Hlavní obsah

Plzeň - Tiraspol 2:1Výhra i v odvetě, postup do play off Ligy mistrů a 300 milionů pro Plzeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téměř 300 milionový profit z dosavadního podzimního účinkování na evropské pohárové scéně už má Plzeň jistý. A účast v play off Ligy mistrů samo sebou také, neboť odvetu s moldavským Šeriffem Tiraspol zvládla, a i na domácím hřišti nad ním díky trefám Klimenta a Mosquery 2:1 vyhrála. „Naše přání jdou ale dál. K Lize mistrů,“ netajil domácí trenér Michal Bílek, že chce víc než jen play off, v němž se jeho tým utká s Karabachem, a z toho plynoucí jistou účast v základní skupině Evropské ligy.

Sestřih odvetného utkání 3. předkola Ligy mistrů Plzeň - TiraspolVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Sázka na dvě věže a bijce na hrotu útoku trenérovi Bílkovi zase dokonale vyšla. „Pochopitelně jsem rád, že i tohle rozestavení funguje," uklidnila plzeňského kouče a jeho tým samo sebou také už desátá minuta, kdy spolupráce Chorého s Klimentem zafungovala náramně.

Dlouhán Chorý zpracoval přihrávku Kopice, přenechal balon Klimentovi a ten propálil ghanského gólmana mezi tyčemi Abaloru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňská radost. Jan Kliment otevírá skóre odvetného utkání 3. předkola Ligy mistrů.

„Přišel k nám přece s tím, že bude dávat góly, které od něho očekáváme," mohl Bílek jen kvitovat, že jeho víra v navrátilce z polského angažmá došla zase naplnění. A navíc v duelu pro Plzeň tolik důležitém.

Po čtvrthodině odvetné partie s Tiraspolem byl blízko tomu, aby stejně ocenil střeleckou potenci Chorého. Ten se totiž znovu postavil k penaltě, stejně jako v zápase předchozího kola s Helsinkami i v prvním střetnutí třetího kvalifikačního dějství s Šeriffem v Kišiněvě se ujal exekuce pokutového kopu, který předtím sám zařídil. Evangelu ho totiž tahal za dres příliš okatě, což izraelský sudí nemohl přehlédnout.

Pochopitelně že Chorý byl přesvědčen, že uspěje i do třetice. Hostujícího gólmana sice přelstil, jenže bránu minul a definitivní klid do plzeňských řad tak nevnesl.

Oslavy podle Michala Bílka? Radost mám velikánskou, ale abych tady skákal a dělal divadlo, to neVideo: Sport.cz

Viktoria měla i tak několik příležitostí, aby si vedení pojistila. Sýkorou rozehraná standardní situace si o to říkala, Klimentova příležitost či třeba rána Kalvacha rovněž.

Neujaly se, takže odveta vyvíjející se do přestávky naprosto poklidně začala měnit v horor. „Věděli jsme, jak na soupeře hrát, základem musela být kompaktnost a využití šancí, které si připravíme," hlásil chorvatský kouč na lavičce moldavské cizinecké legie Stjepan Tomas.

V úvodních 45 minutách neměl jeho Šeriff ani jedinou, zato po změně stran začali hosté řádit. Rychlý vyrovnávací gól z penalty nařízené poté, co si Havel sáhl v šestnáctce na míč, jim samozřejmě pomohl a vyburcoval je k náporu.

Staněk však vytahoval jeden bravurní zákrok za druhým. Jedno, zda pálil Mudasiru, Qouttara či se do šancí drali jejich spoluhráči. To on byl hrdinou, který v těchto fázích zápasu směroval Plzeň do play off Ligy mistrů.

Po hodině hry se našel v řadách českého mistr ale hrdina další. Mosquera totiž přesně mířící levačkou zužitkoval rohový kop Kalvacha a hororová hektika na chvíli pominula. A když se jí v závěru pokusil Tiraspol znovu rozpoutat, srazil ho Evangelu faulem na Sýkoru a vyloučením.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jhon Mosquera slaví branku na 2:1 v utkání 3. předkola Ligy mistrů.

Proti soupeři dohrávajícímu v deseti si už Plzeň výhru a postup do play off LM, které začne na hřišti soupeře, samozřejmě pohlídala. A naplnění snu a přání vysloveného trenér Bílkem před odvetou samozřejmě také.

Vždyť teď už má čtvrtou účast v základní fázi Champions League skutečně na dosah, neboť ji čeká poslední překážka na cestě k jejím branám. A k další stovkám milionů pochopitelně také.

Odvetné utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Viktoria Plzeň - Šeriff Tiraspol 2:1 (1:0)
Branky: 10. Kliment, 61. Mosquera - 47. Rasheed z pen. Rozhodčí: Grinfeeld - Hassan, Jarkoni - Reinshreiber (video, všichni Izr.). ŽK: Havel, Dedič - Pernambuco, Evangelu, Tejan. ČK: 85. Evangelu. Diváci: 10.770. První zápas: 2:1, postoupila Plzeň.
Plzeň: Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Sýkora (90. Trusa) - Kopic, Bucha, Kalvach, Mosquera (90. Pilař) - Kliment (59. Holík), Chorý (73. Dedič). Trenér: Bílek.
Tiraspol: Abalora - Guedes, Kiki, Evangelu, Kpozo - Kyabou, Salifu - Pernambuco (46. Tejan), Badolo (69. Botos), Ouattara (80. Julien) - Rasheed. Trenér: Tomas.
Další výsledky 3. předkola Ligy mistrů naleznete ZDE

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články