Hlavní obsah

Ostuda ve Švýcarsku. Bitva o fotbalové MS začala trapasem

St. Gallen/Praha

Tohle se nestává často ani v těch nejnižších patrech fotbalových soutěží na venkovských hřištích. Ale ve vyspělém Švýcarsku pyšnícím se přesností, precizností a kvalitou se přihodil ostudný šlendrián na té nejvyšší úrovni - v kvalifikaci národního týmu o postup na MS 2022. Start nedělního duelu s Litvou (1:0) začal skoro s 20minutovým zpožděním kvůli nesprávné velikosti jedné z branek.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Patálie s brankovou konstrukcí v St. Gallenu zavinily zpoždění výkopu kvalifikačního duelu mezi Švýcarskem a Litvou.

Článek

Informace o problému s velikostí brankového zařízení se trochu liší. Podle některých zdrojů byla brána o 10 cm vyšší, než povolují pravidla, podle jiných zase byla zasazená nakřivo a 10 cm byl výškový rozdíl mezi oběma konci břevna.

Celá epizoda měla trochu podivný průběh. Zápas měl začít ve 20:45. Ve 20:36 se začalo pracovat na tom, aby se brána srovnala a správně zapustila. Čtyři dělníci se ve stresu snažili rychle zažehnat hrozící ostudu. O dvě minuty později přišel na kontrolu čtvrtý rozhodčí a pouhým pohledem uznal dílo za hotové. Jenže minutu před plánovaným výkopem přišel tvrdý verdikt: Tahle brána je špatná, musí pryč.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Je problém. Tahle brána musí pryč. Pořadatelé zkvalifikačního zápasu Švýcarsko - Litva si prožili stresující chvíle.

Švýcarský bulvár si škodolibě rýpl do vlastních řad dvojsmyslnou hláškou: „První branka padla ještě před výkopem".

Patálie s klíčovou součástí hřiště narušil i pietní akt minuty ticha za nedávno zesnulého bývalého trenéra švýcarské reprezentace Rogera Vonlanthena.

To ale není vše. Ve 21:01 rozhodčí znovu řešil problém s bránou. Tentokrát byla díra v síti. To se muselo operativně vyřešit lepící páskou. Ve 21:03 se pak mohlo konečně začít hrát.

Po dlouhém oddalování úvodu zápasu bylo ale rychle hotovo. Po minutě a 28 sekundách vstřelil první a zároveň vítězný gól utkání Xherdan Shaqiri.

Reklama