Hlavní obsah

Časy jsou zlé, Kamile...! Česko - Kypr zatím 1:1

Praha

Situace je vážná, českému fotbalu hrozí nejhorší pohárová sezóna v samostatné éře. Když čtyřlístek zástupců nezískal v odvetách 3. předkola ani bod, prohrál s týmy z Rumunska, Běloruska, Srbska a Albánie, což není při vší úctě žádná pohárová elita. K zamyšlení je pak i úvodní česko-kyperský týden v play off. Slavia v Lize mistrů prohrála 0:2 v Nikósii a Plzeň v Evropské lize se štěstím porazila Larnaku 3:1. Pryč jsou časy, kdy ostrované dostávali od českých týmů debakly...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Tomáš Hořava (vzadu) a Acorán z Larnaky.

Článek
Fotogalerie

Plzeň porazila Larnaku 3-1

Časy jsou zlé, Kamile, mohou si fotbalisté říci s Belmondem. Kyperští soupeři už pro ně dávno nejsou snadným soustem, ale nevyzpytatelnou překážkou.

„Po losu jsem upozorňoval, že špička české a kyperské ligy je vyrovnaná, což u nás málokdo uzná," poukazuje trenér Zdeněk Ščasný.

Na Kypru hrál i trénoval, ostrovní poměry stále sleduje. „Nejde o kyperský fotbal jako celek, ale o největší kluby. Mají peníze a koupí si cizince, takže pak jsou schopní sehrát s českými týmy vyrovnané zápasy," líčí zkušený kouč.

Zvědavý byl na obě kyperská mužstva, jejichž aktuální formu neznal. A překvapila ho. APOEL negativně, Larnaka pozitivně.

Klubová bilance:
ČR (Československo) - Kypr 20 11-4-5 52:24.
1964/65 PVP: Sparta Praha - Famagusta 10:0, 6:0,
1984/85 UEFA: Bohemians Praha - Apollon Limassol 6:1, 2:2,
1985/86 PVP: AEL Limassol - Dukla Praha 2:2, 0:4,
1998/99 PVP: Apollon Limassol - Jablonec 2:1, 1:2,
2004/05 LM: APOEL Nikósie - Sparta Praha 2:2, 1:2,
2010/11 EL: APOEL Nikósie - Jablonec 1:0, 3:1,
2011/12 EL: AEK Larnaka - Mladá Boleslav 3:0, 2:2,
2015/16 EL: Sparta Praha - APOEL Nikósie 2:0, 3:1,
2016/17 EL: AEK Larnaka - Slovan Liberec 0:1, 0:3,
2017/18 LM: APOEL Nikósie - Slavia Praha 2:0, ???,
2017/18 EL: Plzeň - AEK Larnaka 3:1, ???.

Slavia má ještě všechno otevřené

„I když APOEL vyhrál 2:0, čekal jsme od něj mnohem víc. I když se dá tvrdit, že si hlavně hlídal výsledek, neměl v zápase jednu jedinou šanci. Kdyby využil výkonu Slavie, mohl vyhrát i víc. Takhle je před odvetou všechno otevřené, směrem dopředu mě Nikósie zklamala. Ale je zkušená a Slavia není efektivní," přemítá Ščasný, jak se bude souboj dál vyvíjet.

Čekalo se, že sešívaným mohou v náročných klimatických podmínkách docházet síly, jenže opak byl pravdou. V závěru evidentně zvadl APOEL, což může být pro Škodu a spol. naděje pro odvetu.

„Ano, může, byl jsem překvapený. Do jisté míry přičítám rychlý úbytek sil nerozehranosti. Divil jsem se, proč se APOEL nechtěl před začátkem sezóny sehrát a v domácím superpoháru šetřil řadu opor. Teď je vidět, že trenér nejspíš tušil, že by hráči takový program nezvládli," míní český expert.

Plzeň už zvládne postoupit

Šťastnějším z české dvojice je Plzeň. Doslova. Přečkala hrubky svých klíčových hráčů a vítězství 3:1 nad AEK Larnaka je pro ni vzhledem k průběhu utkání úžasným výsledkem.

„V mých očích udělal AEK velký pokrok proti loňsku. Ačkoliv výsledek je pro Viktorii hodně šťastný, věřím, že svou zkušeností už Plzeň postup na Kypru zvládne," avizuje Ščasný.

Dodatečná satisfakce pro Spartu

Trenér teď může cítit dodatečnou satisfakci. Když před dvěma lety porazil se Spartou ve skupině Evropské ligy APOEL 2:0 doma a 3:1 venku, žádné ovace nepocítil. Teď se ukazuje, jak cenných výsledků dosáhl.

„Na plácání po ramenou si nepotrpím... Pravdou je, že náš postup ze skupiny s Nikósií, Asterasem a Schalke nebyl patřičně doceněn. Mě ovšem mrzí jiná věc. Vzhledem k tomu, co se ve Spartě děje teď, že něco podobného v menší míře nepřišlo již tehdy. Pokud bychom mužstvo vhodně doplnili, mohli jsme být strašně silní," poukazuje Ščasný na současné nákladné nákupy jedenácti cizinců během jediného přestupního období.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články