Hlavní obsah

Největší potupa za sto let. Přecházím na kriket, ulevila si legenda

Z ostudy mají kabát a ještě zbylo na řemen. Fotbalisté Anglie se po úterní prohře s Maďarskem (0:4) sbírají z nejtěžší domácí porážky za bezmála století a tradičně kritický Albion na nich nenechává nit suchou. Uštěpačné poznámky na tým kouče Garetha Southgatea sypou novináři, legendy a samozřejmě fanoušci.

Foto: Paul Childs, Reuters

Anglický fotbalista Harry Kane během utkání s Maďarskem.

Článek
Fotogalerie

„Hungar Shames! (Maďarská ostuda)," parafrázoval deník The Sun titulkem populární dystopickou sérii Hunger Games, jejímž leitmotivem je boj o život v aréně smrti. „Zgulášováni," přidal list s posměšným poukazem na pomalé dušení ingrediencí při přípravě maďarského národního pokrmu.

Úterní večer na stadionu Wolverhamptonu byl vyvrcholením 10denního neúspěšného tažení anglického týmu v Lize národů. Na úvod šokující prohra 0:1 v Maďarsku, poté remíza 1:1 v Německu, bezbrankový domácí zápas s Itálií a na závěr místo napravení dojmu šokující debakl, po němž se Angličané krčí v tabulce skupiny A3 na posledním místě. Nebylo se čemu divit, že bezmála třicet tisíc fanoušků Southgateův tým vypískalo a dožadovalo se trenérovy hlavy.

Je přitom k nevíře, že to byl Southgate, kdo vyvedl anglický fotbal na mezinárodní úrovni z dlouhodobé bídy. „Je nejúspěšnějším anglickým koučem od dob Sira Alfa Ramseyho," připomněl list s odkazem na legendárního trenéra, jenž v roce 1966 dovedl Albion k dosud jedinému titulu mistrů světa.

Southgate převzal tým v roce 2016 a během šesti let s ním dokráčel do semifinále mistrovství světa a finále EURO. Jenže stačilo deset dnů a z hrdiny je psanec. „Pouhé dva zápasy v Lize národů nás dělí od MS v Kataru. A Anglie prožívá nejhorší sérii od katastrofální kampaně trenéra Roye Hodgsona na šampionátu v Brazílii v roce 2014, kde jsme po pěti dnech balili kufry a hráči ani nestačili dobrat antimalarika," píše The Sun.

Pro Anglii je potupa s Maďarskem nejhorší domácí porážkou od roku 1928, kdy dostala ve Wembley nařezáno od Skotů 5:1. Ještě nikdy Angličané na domácí půdě neprohráli čtyřbrankovým rozdílem bez vstřelené branky. A celkově Albion žádný ze soupeřů nedeklasoval takovým způsobem od roku 1964, kdy Angličany roznesla Brazílie s Pelém v sestavě.

„Přecházím na kriket," podotkl ironicky na svém twitteru populární glosátor a bývalá anglická hvězda Gary Lineker. „To mě po... Anglie v troskách. Co se do pr... děje, pane Southgate," přidal novinář Piers Morgan. „Vůbec nevíš, co děláš," řvali fanoušci na nebohého kouče, jehož tým v uplynulých deseti dnech nedokázal vstřelit gól ze hry - jediná přesná trefa Harryho Kanea v Německu byla z penalty. A během necelých dvou týdnů nasbíral nejhorší herní sérii za posledních osm let.

Povede trenér Gareth Southgate Anglii i na MS v Kataru?
ano
74,4 %
ne
25,6 %
Celkem hlasovalo 1263 čtenářů.

Reklama

Související témata: