Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jako Chytrá horákyně. Ta ale měla na přemýšlení jen noc, zatímco Fousek a Šilhavý na konsensus čtyři dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko predikovat, jak jednání mezi prvním mužem českého fotbalu Petrem Fouskem a stávajícím reprezentačním koučem Jaroslavem Šilhavým o prolongování smlouvy skončí. Dvě kola už sice proběhla, nicméně resumé zatím vyznívá podobně jako v pohádce o Chytré horákyni. Fousek zaštiťující se puvoárem od strahovské generality vyjadřuje ochotu pokusit se s plnou intenzitou o dosažení dohody, zároveň ale nepopírá, že k ní nakonec dojít nemusí.

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Vlastimil Vacek

Zdeněk Pavlis v glose příše o jednání mezi prvním mužem českého fotbalu Petrem Fouskem a stávajícím reprezentačním koučem Jaroslavem Šilhavým.

Článek

Částečný posun tady ale přece jen. Měsíc po skončení neúspěšné baráže o účast na světovém šampionátu v Kataru dospělo vedení českého fotbalu k názoru, že Šilhavý by měl u národního mužstva pokračovat.

A to pod dojmem plusových bodů přičítaných mu k dobru, z nichž byla vyzdvižena nad jiné jeho práce a stabilita, kterou v reprezentaci navodil, i bodů mínusových shrnutých do výhrad vyřčených i třeba jen naznačených.

Bezprostředně po kvalifikační derniéře s Běloruskem samotným Fouskem, jindy si tolik zakládajícím na vybrané diplomatické mluvě a kulantních vyjádřeních, a opakovaných i po úterním zasedání výkonného výboru, kde rovněž zaznělo, že třetí příčka v kvalifikační skupině neodpovídala představám asociačního vedení a že ani v baráži reprezentace neuspěla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek, manažer Libor Sionko a trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý během tréninku před utkáním baráže MS 2022 se Švédskem.

Nemluvě o tom, že při sezení strahovské generality přišli na přetřes i případní další adepti na funkci reprezentačního trenéra, kteří se probírali.

O financích plynoucích z postupu na mistrovství světa se mezi gentlemany pochopitelně nahlas nemluví, ale že ve strahovské pokladnici citelně chybí, to lze snadno vydedukovat. I z podtextu rebelie, kterou zkusila rozpoutat F-evoluce poté, co Fouskův pobočník a jeho pravá ruka Michal Valtr vyrukoval na Strahově s transformačním procesem zahrnujícím logicky i úsporná opatření.

Přesvědčení, že by měl Šilhavý s českou reprezentací pokračovat, však strahovské vedení každopádně deklarovalo a důvěru mu vyjádřilo. Nezodpovězeno ovšem zůstalo, za jakých podmínek.

Fousek se uchýlil k vágním odpovědím: „Nelze to vyloučit" či „To by byly jen spekulace."

A bylo jedno, na jaké dotazy odpovídal.

Zda v avizovaném dalším kole jednání půjde o délku trenérovy smlouvy, která by podle představ strahovského vedení měla být uzavřena na dobu kvalifikace mistrovství Evropy 2024 a v případě postupu pak i na finálový turnaj v Německu. Nebo zda je snad kamenem úrazu trenérova gáže či třeba složení jeho realizačního týmu. Mimochodem už neúplného, neboť reprezentační manažer Libor Sionko v něm poslední dubnový den končí. Na vlastní žádost a po vzájemné dohodě, jak bylo oznámeno.

Šilhavý byl o pár hodin přece jen trochu konkrétnější. S uzavřením kontraktu na nastávající dvouletý cyklus by byl spokojen, protože za prací svou a svých lidí vidí výsledky, na které by chtěl navázat. „Nemluvě o pýše na post, který zastávám a z něhož nechci utíkat," přidal s tím, že i pro něho bylo čekání na vyjádření důvěry dlouhé.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy kvalifikace MS 2022.

Na jednu z neznámých odpověděl trenér, další - a možná i nevyslovené - budou předmětem jednání, protože v nich se pohledy obou protagonistů liší.

„U vyjednávání je to běžné," argumentoval Fousek. „Jak to tak bývá," přidal Šilhavý.

Takže jsme zase u Chytré horákyně.

Zatímco ale Manka musela najít odpověď na záludný úkol během jediné noci, Fousek se Šilhavým mají na hledání koncensu celé čtyři dny. Snad se jim ho podaří nalézt a trenér, který dovedl reprezentaci do čtvrtfinále mistrovství Evropy a elitní divize Ligy národů bude pokračovat. Kus práce za ním přes vyřčené i třeba jen naznačené výhrady totiž vidět je.

Reklama