Hlavní obsah

Kanonýr Schick v nominaci chybí, dodatečně bude na Kuvajt a Estonsko nejspíš povolaný Krmenčík

Praha
Aktualizováno

Špatná zpráva. Klíčový kanonýr Patrik Schick chybí kvůli zranění v nominaci české fotbalové reprezentace pro závěrečná dvě utkání roku 2021. Výběr trenéra Jaroslava Šilhavého, který ve středu oslavil šedesáté narozeniny, se nejprve střetne v přípravném utkání v Olomouci s Kuvajtem (11. listopadu) a následně v Praze s Estonskem (16. listopadu).

Patrik Schick chybí v nominace fotbalové reprezentace. Dodatečně povolaný může být Krmenčík Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Schick měl v úvodu podzimu skvělou formu. V devíti zápasech za Leverkusen nastřílel osm branek, gólem přispěl i k triumfu českého národního týmu nad Běloruskem v utkání kvalifikace mistrovství světa 2022. Jenže předposlední říjnový víkend si při utkání s Kolínem nad Rýnem natrhl vazy v levém kotníku a zranění jej vyřadilo na několik týdnů.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Zraněný Patrik Schick z Leverkusenu během duelu s Kolínem.

„Patrik je nejefektivnější hráč národního týmu, nejlepší střelec. Pochopitelně jde o citelnou absenci, ale věříme, že ho další kluci dokážou nahradit," uvedl Jiří Chytrý, asistent trenéra národního týmu Jaroslava Šilhavého, jehož v den šedesátých narozenin skolila viróza.

Schicka by měli zastoupit Matěj Vydra a Jan Kuchta. Problém je, že Vydra čeká na trefu v klubu od dubna, Kuchta má v národním dresu minimální zkušenosti a dosud nastoupil k dvěma zápasům. I proto trenéři plánují povolat ještě třetího koncového hráče.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý a asistent Jiří Chytrý.

Jeho jméno oznámí dodatečně po zápasech nadcházejícího víkendu, protože v nominaci je dvaadvacet hráčů. „Jedno místo jsme si nechali volného právě pro útočníka. Vybírat budeme z trojice Krmenčík, Pekhart, Škoda," pronesl Chytrý.

Asistent trenéra reprezentačního týmu vyzdvihl Krmenčíkův progres v posledních týdnech. „Mezi náhradníky je na základě dlouhodobé výkonnosti. Jeho aktuální forma má vzrůstající tendenci. Potřeboval se dostat do optimálního fyzického stavu. Pokud bude připravený, tak o jeho kvalitně nepochybujeme," pronesl Chytrý na adresu borce, který se po letním návratu do Slavie prosadil gólově jen dvakrát.

Jednou z penalty proti Bohemians 1905, podruhé v neděli při utkání s Plzní. „Podle mého zvolil správně, když se po angažmá v Bruggách a následném hostování v Soluni rozhodl vrátit do českého prostředí a zvolil špičkový klub hrajícího evropské poháry," pochválil Chytrý Krmenčíkovu volbu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

 Michael Krmenčík figuruje jen mezi náhradníky.

Zdrženlivější už byl při hodnocení útočníkova vystupování při vzájemném souboji s Plzní, která jej pro velký fotbal vychovala a jejíž dres do ledna 2020 oblékal. „Jeho chování nebylo ideální, asi měl projevit více respektu. Ale jde o můj osobní názor," zdůraznil Chytrý.

Další dva náhradníci jsou na tom gólově bledě. Milan Škoda se trefil naposledy v polovině září proti Sigmě Olomouc, Tomáš Pekhart sice skóroval během prvního říjnového víkendu, v posledních čtyřech zápasech ale v kádru varšavské Legie kvůli zranění chyběl.

Absence Schicka není jediným problémem, s nímž se bude muset Šilhavý vypořádat. Kvůli zdravotním trablům chybí i Jakub Jankto, Jan Bořil, Pavel Kadeřábek či Ondřej Kúdela.

Foto: @Sp_Getafe

Fotbalista Getafe Jakub Jankto kvůli zranění nedohrál sobotní utkání španělské ligy s Vallecanem a ani on na listopadový sraz reprezentace nepřijede.

I proto vedení národního týmu plánuje přípravné utkání proti Kuvajtu v Olomouci (11. listopadu) pojmout jako generálku na nadcházející kvalifikační bitvu s Estonskem v Praze na Letné (16. listopadu).

„Zvažovali jsme, zda dáme příležitost klukům, kteří v národním týmu nedostávají tolik prostoru. Ale přikláníme se k variantě, že vyzkoušíme herní varianty a obsazení postů směrem ke kvalifikaci. Otestujeme varianty postupného útoku a součinnost směrem k zápasu s Estonskem," přiznal Chytrý.

Nominace na zápasy s Kuvajtem a Estonskem
BrankářiAleš MandousSlavia Praha10
Jindřich StaněkPlzeň20
Tomáš VaclíkOlympiakos Pireus460
ObránciJakub BrabecAris Soluň221
Vladimír CoufalWest Ham241
Ondřej ČelůstkaSparta Praha333
Tomáš KalasBristol312
Aleš MatějůBrescia90
Filip NovákFenerbahce Istanbul261
Tomáš WiesnerSparta Praha30
David ZimaFC Turín30
ZáložníciAntonín BarákHellas Verona277
Alex KrálWest Ham272
Lukáš MasopustSlavia Praha272
David PavelkaSparta Praha241
Jakub PešekSparta Praha72
Michal SadílekTwente Enschede60
Tomáš SoučekWest Ham457
Petr ŠevčíkSlavia Praha120
ÚtočníciAdam HložekSparta Praha121
Jan KuchtaSlavia Praha20
Matěj VydraBurnley447
Pozn. Za jménem hráče je uvedený klub, počet reprezentačních startů a počet vstřelených gólů.

Reklama

Související témata: