Hlavní obsah

Šilhavý: Cítil jsem z kluků energii! Nevím, jestli byli spokojeni, že mám novou smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Anglii (2:1) a Nizozemsku (2:0) si trenér Jaroslav Šilhavý připsal s českou fotbalovou reprezentací další cenný skalp. Ve čtvrtek v Edenu dovedl národní tým k výhře 2:1 nad Švýcary na úvod elitní skupiny Ligy národů.

Cítil jsem z kluků energii. Možná jsou spokojeni, že mám novou smlouvu, smál se Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Po první kole vedete tabulku skupiny. Co tomu říkáte?

Nepřeceňoval bych to, skupina je nesmírně těžká. Jsme v nejlepší společnosti. Favorité jsou Španělsko s Portugalskem, my bojujeme se Švýcary o možnost setrvání ještě další rok mezi elitou. Uvidíme, co nám napoví nedělní zápas se Španělskem. Když kluci odevzdají maximální práci, jako proti Švýcarům, a utkáni výsledkově nevyjde, musíme to brát jako realitu.

Nedávno jste prodloužil s vedením FAČR smlouvu. Cítil jste z týmu čerstvou energii?

Zápasy v nejvyšší skupině Ligy národů musíme hrát na krev, přesně jako jsme předvedli proti Švýcarům. Měli jsme mnoho absencí, o to složitější to pro nás bylo. Mám radost, cítil jsem z týmu energii. Nevím, jestli byli kluci spokojeni, že mám novou smlouvu...(směje se) Jsou každopádně charakterově zdraví, dohromady nám všechno funguje. Jsem rád, samozřejmě.

Co říkáte k představení brankáře Tomáše Vaclíka, který lapil Švýcarům čtyři velké šance?

V zápasech na nejvyšší úrovni musíme podat výkony na hranici našich možností. Plus se musejí přidat skvělé individuální výkony. Tomáš má na výhře velký podíl.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Brankář české reprezentace Tomáš Vaclík si za svůj výkon v utkání Ligy národů se Švýcarskem jedničku určitě zasloužil.

Premiérový gól v reprezentaci vstřelil Jan Kuchta, který opět zaskakoval za zraněného Patrika Schicka? Stává se jeho hlavním zástupcem?

Honza zase nezklamal, udělal kus práce, zápas odmakal. Je trochu jiný typ než Patrik, ale dal první gól. Po celou dobu, co byl na hřišti, byl nebezpečný. Hrál velmi dobře.

Góly byly hodně kuriózní, ale takový vstup do Ligy národů je skvělý, říkají čeští hráčiVideo: Sport.cz

Další útočník Adam Hložek definitivně přestoupil do Leverkusenu, kde se setká se Schickem. Může z jejich budoucí klubové spolupráce profitovat reprezentace?

Myslím, že je dobře, že Adam přestoupil do bundesligy. V Leverkusenu bude mít navíc kolegu z nároďáku. Věřím, že Adamovi přestup pomůže, tím pádem to bude mít pozitivní vliv i na reprezentaci. Věřím, že Adam půjde kvalitativně nahoru.

Potřetí v řadě jste zvolil netradiční systém na tři obránce. Proč?

Rozestavění je jedna věc, výkony jednotlivců další. Samo rozestavění zápas nevyhraje, musím však říct, že jsme byli spokojeni s duely v baráži ve Švédsku i v přípravě ve Walesu. Zachovali jsme tedy model i pro Švýcarsko. Proti silnějším hraje styl na tři obránce svoji roli.

Z původní nominace vypadl zraněný stoper Petrášek, další obránce Jemelka je nemocný. Zvažujte, že tým ještě před nedělním utkáním se Španělskem doplníte?

Petráček odcestoval domů, má zraněný sval. Jemelka má virózu, ale měl by jít v pátek trénovat. Ano, zvažujeme, že povoláme jednoho, dva hráče. Viděl jsem, že někteří kluci po utkání se Švýcary ledovali. Doufám, že se dají dohromady.

„Měli jsme určitě na víc, porážka je nešťastná. Dostali jsme smolné, náhodné góly. Vytvořili jsme si několik šancí, proměnili ale jen jednu. Češi ukázali intenzivní fotbal, skvěle jim zachytal Vaclík."
Trenér Švýcarska Murat Yakin o zápase s Českem

Reklama

Související témata: