Hlavní obsah

Nominace na dvě části! Kvarteto z bundesligy si zahraje jen v Estonsku

dos, zpSport.cz
Aktualizováno

Mimořádný stav poplatný složité době. V nominaci české fotbalové reprezentace na březnový úvod kvalifikace MS 2022 je hned 27 hráčů. Důvodem je kvarteto z bundesligy, které samostatně odletí jen do Estonska. Proti Belgii a Walesu už kvůli pandemickým opatřením trenérovi Šilhavému k dispozici nebude. Ve výběru chybí kapitán Bořek Dočkal. Národní tým bude hrát v Estonsku (24. března v Tallinnu), s Belgií (27. března v Praze) a ve Walesu (30. března v Cardiffu).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Patrik Schick před utkání Ligy národů.

Článek

Estonsko, Belgie a Wales. Docela velké sousto pro úvod kvalifikace mistrovství světa. A jen pro úvodní duel v Estonsku bude k dispozici čtyřlístek Pavlenka, Kadeřábek, Darida a Schick.

Zatímco fotbalisté působící v Anglii výjimku dostali, Němci jsou striktní. Hráči z bundesligy by po návratu z Prahy či Walesu museli do dvoutýdenní karantény.

Proto se jako zcela samostatná skupina objeví jen v Estonsku. Pak se vrátí ke svým klubům.

V Anglii dostali výjimku

„Angličané myslí na fotbal i navzdory pandemii, hráči tam dostávají výjimky. Naši kluci ji mají, ale je podmíněna spoustou podmínek, jež musíme splnit. Nesmí se třeba potkat ani s vlastní rodinou," popisuje manažer národního týmu Libor Sionko.

Zatímco Souček, Coufal, Kalas a Vydra budou k dispozici na celý blok, kvarteto z bundesligy pak bude v zápasech s Belgií a ve Walesu scházet.

„Jsem rád, že aspoň jeden zápas odehrají. Jsou pro nás důležití, ale nedá se nic dělat," poznamenává trenér Jaroslav Šilhavý.

„Nominaci tak pomyslně tvoří dvě skupiny. Třiadvacítka, která se sejde zde, a čtyři kluci z bundesligy. Sejdou se v Německu, sami se přepraví do Estonska. Jde o maximální možné varianty, které jsme mohli zařídit. Musíme zohlednit spoustu požadavků klubů a splnit spoustu pravidel," vysvětluje Sionko.

Kapitán zůstane doma

Do nominace zasáhla i karanténa Viktorie Plzeň, takže třeba stoper Brabec je jen mezi náhradníky. Tam mu dělá společnost i kapitán Dočkal.

Věřím v to, že o druhé místo znamenají baráž se popereme, říká po losu trenér Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, FAČR

„Jedná se o naše rozhodnutí. Na Bořkovo místo máme řadu hráčů s aktuálně lepší formou. Směrem k EURO to nic neznamená," líčí Šilhavý. „Rozhodnutí nebylo jednoduché. S Bořkem jsem mluvil, vzal to jako profík. Věřím, že jedeme dál, že bude v klubu předvádět výkony, co budou posouvat jeho i tým a bude bojovat o nominaci na ME," dodává kouč.

Odpočívat zatím nechá i dalšího sparťana Hložka, který se teprve nedávno vrátil na trávník od říjnového zranění. „Jeho povolání jsme zvažovali. Adamovo zdraví rozhodlo. Dohodlo se, že ho necháme doma, aby se mohl doléčit a připravit na další zápasy," avizuje Šilhavý.

Nominace fotbalové reprezentace na zápasy kvalifikace MS:
JménoKlubStartyGóly
Brankáři
Ondřej KolářSlavia Praha10
Aleš MandousOlomouc10
Jiří PavlenkaBrémy120
Tomáš VaclíkFC Sevilla340
Obránci
Jan BořilSlavia Praha180
Vladimír CoufalWest Ham121
Ondřej ČelůstkaSparta Praha212
Pavel KadeřábekHoffenheim453
Tomáš KalasBristol222
Ondřej KúdelaSlavia Praha50
Aleš MatějůBrescia40
David ZimaSlavia Praha00
Záložníci
Antonín BarákHellas Verona155
Vladimír DaridaHertha Berlín688
Tomáš HolešSlavia Praha41
Jakub JanktoSampdoria Janov303
Alex KrálSpartak Moskva162
Tomáš MalínskýMladá Boleslav10
Lukáš MasopustSlavia Praha171
David PavelkaSparta Praha221
Jakub PešekLiberec11
Lukáš ProvodSlavia Praha40
Tomáš SoučekWest Ham304
Útočníci
Michael KrmenčíkPAOK Soluň269
Tomáš PekhartLegia Varšava192
Patrik SchickLeverkusen229
Matěj VydraBurnley326

Reklama