEFA Futsal Cupu, kde jsme po mnoha letech získali dvanáct bodů a vylepšili tím koeficient. Pak jsme ale prohráli ve finále poháru FAČR, ztráta této trofeje nás hodně mrzí. Navíc Danielovi nebylo z rodinných důvodů dopřáno v našem klubu pokračovat, my jsme museli situaci rychle řešit.

Mužstvo se pod odchodu Daniela hodně změnilo. Vyhrálo by titul i s ním?

Těžká otázka, na kterou už nikdy nikdo nezjistí odpověď. Já sám bych se rád odpověď dozvěděl, ale to v tuto chvíli již není možné.

Po finálové sérii se objevily názory, že hrající trenér není ideální. Co plánujete na tento post do příští sezóny?

My jsme s hrajícím trenérem získali mistrovský titul, tudíž nemůžeme tvrdit, že to není ideální varianta. Podobným stylem jsme dokázali vyhrát řadu titulů, ať už za dob Cacaua či nyní pod Dentinhem. Co bude následující sezónu, ještě není jasné. V současné době chceme definitivně uzavřít předešlý futsalový rok a během několika dní se začneme plně soustředit na následující ročník.

Jak moc se změní kádr? Kdo ho opustí a koho naopak chcete přivést?

Každý ví, že náš klub nerazí cestu velkých obměn po každé sezóně, pochopitelně tomu nebude jinak ani letos. Samozřejmě chceme tým oživit, ale o razantní změnu se jednat nebude.

Uvažujete nad posilami i z české ligy? Mám na mysli české hráče.

Každoročně se do našeho týmu snažíme přivést kvalitního českého hráče se zkušenostmi z reprezentace, ale těm se k nám příliš nechce. Oslovujeme hráče, o kterých si myslíme, že se mohou prosadit v našem týmu. Hráči nejdříve projeví zájem v našem klubu působit, ale nakonec si vyberou pro ně snazší cestu působit ve známém prostředí, než aby se pokusili porvat o místo v sestavě ERA-PACKu.

Prozraďte mi, chtěl byste do týmu Michala Seidlera?

To už je nyní bezpředmětná otázka, protože Michal Seidler před třemi týdny podepsal v maďarském Györu. Pokud by byl samozřejmě volný a měl zájem hrát za Chrudim, typ jako je Michal Seidler bychom v chrudimském dresu uvítali.

Pojďme k UEFA Futsal Cupu. Plánujete žádost o pořadatelství v základní fázi soutěže?

Vstupní dokumenty pro start v UEFA Futsal Cupu jsme již začátkem června odeslali prostřednictvím FAČR na UEFU. Zde jsme uvedli, že máme zájem pořádat základní skupinu.

A kdo bude podle vás největším konkurentem Chrudimi v boji o titul za rok? Budou to opět Teplice?

Soustředíme se především sami na sebe. Věříme, že sestavíme tým, který bude opět bojovat o nejvyšší příčky v lize, poháru FAČR i na evropské scéně. Na otázku, kdo bude hrát finále, jestli to budeme my, Teplice nebo někdo jiný, je v tuto chvíli těžké odpovědět. Necháme se překvapit.

Reklama