Hlavní obsah

Estonsko - Česko 2:6Po úvodní facce se vstup do kvalifikace proměnil ve vraždění estonských neviňátek

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Sappinen 1 : 0
18. Schick 1 : 1
27. Barák 1 : 2
32. Souček 1 : 3
43. Souček 1 : 4
48. Souček 1 : 5
56. Jankto 1 : 6
86. Anier 2 : 6
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Vysokou výhrou vstoupila česká reprezentace do kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství světa 2022. V  polském Lublinu, kde původně domácí Estonci našli azyl, neboť vzhledem k  protikoronavirovým opatřením planým v jejich domovině v  Tallinnu hrát nesměli, zvítězil Šilhavého tým 6:2. Inkasovaný gól hned v úvodu střetnutí ho totiž rychle probral, takže zápas se soupeřovým druhým reprezentačním sledem proměnil v exhibici, při níž šlo jen o výši skóre.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Tomáš Souček (vlevo) ozdobil vysoké vítězství nad Estonskem hattrickem. Gratuluje mu Pavel Kadeřábek.

Článek
Fotogalerie

Facka, která pořádně mlaskla. Pro covidem zdecimované Estonce však nepředstavovalo zase až tak velký problém, aby ji českému výběru vrazili. Zvláště, když Čelůstka jen bez zájmu přihlížel, jak Vassiljev posílá do brejku Sappinena. Pro pětadvacetiletého útočníka, který svého času zkoušel štěstí v Belgii i Nizozemsku, už bylo hračkou propasírovat míč mezi nohama vybíhajícího Pavlenky do sítě.

Inkasovaný gól naštěstí rychle probral český výběr z představ, že se první kvalifikační výhra zrodí automaticky. Na pohybu, aktivitě, zpřesněné kombinaci i herní invenci se to promptně projevilo. Na výsledku také.

Za šest minut Schick vyrovnal, za dalších deset Barák po Schickově přiklepnutí skóre otočil, po půlhodině a perfektním centru Daridy hlavičkující Souček skóroval potřetí, aby dvě minuty před přestávkou střelou zpoza šestnáctky potvrdil předzápasovou prognózu, že půjde jen o to, kolik branek český celek soupeři nastřílí.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Gól! Patrik Schick se prosadil v pokutovém území a estonský brankář se po míči marně natahoval.

Už v první půli nemuselo zůstat pouze u čtyř... Další gól ovšem pro ofsajd neplatil, pak zase pomohla nebohým Estoncům tyč, aby přemíra dalších víc než slibných šancí zůstala nezužitkována.

Český celek si totiž utkání i soupeře, který musel po pozitivních covidových testech postavit druhou reprezentační garnituru, vyloženě vychutnával a pohrával si s ním, jak se mu zachtělo a ráčilo.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Estonec Karl Rudolf Oigus se snaží zastavit rozběhnutého Tomáše Součka.

Proto také vraždění estonských fotbalových neviňátek, která s ubíhajícími minutami už nestačila ani bránit. Pátý gól, jímž čerstvě korunovaný fotbalista roku Souček završil po nezištné Kadeřábkově přihrávce hatttrick, toho byl dokladem. Šestá trefa z kopačky Jankta ostatně také.

Pro český celek se ovšem střetnutí postupně měnilo jen v herní přípravu na druhý, a samozřejmě o několik světelných let těžší díl březnového kvalifikačního trojboje v sobotu v pražském Edenu proti Belgii, což se na výkonu projevilo.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jan Bořil v akci.

Po trojnásobném střídání v 65. minutě ji už další góly nevyšperkovaly, naopak přespřílišnou Kúdelovu bohorovnost ztrestal a výsledek korigoval střídající Anier.

Kvalifikace MS 2022 - skupina E:
Estonsko - Česko 2:6 (1:4)
Branky: 12. Sappinen, 86. Anier - 32., 43. a 48. Souček, 18. Schick, 27. Barák, 56. Jankto. Rozhodčí: Papapetru - Petropulos, Aptosoglu (všichni Řecko).
Estonsko: Aksalu - Antonov (74. Puri), Pürg, Paskotši, Lilander - Alliku (74. Kirss), Poom, Vaštšuk, Vassiljev (73. Anier), Oigus - Sappinen (88. Roosnupp). Trenér: Reim.
Česko: Pavlenka - Kadeřábek, Kúdela, Čelůstka (85. Zima), Bořil - Darida, Souček - Provod (65. Vydra), Barák (65. Pekhart), Jankto (65. Masopust) - Schick. Trenér: Šilhavý.
Ostatní výsledky středečních zápasů najdete ZDE.

Reklama