Hlavní obsah

Udržet se a dál hrát s nejlepšími plejery: kapitán Souček netají, co je pro český tým v Lize národů prioritou

Udržet se. O to jde a v dalších zápasech Ligy národů půjde české fotbalové reprezentaci především. I kapitán mužstva Tomáš Souček po třetím duelu s Portugalskem v Lisabonu (0:2) přiznává, že setrvání v elitní divizi představuje prioritu. „Teď jsme sice z prohry z Portugalci trochu zklamaní, ale kdyby nám někdo před začátkem skupiny řekl, že po polovině odehraných zápasů budeme mít čtyři body, brali bychom to,“ potvrzoval ve čtvrteční noci po konfrontaci s lídrem skupiny.

Portugalci nás nechali nadechnout a my toho patřičně nevyužili, litoval Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Lisabon (od našeho zpravodaje) - Lepším, než byli Španělé, trojnásobní mistři Evropy, s nimiž čeští fotbalisté uhráli čtyři dny před tím v pražském Edenu překvapivou remízu?

„V přímočarosti určitě. Chtějí si vytvářet šance a dávat góly. Španělé hrají přece jen trochu jinak, protože v Praze na bránu tak netáhli. Ale co se kontroly balonu týče, moc velký rozdíl mezi těmito týmy není," zamýšlel se legionář z anglického West Hamu nad soupeři, jež má český tým za sebou a kteří na něj ještě jednou čekají.

Španělé už v neděli v odvetě v Málaze. A samo sebou plní chuti a touhy odčinit ztracené body z prvního duelu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dani Olmo ze Španělska a David Zima během utkání Ligy národů.

„Musíme se na ně připravit, protože náš čeká konfrontace s další fotbalovou velmocí," bral za samozřejmost, že se v sestavě znovu objeví a odehraje celé utkání. Už čtvrté během pár dnů.

„Problémy mi to nedělá, síly pořád máme. Je to stejné, jako když jsme hráli s West Hamem Evropskou ligu. Také v cyklu čtvrtek - neděle, takže je to dost podobné a jsem na to zvyklý," ujišťoval, že se fyzicky i psychicky cítí dobře.

„V záběru zápasů možná síly dochází, ale to proto, že hrajeme srdcem a necháváme na hřišti všechno. Ale dáme se zase rychle do kupy," ujišťoval, že devadesát lisabonských minut na mužstvu nijak nepodepíše.

To spíš prohra ho mrzela...

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Českého střelce Jana Kuchtu (vlevo) střeží Bernardo Silva z Portugalska.

„Víme, že Portugalci i Španělé jsou s míčem velice kvalitní a že se jim v držení balonu nemůžeme rovnat. Nějaké šance jsme ale i tak měli a kdybychom skórovali jako první, mohlo to být zajímavé," připomínal Souček nevyužitou šanci Kuchty za bezbrankového stavu. „Anebo kdybychom stav skorigovali," vybavily se mu i možnosti Jurečky či střídajícího Vlkanovy.

Zatímco Součkovi spoluhráči nabízející se příležitosti promarnili, Portugalci z nich nemilosrdně trestali. Využívali hlavně toho, že levá strana sestavy českého týmu v první půli hořela.

„Oni mají kvalitu všude, vlevo stejně jako vpravo. Všichni mluvili a vše se točilo před zápasem kolem Ronalda, ale velké problémy nám dělal Cancelo. Výjimečný hráč, který dělá problémy celé Premier League. Pro portugalskou reprezentaci představuje obrovský přínos," vyzdvihoval osmadvacetiletého legionáře z Manchesteru City.

Právě konfrontace s plejery takovéhoto kalibru znamená pro české fotbalisty obrovský přínos a neocenitelnou porci zkušeností.

Portugalci nás nechali nadechnout a my toho patřičně nevyužili, litoval Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

„I proto se chceme v elitní divizi Ligy národů udržet, abychom i příště hráli s těmi nejlepšími fotbalisty. Čtyři body po polovině odehraných zápasů nejsou pro splnění tohoto cíle vůbec špatné," kvitoval kapitán reprezentace, že z třetí příčky ve skupině se český celek dívá na poslední Švýcary s takovýmto náskokem.

Reklama

Související témata: