Hlavní obsah

Fotbal ve Španělsku se neobešel bez politiky. Státní televize způsobila poprask

Jako křivdu vnímají kosovští fotbalisté počínání španělské státní stanice Televisión Española. Španělsko si v kvalifikačním utkání na mistrovství světa ve středu poradilo v Seville s Kosovem poměrem 3:1. Víc než o výsledku se ale ve světě mluví o tom, jakým způsobem španělská televize napsala v grafice u ukazatele skóre zkratku kosovského národního týmu. Vysílatel totiž místo klasického „KOS“ zvolil malá písmena „kos“. Země z Pyrenejského poloostrova totiž neuznává Kosovo jako nezávislý stát.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Fotbalisté Španělska a Kosova se střetli v kvalifikačním utkání o mistrovství světa, duelu předcházela diplomatická rozmíška.

Článek

Španělé museli respektovat pravidla UEFA. V Sevillském svatostánku Estadio Olímpico tak ve středu kosovská hymna před utkáním zazněla. Malá zkratka „kos" v grafice u ukazatele skóre ale dávala tušit, že Španělsko na svém oficiálním postoji k balkánskému státu nic měnit nehodlá.

Španělé totiž stejně jako například Řecko, Rumunsko, Slovensko nebo Kypr jako nezávislý stát Kosovo neuznávají. Představitelé jihoevropské země tak nejčastěji ve spojitosti s ním hovoří o „kosovském teritoriu".

Už před utkáním kvůli tomuto označení došlo mezi představiteli obou zemí k slovním přestřelkám. Kosované mimo jiné vyhrožovali tím, že k zápasu v Seville vůbec nenastoupí.

A u zkratky malými písmeny to neskončilo. Komentátor během utkání o hráčích Kosova hovořil jako o „týmu z kosovské federace" nebo o „hráčích z federace Kosovo".

Reklama