Hlavní obsah

Španělé podle tisku propadli v obraně, tahounem byl rekordman Gavi

Španělská fotbalová reprezentace neprožila v 2. kole Ligy národů v pražském Edenu vydařený večer. Shodl se na tom španělský tisk, který ale po utkání věnuje hlavní pozornost historickému 14. triumfu tenisty Rafaela Nadala na Roland Garros. Sportovní komentátoři kritizují špatnou defenzivu týmu La Roja. Chválu si naopak vysloužil sedmnáctiletý záložník Gavi, jenž se stal nejmladším střelcem španělské reprezentace.

Kuchtičův výkon? Kloubouk dolů, chválí čeští fotbalisté svého spoluhráče. Remíza mrzíVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Španělé s českým výběrem dvakrát prohrávali, dokázali ale skórovat v závěru obou poločasů. Na trefu Jakuba Peška odpověděl krátce před pauzou Gavi a gólový lob Jana Kuchty dorovnal v 90. minutě Iňigo Martínez.

Podle deníku El País nepředvedl španělský celek příliš nápaditý výkon v ofenzivě. "Nebylo to Španělsko, na které jsme zvyklí. Směrem dopředu byl nebezpečný pouze Gavi, nikdo další se nepřidal. Pětičlenná česká obrana dobře vykrývala prostory, osamocený De Tómas byl v první půli na hrotu bezmocný," napsal list.

Největší kritika se ale ze strany španělských novinářů snesla na obranu, jejíž složení trenér Luis Enrique výrazně obměnil. Podle agentury EFE bylo utkání poznamenáno dvěma závažnými individuálními chybami, před inkasovanými góly propadli Carvajal a García. "Hráli jsme špatně a obrana byla nejistá. Půl roku před mistrovstvím světa je to varování. Jedinými dvěma pozitivy jsou Martínezova vyrovnávací hlavička a Gaviho výkon," uvedl server As.com.

Foto: David W Cerny, Reuters

Český fotbalový reprezentant Jaroslav Zelený padá po vzdušném souboji v utkání Ligy národů proti Španělsku.

Právě záložník Gavi byl nejlépe hodnoceným španělským hráčem. Barcelonský odchovanec přitom teprve za dva měsíce oslaví 18. narozeniny a stal se nejmladším hráčem, který skóroval ve španělské reprezentaci. Jeho gól byl podle deníku ABC "geniální zásah hodný velkého hráče".

Deník El Mundo si všiml nevyrovnanosti výkonů reprezentace. "Enrique vtiskl týmu jasnou herní tvář, která ho dovedla do finále Ligy národů a semifinále Eura. Místy stereotypní projev ale také vedl k prohrám s Ukrajinou a Švédskem a remízám s Polskem a nyní i s Českem. Principy hry jsou jasně dané, ale realizace někdy pokulhává," napsal deník.

Hrdí lvi. Kluci zaslouží velký dík, chválil Jaroslav Šilhavý a vysvětlil, proč nevystřídal Jankta hnedVideo: Sport.cz

Španělský tisk také vyzdvihl výkon českého celku, který v prvním poločase nenechal soupeři mnoho prostoru. El País sice podotkl, že český fotbal nemůže spoléhat na velké hráče jako v minulosti, reprezentační tým je ale v současnosti kompaktní, přímočarý a má dobrou obranu.

Reklama