Hlavní obsah

Česko - Estonsko 2:0Rozpačité loučení se skupinou, nasazení před baráží národní tým nezískal

Praha
Aktualizováno

Kdepak plánované vylepšování skóre. Česká fotbalová reprezentace měla při loučení se skupinou E kvalifikace mistrovství světa 2022 dost starostí sama se sebou, o podceňovaném soupeři nemluvě. Národní tým nakonec v Praze na Letné díky trefám Jakuba Brabce a Jana Sýkory porazil Estonsko 2:0, obsadil ve skupině třetí místo za Belgií a Walesem a v březnu si zahraje baráž o postup na šampionát. Před jejím losem nebude mezi šesti nasazenými, takže nejspíš narazí na těžkého soupeře. Semifinále baráže odehraje na půdě soupeře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbalisté vyhráli v závěrečném utkání kvalifikace MS 2022 nad Estonskem.

Článek
Fotogalerie

Češi měli už od víkendu jistotu, že se dostanou do březnového play off o světový šampionát v Kataru v příštím roce přinejhorším coby jeden ze dvou vítězů skupiny Ligy národů. Vzhledem k remíze Walesu s Belgií obsadili reprezentanti v kvalifikační skupině E se 14 body třetí místo a v baráži nebudou nasazeni. V semifinále tak nastoupí venku.

Čeští trenéři udělali čtyři změny v základní sestavě oproti čtvrtečnímu přípravnému utkání s Kuvajtem, který reprezentanti vyhráli 7:0. Jen na lavičce začal kapitán Souček, jemuž v případě žluté karty hrozilo, že by přišel o semifinále play off. Do branky se vrátila gólmanská jednička Vaclík, na levém beku hrál Novák a v útoku dostal přednost Vydra.

Foto: SofaScore hodnocení

Statistiky zápasu fotbalové kvalifikace o MS 2022 mezi Českem a Estonskem.

Český celek byl v rekordním 17. utkání v kalendářním roce od úvodu aktivnější, přes defenzivu Estonců se ale zpočátku těžko prosazoval do šancí. V 26. minutě se Vydra dostal mimo střelecký úhel. Krátce nato musel kvůli zranění střídat Pešek a nahradil ho Sýkora. Ten si těsně před pauzou naskočil na Coufalův centr z pravé strany, ale hlavou zamířil těsně nad.

Čeští fotbalisté nebudou v baráži nasazeni. Můžou narazit na Itálii, Wales nebo Skotsko

Sport.cz, FAČR

V 58. minutě napřáhl Sadílek a Estonce zachránil dobrým zákrokem Igonen. Z následného rohu už favorit udeřil. Po Sadílkově centru a zmatku ve vápně se přitlačil k míči Brabec a zblízka otevřel skóre. Připsal si druhý gól za reprezentační "áčko".

V 68. minutě po dalším rohu zůstali ležet dva Češi, Zima dokonce s krvavým šrámem, ale izraelský rozhodčí penaltu neodpískal. Estonci, kteří se v poslední době výsledkově i herně zlepšili, po inkasovaném gólu přidali a v 83. minutě byli blízko senzačnímu vyrovnání. Za vápnem po otočce vypálil střídající Zenjov a domácí zachránil brankář Vaclík.

Pískot na Krmenčíka? Musí se s tou nevolí nějak vypořádat, říká trenér Jiří Chytrý

Sport.cz, FAČR

Za dvě minuty favorit definitivně rozhodl. Po chybě v estonské obraně vysunul Kopic Sýkoru a ten prostřelil Igonena. Plzeňský křídelník navázal na dvě branky ze čtvrtečního přípravnému duelu s Kuvajtem. Reprezentanti se vítězně rozloučili s kalendářním rokem, během něhož v létě postoupili do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Příště už je na konci března čeká play off o světový šampionát.

Kvalifikace mistrovství světa 2022 ve fotbale - skupina E:
ČR - Estonsko 2:0 (0:0)
Branky: 59. Brabec, 85. Sýkora. Rozhodčí: Grinfeeld - Hassan, Jarkoni - Reinshreiber (video, všichni Izr.). ŽK: Masopust, Kopic - Paskotši, Kreida, Kuusk. Diváci: 10 076.
ČR: Vaclík - Coufal, Zima, Brabec, Novák - Král (60. Kuchta), Sadílek (69. Pavelka) - Masopust (60. Krmenčík), Barák, Pešek (28. Sýkora) - Vydra (69. Kopic). Trenér: Chytrý.
Estonsko: Igonen - Paskotši (86. Kirss), Kuusk, Tamm, Mets, Sinjavskij (61. Ojamaa) - Poom, Kreida, Vassiljev - Sappinen (76. Zenjov), Sorga (61. Anier). Trenér: Häberli.
Wales - Belgie 1:1 (1:1)
1.Belgie862025:620
2.Wales843114:915
3.ČR842214:914
4.Estonsko81169:214
5.Bělorusko81077:243

Reklama

Související témata: