Hlavní obsah

Hanba, skandál, ostuda! Bude aféra v Paříži zlomem v boji proti rasismu ve fotbalu?

Jen necelou čtvrthodinku se hrál v pařížském Parku princů duel fotbalové Ligy mistrů mezi domácím PSG a Basaksehirem Istanbul. Poté hosté kvůli údajnému rasistickému chování čtvrtého rozhodčího Sebastiana Coltesca odešli ze hřiště. Utkání závěrečného šestého kola skupiny H bylo za stavu 0:0 přerušeno, a protože se hráči tureckého týmu odmítli vrátit, dohraje se dnes od 18:55 s jinými sudími.

Zápas PSG s Basaksehirem se nedohrál kvůli výrokům rozhodčího na trenéra tmavé pletiVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Co se vlastně přihodilo? Asistent trenéra Basaksehiru Pierre Webó ve 13. minutě od hlavního rumunského rozhodčího Ovidia Hategana dostal červenou kartu. Podle lavičky hostů Coltesco bývalého kamerunského reprezentanta před vyloučením označil jako "negro".

"Dej červenou kartu tomu černému, takhle se nemůže chovat. Pojď ho označit, tady toho černého," řekl podle AP Coltescu rumunsky hlavnímu rozhodčímu. Vzhledem k tomu, že černý se rumunsky řekne "negru", Webó význam konverzace pochopil a minimálně šestkrát se Coltesca zeptal: "Proč říkáte 'negro'?" Poté ještě opakoval: "Nemůže přece říkat 'negro', nemůže říkat 'negro'."

Foto: Charles Platiau, Reuters

Rozhodčí Ovidiu Hategan dává červenou kartu členovi realizačního týmu Basaksehiru.

Poté se přestalo hrát a s rozhodčími vehementně diskutoval především náhradník istanbulského mužstva Demba Ba, který je rovněž tmavé pleti. „"Proč ten čtvrtý rozhodčí říká 'negro'? Kdybyste mluvil o bělochovi, taky byste neříkal - ten bílej támhle," zlobil se senegalský útočník v rozmluvě s Hateganem. Vysvětlení po čtvrtém rozhodčím v nastalé rozmíšce požadovali také hráči domácího týmu Neymar a Kylian Mbappé a trenér Baseksehiru Okan Buruk přímo Coltesca označil za rasistu. Hosté následně na protest hromadně odešli do šatny a hráči PSG je následovali.

Prezident Basaksehiru prohlásil, že turecký celek se nevrátí na hřiště, pokud bude v zápase pokračovat rozhodčí obviněný z rasismu. UEFA sice oznámila, že incident řeší a po dohodě s oběma kluby bude zápas dnes dohrán s jiným čtvrtým sudím, nakonec však byl odložen na středu.

Vyšetření a případné přísné tresty viníkům požaduje i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Odsuzuji rasistické poznámky vůči Pierrovi Webó a jsem si jist, že UEFA přijme nezbytná opatření," napsal na Twitteru. Podle tureckého státníka incident z Paříže poukázal na rostoucí rasismus ve Francii. "Tento přístup je neodpustitelný. V našem odhodlání budeme pokračovat. Z Francie se stala země, kde rasistická rétorika a činy zesílily," uvedl Erdogan, který dlouhodobě kritizuje francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za jeho politiku vůči muslimům a islámu.

Cristiano Ronaldo pomohl v LM dvěma góly skolit BarcelonuVideo: O2 TV Sport

Paris St. Germain si bez ohledu na výsledek utkání s Basaksehirem zajistil postup do osmifinále, protože Lipsko doma zdolalo Manchester United 3:2. Francouzští šampioni mají v tabulce stejně jako Rudí ďáblové devět bodů, ale lepší vzájemné duely. Pokud PSG dnes zvítězí, kvalifikuje se mezi nejlepší šestnáctku LM z prvního místa skupiny.

Odchod hráčů Paris Saint-Germain a Basaksehiru do kabin během utkání Ligy mistrů kvůli výrokům čtvrtého rozhodčího na adresu trenéra tmavé pleti může znamenat předěl v boji proti rasismu na fotbalových trávnících. Myslí si to Piara Powar, šéf antidiskriminační organizace Fare, jež pomáhá UEFA vyšetřovat případy rasismu v evropském fotbale.

Lipsko po výhře nad Manchesterem United v LM postupuje do osmifináleVideo: O2 TV Sport

"Společný odchod hráčů Basaksehiru a PSG dává v Evropě příklad pro budoucnost. Mnoho fotbalistů je otrávených z pouze polovičatých řešení problému rasismu a jsou více než kdy jindy ochotni uplatnit své právo zastavit zápas," uvedl Powar pro agenturu AP.

"Naši kolegové ze státní antidiskriminační organizace nám potvrdili, že v rumunštině je rasismus, když identifikujete hráče na základě jeho rasy. V tomhle případě nepanuje žádná nejasnost. Ukazuje to, že je potřeba rozhodčí lépe školit. Neúmyslný rasismus je také rasismus," uvedl šéf Fare Powar.

Agentura AP připomíná, že rozhodčí jsou často kritizováni za to, že nezasahují důsledně proti rasistickým pokřikům diváků. Letos v únoru dokonce dostal útočník Porta Moussa Merega žlutou kartu, když chtěl v portugalské lize odejít z trávníku po urážkách od fanoušků Guimaraese.

Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal nabídnou všechny středeční duely z Ligy mistrů v přímých přenosech. Divák si díky multidimenzi může vybrat, jaký přenos chce sledovat. Moderátor Petr Svěcený přivítá ve studiu k hlavnímu zápasu Real Madrid - Borussia Mönchengladbach Iva Ulicha a Františka Straku, bývalé reprezentanty i bývalé hráče Borussie Mönchengladbach. Po skončení zápasů následují tradičně sestřihy ze všech zápasů a ohlasy ve studiu.

"To, že hráči opustili hřiště, je krok správným směrem. Ale nemůže se to nechat jen na nich," uvedl po úterním incidentu bývalý anglický reprezentant Rio Ferdinand.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: