Hlavní obsah

Jeden z nejhezčích momentů v životě, zářil po postupu chorvatský kouč Dalič

Split

Fotbalisté Chorvatska se nakonec mohou po strastiplné kvalifikační cestě těšit na obhajobu stříbra na světovém šampionátu v Kataru. Na domácí půdě ve Splitu zvládli přímý souboj o první místo ve skupině H a v závěrečném utkání zdolali vlastním gólem Fjodora Kudrjašova 1:0 Rusko. Trenér Zlatko Dalič dovedl Chorvatsko jako první kouč na třetí velký turnaj v řadě a po utkání neskrýval emoce.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Radost z postupu na MS 2022 v podání fotbalové reprezentace Chorvatska.

Článek
Fotogalerie

"Je to úleva. Nepláču často, ale tohle vítězství je jedním z nejkrásnějších momentů mého života. Děkuji všem hráčům a z celého srdce i fanouškům," popisoval Dalič na tiskové konferenci.

Jeho svěřenci potřebovali v závěrečném zápase skupiny zvítězit a Rusy dostali na podmáčeném hřišti místy pod drtivý tlak. Chorvaté drželi míč 63 procent času a soupeře přestříleli 19:2, přesto nakonec rozhodl až moment z 81. minuty, kdy si Kudrjašov nešťastně srazil centr z levé strany do vlastní sítě.

"Od začátku to byl těžký zápas, hlavně kvůli terénu. Odehráli jsme ho ale skvěle, byli jsme o hodně lepší a zaslouženě jsme vyhráli. Mohli jsme skórovat i dřív, nakonec nám pomohlo trochu štěstí, ale bylo to jen vyústění našeho tlaku," hodnotil kapitán vítězného týmu Luka Modrič. Šestatřicetiletý držitel Zlatého míče z roku 2018 pojede na svůj čtvrtý světový šampionát, poprvé si zahrál už v roce 2006 v Německu.

Chorvaté přitom nezačali kvalifikační boje ideálně. Po úvodní porážce ve Slovinsku se protrápili k těsné domácí výhře nad Kyprem. Další ztráty přišly po remíze v Rusku a se Slovenskem a favorit byl před posledním utkáním o dva body za svým největším soupeřem.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Radost v podání chorvatských fotbalistů po postupu na MS 2022.

"Byli jsme nakonec nejlepší tým ve skupině a zaslouženě pojedeme do Kataru. Jsem extrémně šťastný, hrát na mistrovství světa je něco výjimečného. Teď máme rok na přípravu, snad se nám podaří zase něco uhrát," dodal Modrič.

Chorvaté chyběli po rozpadu Jugoslávie na mistrovství světa pouze v roce 2010 v Jihoafrické republice. Kromě posledního stříbra mají na kontě také bronz z Francie 1998.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články