Hlavní obsah

Já a můj kámoš Lukaku. Vedle debutanta Staňka před lety explodoval dělbuch

Týden poté, co se po zranění vrátil do branky plzeňské Viktorie, si odbyl mezistátní debut. Rovnou v Belgii, proti jedničce světového fotbalového žebříčku. Česká reprezentace v Bruselu odešla z kvalifikačního duelu s porážkou 0:3, Jindřich Staněk si ovšem připsal cenný dílčí skalp. Gól mu nedal bombarďák Romelu Lukaku hrající jubilejní 100. zápas za reprezentaci Rudých ďáblů. Však mu také hvězda Chelsea pogratulovala, znají se ze společného působení v Evertonu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Jindřich Staněk během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy kvalifikace MS 2022.

Článek

Nezasvěcení se nestačili divit. Proč jde oslavenec a hlavní hrdina večera po utkání poplácat bezejmenného debutanta a srdečně si s ním poklábosit...?

Důvod je zřejmý. Jindřich Staněk v letech 2014-16 patřil Evertonu, kde tehdy působil jak trenér Roberto Martínez, tak útočník Romelu Lukaku.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Stav ohrožení! Hromotluk Romelu Lukaku ohrožuje branku Jindřicha Staňka.

Největší hvězda Belgičanů na starého kamaráda nezapomněla a přišla ho pozdravit.

Lukaku si připsal první vítězný gól, dal ho však ještě Tomáši Vaclíkovi. Právě belgický kolohnát českou jedničku hned v první minutě přišlápnutím špičky nohy zranil, takže hned ve 14. minutě narukoval do branky k velké premiéře náhradník.

„Pro mě výjimečný moment. Jsem strašně rád, že jsem mohl nastoupit, i když na úkor Tomášova zranění. Snad bude fit. Snažil jsem se dát si do hlavy, jako bych chytal každé jiné utkání," popsal gólman své pocity.

Nejvíc se bál o uši

Staněk píše rozhodně pozoruhodný příběh. Rodák ze Strakonic vyrůstal ve Spartě, a když mu bylo dvanáct, nachystal mu milovaný fotbal hrůzostrašný moment.

Byl podavačem míčů, když během ligového utkání 20. kola v roce 2009 mezi Spartou a Brnem těsně vedle něj explodoval dělbuch, který hodil chuligán ze sparťanského kotle. Šokovaný 12letý kluk skončil na nosítkách a byl hned převezen do nemocnice. Žádné vážnější zranění naštěstí neutrpěl. Událost ovšem vzbudila velký poprask. Sparta tehdy vypsala odměnu sto tisíc korun za informace, které povedou k dopadení a usvědčení pachatele.

Foto: Sport.cz

Jindřich Staněk přestoupil z pražské Sparty do Evertonu.

„V první chvíli jsem byl úplně mimo. Pak jsem samozřejmě dostal strach, co se mnou je. Kdybych byl nějak vážněji zraněný, mohl by být s fotbalem konec. Nejvíc jsem se asi bál o uši. Nakonec ale všechna vyšetření v nemocnici dopadla dobře a já zase můžu na trávník," vylíčil své pocity pro Strakonický deník.

„Ještě nějaký čas se budu bát, to je jasné. Budu se ohlížet, jestli se za mnou náhodou něco podezřelého neděje. Na fotbal ale určitě nezanevřu a míče budu chodit na Spartu sbírat dál. Jen budu chtít na nějaké bezpečnější místo třeba u střídaček, ale ne pod kotel. I rodiče to nakonec překousli a budou mě tam přece jen pouštět. Původně ale nechtěli," usmíval se tehdy dvanáctiletý Staněk.

Nejdřív České Budějovice, pak Plzeň

Malér přečkal a o pět let později se už činil v Anglii. V roce 2014 jako 17letý přestoupil ze Sparty do Evertonu. Chytal tam za mládežnické týmy, trénoval ovšem i s áčkem, kde na něj pálil také Romelu Lukakem a dohlížel Roberto Martínez, nynější kouč Belgie.

Z Evertonu se Staněk přesunul do Českých Budějovic, rozkoukával se i na hostování v HFK Třebíč. Pak přišel přesun do Plzně, kde se vypracoval v jedničku. Letos v létě se na soustředění v Rakousku zranil, do branky se dostal až v posledním zápase před reprezentační pauzou proti Hradci Králové.

Foto: fotbal.cz

Zraněný Tomáš Vaclík odchází, debutant Jindřich Staněk nastupuje...

Přesto když se Vaclík v Bruselu zranil, neukázali trenéři směrem k lavičce na kolegu Filipa Nguyena, který už pár srazů zažil, ale právě na Staňka.

„Cítil jsem se dobře, škoda druhého gólu, kdy se mi zasekla noha. Byl jsem na zápas připravený. Lukakua znám, víme, jak je skvělý. Gól mi nedal, ale dostal jsem je od jiných, škoda," popsal Staněk pro ČT sport.

Lukaku na Staňkovi pohořel hned třikrát, proto ho mohl po utkání jen pochválit. Světová hvězda na starého kamaráda nezapomněla, což je pro gólmana Viktorky cenné vyznamenání.

Ještě větší mu pak vysekl kouč Rudých ďáblů. „Jindřich byl tehdy hodně mladý hráč, s ohledem na jeho věk jsme za něj zaplatili celkem velké peníze. V Evertonu ho trápila častá zranění, proto je opravdu skvělé, že se přesto dostal až do reprezentace. Jsem rád, že jsem ho viděl na hřišti, bylo to pro něj výborné. Měl dva velké momenty, dva skvělé zákroky. Má před sebou fantastickou budoucnost," ujišťuje Martínez.

Reklama