Hlavní obsah

Bělorusko - Česko 0:2SCHICKula se gólem a asistencí postaral o povinnou kvalifikační výhru

Zdeněk PavlisSport.cz
Aktualizováno

Gólem a asistenci se postaral legionář z bundesligového Leverkusenu Patrik Schick o povinnou výhru české reprezentace nad Běloruskem v sedmém díle kvalifikace o postup na mistrovství světa 2022 v Kataru. Na neutrální půdě v ruské Kazani vstřelil vedoucí gól, aby po změně stran přihrál Hložkovi na druhou branku stvrzující vítězství 2:0 a import tří bodů. Díky šikulovi Schickovi tak naděje na druhou příčku ve skupině, a tudíž výhodnější pozici pro jarní barážové semifinále dál žije.

Foto: Roman Kruchinin, ČTK/AP

Patrik Schick se raduje z gólu proti Bělorusku.

Článek
Fotogalerie

Tah se Sadílkem trenérovi vyšel. Už v pátek proti Velšanům záložník nizozemského Twente Enschede hru oživil, i když mu Šilhavý dopřál jen závěrečných třináct minut, v Kazani potvrzoval, že v momentální formě do základní jedenáctky patří.

Začal hodně aktivně, běhal, atakoval protihráče, nabízel se. Ostatně, on to byl, kdo předložil Schickovi parádní přihrávku, a vyzval ho, aby vysvobodil českou reprezentaci z dvacetiminutového tápání a vzájemného hledání. Čtyři změny, k nimž ve složení mužstva došlo, se v úvodu zákonitě do souhry i výkonu týmu promítaly.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Patrik Schick dává vedoucí gól českého týmu proti Bělorusku.

Zhuštěná běloruská obrana přitom nebyla natolik neprostupná, aby za poločas inkasovala jen jedinkrát. Prostor a čas, který dopřála Schickovi při jeho gólové trefě, toho bylo dokladem. Stejně jako možnost, kterou nabídla čtyři minuty poté Vydrovi, jenž se pokusil udělat Pavljučenkovi kličku, aby poté jeho bránu přestřelil.

Zůstalo tak jen u územní převahy, která byla ovšem přespříliš komplikovaná a zdlouhavá. Útočným akcím scházelo potřebné zrychlení, překvapivý moment i nápad, neboť byly signalizované, a tudíž pro Bělorusy snadno čitelné. A protože na nepříliš jistého a většinu míčů jen vyrážejícího Pavljučenka mířily během úvodních pětačtyřiceti minut tři, zůstávalo logicky u Schickova gólu.

A to se po změně stran snažili spoluhráči hledat a využívat kanonýra z bundesligy přece jen víc a častěji než do přestávky. Sadílek ho třeba v 58. minutě vyzval podruhé ke skórování, jenže Schick obloučkem sice domácího gólmana přelstil, ale bránu minul.

Foto: Roman Kruchinin, ČTK/AP

Tomáš Souček (22) a Bělorus Vitalij Lisakovič.

O stvrzení povinné výhry se přesto nakonec postaral. Přitáhl k sobě běloruskou obranu, předložil balon Hložkovi a ten prudkou ranou pod břevno za pomocí teče skóroval. Vůbec poprvé v reprezentačním dresu.

A protože deset minut před koncem prováhal Pečenin slibnou příležitost ke korigování, neboť nabízejícího spoluhráče před prázdnou Vaclíkovou bránou nenašel, dokráčela česká reprezentace v Kazani k povinné výhře. A dokonce dvougólové, i když výkon byl zase lopotný a hodně upracovaný.

Kvalifikace MS 2022 - skupina E
Bělorusko - ČR 0:2 (0:1)
Branky: 22. Schick, 65. Hložek. Rozhodčí: Letexier - Mugnier, Rahmouni - Willy (video, všichni Francie). ŽK: Bykov, Pečenin, Judenkov - Hložek. Zima. Hráno bez diváků.
Bělorusko: Pavljučenko - Běgunov, Seljava (46. Sadovničij), Judenkov, Pečenin - Seďko, Bykov, Klimovič (78. Solovej), Antilevskij - Ebong, V. Lisakovič (68. R. Lisakovič). Trenér: Kondratěv.
ČR: Vaclík - Wiesner, Čelůstka, Zima, Matějů - Sadílek (88. Zmrhal), Souček - Pešek (81. Kopic), Hložek (88. Kuchta), Vydra (46. Pavelka) - Schick (90. + 2. Král). Trenér: Šilhavý.
1.Belgie651021:416
2.ČR732212:911
3.Wales63218:711
4.Estonsko61148:164
5.Bělorusko71066:193

Reklama