Hlavní obsah

Famózní obrat Realu způsobil rekordní ostudu Liverpoolu. Benzema cílí na obhajobu

Již po čtvrt hodině hry vedli o dvě branky, odveta za loňské finále fotbalové Ligy mistrů (0:1) se ale ani tak nekonala. Liverpool byl v úterním osmifinále nakonec před zraky vlastních příznivců deklasován Realem Madrid v drtivém poměru 2:5 a bude se muset v odvetě pořádně vzepřít osudu, pokud chce dvojzápas úspěšně zvládnout a vykročit do další fáze soutěže. „Ztratili jsme tempo a pak se do něj již nedostali,“ smutnil na tiskové konferenci trenér Reds Jürgen Klopp.

Foto: Phil Noble, Reuters

Vinícius Jr. z Realu Madrid spěchá s balonem do středového kruhu poté, co na hřišti Liverpoolu snížil na 2:1.

Článek
Fotogalerie

Jeho svěřenci přitom ihned po úvodním hvizdu vlétli na soupeře jako uragán a brzy otevřeli skóre zásluhou efektní (a zároveň efektivní) patičky Darwina Núñeze. Na tu navázal Mohamed Salah, který potrestal zaváhání gólmana Thibauta Courtoise. Jednalo se navíc o 42. branku Egypťana za Liverpool v evropských pohárech, čímž se dostal na první místo historických tabulek. „Začátek byl fantastický, perfektní. Hráli jsme přesně tak, jak jsme chtěli," vzpomínal Klopp na okamžiky plné optimismu a víry v dobrý výsledek do odvety.

Namlsaní fanoušci na Anfield Road ale do pauzy dostali dva pořádně tvrdé direkty z kopaček brazilského šikuly Viníciuse Júniora. Ten nejprve snížil ukázkovým obstřelem na zadní tyč a následně dostal dáreček od brankáře Alissona. Jednička Liverpoolu totiž při snaze o konstruktivní rozehrávku nastřelila svého krajana, od jehož nohy se míč perfektním lobem odrazil přímo do svatyně Reds. „Udělali jsme příliš mnoho chyb a byli potrestáni," smutnil kapitán Jordan Henderson.

Po přestávce se pak naplno rozjel koncert Bílého baletu. Obrat na 3:2 nejprve dokonal stoper Éder Militao, na jehož trefu navázal dvougólovým příspěvkem úřadující držitel Zlatého míče Karim Benzema. Jeho první branky v letošní sezoně Champions League doslova nemohly přijít v lepší okamžik, zdrcený Liverpool již nedokázal reagovat a Real tak půjde 15. března do odvety na Santiago Bernábeu s pohodlným náskokem. „Do utkání jsme nevstoupili dobře, ukázali jsme ale, že jsme připraveni. Chceme znovu získat titul," prohlásil sebevědomě kapitán madridského celku.

On a jeho spoluhráči se navíc zapsali černým písmem do kroniky liverpoolské kopané. Až do včerejška totiž platilo, že Reds v evropských pohárech na Anfieldu nikdy neinkasovali více než tři branky. A vyfasovat navíc ještě „bůra" poté, co v 15. minutě doma držíte dvoubrankový náskok, je pořádná rána pro psychiku. „Liverpool byl vzadu naprosto bezradný," nebral si servítky s bráněním anglického mužstva internacionál Alan Shearer. „Pět obdržených branek ukazuje, jak na tom momentálně jsou," přisadil si bývalý středopolař Liverpoolu Adam Lallana.

Zkušené mužstvo Realu vedené protřelým stratégem Carlem Ancelottim si ale dobře uvědomuje, že ještě zdaleka není vyhráno. Před třemi lety šla totiž do odvety semifinále proti Liverpoolu s tříbrankovým náskokem Barcelona a po nevídaném krachu se nakonec radovali Reds. „Dvojzápas ještě vůbec není rozhodnut," ví Ancelotti. „Sice jsme zvládli jeho první část, je nám ale jasné, že v té druhé budeme muset pořádně tvrdě pracovat."

Reklama