Hlavní obsah

Nevídané minely brankářských superhvězd. Oběma se stala osudnou snaha o konstruktivní rozehrávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do žebříčku pěti nejlepších gólmanů planety by je bez debat zařadili jak experti, tak široká veřejnost. Thibaut Courtois a Alisson před osmifinálovým duelem fotbalové Ligy mistrů určitě věřili, že spoluhráče podrží jako už tolikrát. Místo toho ale na stadionu Anfield v úterý shodně vyprodukovali po jedné hrubé chybě, která pokaždé znamenala lacině inkasovanou branku. Společný jmenovatel obou minel? Snaha o konstruktivní výstavbu ofenzivy ze zadních řad, tedy činnost, ve světě moderní kopané více než žádoucí…

Foto: Phil Noble, Reuters

Nešťastný gólman Realu Thibaut Courtois po druhé inkasované brance, kterou zavinil svou hrubou chybou.

Článek
Fotogalerie

První z dvojice zaváhání předvedl ve 14. minutě Thibaut Courtois. Belgický dlouhán v barvách Realu Madrid se proti Liverpoolu naposledy předvedl v naprosto fenomenálním světle, Bílému baletu několika neuvěřitelnými zákroky ve finále loňského ročníku Ligy mistrů vychytal jednobrankovou výhru a tedy i zisk trofeje.

Osmifinálový duel se stejným soupeřem si ale za rámeček nedá. Skákavou malou domů od Daniho Carvajala totiž po prvotním zpracování nešikovně posunul kolenem přímo před napadajícího Mohameda Salaha, který asi mnoho jednodušších branek v kariéře nedal. „Obrovská chyba. Courtois ani nebyl pod tlakem, rozhodl se ale pro další dotyk a všechno pokazil. Salah mu může jen vřele poděkovat," s nadsázkou prohlásil internacionál Alan Shearer. V danou chvíli to pro Real vypadalo jako smrtící ortel, prohrával totiž ani ne po čtvrt hodině hry již o dvě branky.

Courtois ani tak nakonec nemusí přílišně zpytovat svědomí, jeho spoluhráči dokázali vývoj utkání otočit a zvítězit v drtivém poměru 5:2. K tomu jim ale pomohla minela brankáře i na druhé straně. Ve 36. minutě totiž fotbalistům Realu daroval vyrovnávací trefu Alisson, který při pokusu o konstruktivní rozehrávku nastřelil jen pravou nohu presujícího Viníciuse. Odražený míč pak přes hlavu bezmocné jedničky Liverpoolu doputoval až do sítě. „Tohle by se stávat nemělo. Bylo to groteskní," smutnil trenér Jürgen Klopp. „Je až neuvěřitelné, kolik vidíme chyb. Ta předcházející od Courtoise byla příšerná a Alisson předvedl to samé. Snažil se rozehrát zezadu, ale proboha, prostě to jen odkopni," radil Shearer.

Bývalému skvělému střelci musí asi všichni dát alespoň částečně za pravdu. Ačkoliv v dlouhodobým trendem ve fotbale je snaha zapojovat gólmany do konstruktivní rozehrávky, faktem zůstává jediné. Kdyby se oba smolaři osmifinále rozhodli balon z první odkopnout co nejdále od vlastní svatyně, k žádnému ze zaváhání by nedošlo...

Reklama