Hlavní obsah

Estonec z Karviné chce odplatu. V Lublinu jsme byli oslabení, věříme aspoň v bod, říká Sinjavskij

Karviná

Na březnový zápas v kvalifikační skupině o postup na světový šampionát fotbalistů v Kataru mezi Estonskem a Českem se záložník MFK Karviná Vlasij Sinjavskij těšil zbytečně. Jediný pozitivní test na koronavirus v estonském národním týmu jej vyřadil z nominace, vysokou porážku svého týmu na neutrálním hřišti v polském Lublinu proto mohl sledovat jen na televizní obrazovce.

Foto: Profimedia.cz

Estonec Vlasij Sinjavskij hraje českou ligu v Karviné.

Článek

O to více se těší na dnešní odvetu v Praze (od 20:45 hodin, podrobná online reportáž na Sport.cz). Jeho start byl nicméně kvůli nákaze covidem znovu v ohrožení. Nemoc nedávno řádila v Karviné, většina ligového týmu musela do karantény a Slezané museli dvě utkání odložit. „Myšlenky, že o možnost hrát proti Česku znovu přijdu, mě v tu chvíli opravdu napadaly," svěřuje se Sinjavskij.

Po nucené přestávce stihl Sinjavskij jeden ligový start (proti Slovácku 2:2), po kterém vyrazil na reprezentační sraz. V něm Estonci odehrají dvě utkání. V sobotu večer prohráli v Belgii 1:3, v úterý se představí proti Česku. „Naše porážka byla zasloužená. Belgie měla v prvním poločase hodně šancí, hrála a kontrolovala míč lépe než my," připouští 24letý estonský reprezentant.

Estonci jsou ve skupině E s jedinou výhrou (2:0 nad Běloruskem) předposlední. Proti Čechům, kterým na „domácím" hřišti podlehli 2:6 ale odevzdaní podle Sinjavského nebudou. „Bylo to pro nás tehdy hodně složité. Hrálo se v Polsku, navíc jsme kvůli covidu neměli všechny hráče k dispozici. Teď chceme odehrát úplně jiný zápas a získat alespoň bod, nejlépe tři," říká sebevědomě rodák z estonské Narvy, jenž v Bruselu odehrál poslední půlhodinu.

Hrozba pro zápas s Estonskem. Někteří čeští reprezentanti se mohou vykartovat pro baráž

Sport.cz, FAČR

Proti Čechům by rád absolvoval minut více. „Česká republika je silný tým s dobrými hráči a moc se na ten zápas těším. Některé hráče znám z ligy, jsou tam ale také fotbalisté z velkých soutěží. Třeba Tomáš Souček, který hraje nejlepší ligu světa," vypichuje oporu anglického West Hamu záložník Karviné.

Švýcarskému trenérovi Thomasi Haberlimu s taktikou na Česko pomáhat nebude. „Mám zkušenosti z české ligy, mohl bych nějaké poznatky mít, ale není to potřeba. V dnešní době je velmi snadné si o každém týmu sehnat cokoliv. Věřím, že trenéři mají informací dost," usmívá se 14násobný estonský reprezentant.

České fotbalové reprezentaci se vzdaluje nasazení v baráži o MS

Sport.cz, FAČR

Sinjavskij působí v Karviné od letošního února. V kabině komunikuje anglicky, ovládá perfektně ale také ruštinu. Čeština mu ale nejde. „Česky zatím nemluvím. Není to pro mě jednoduché. Pár slovíček znám, něčemu rozumím. Povídat si s protihráči zatím sice nemůžu, ale myslím, že rozumím tomu, co říkají," upozorňuje Sinjavskij.

Reklama