Hlavní obsah

V rumunské fotbalové nominaci na závěr kvalifikace je i patnáctiletý Sali

Do nominace rumunských fotbalistů na závěr kvalifikace mistrovství světa se dostal i patnáctiletý záložník Konstanty Enes Sali. Pokud jej trenér Mirel Radoi pošle v utkání proti Islandu na hřiště, stane se ve věku 15 let a 259 dnů jedním z nejmladších evropských reprezentantů v historii.

Foto: Twitter @David2095_Sport

Patnáctiletý záložník Konstanty Enes Sali nechybí v rumunské nominaci

Článek

Sali má přes nízký věk zajímavý životopis. Narodil se v Torontu, kam se jeho rumunští rodiče s tureckými kořeny přestěhovali po svatbě. V 11 letech zaujal skauty Barcelony a dva roky trénoval v tamní vyhlášené akademii, ale pak se katalánský klub dostal do problémů s pravidly FIFA ohledně mladých hráčů a musel jej propustit.

Následně legendární záložník Gheorghe Hagi přesvědčil Saliho otce, aby se vrátili do Rumunska do akademie nesoucí Hagiho jméno. Letos v srpnu si Sali odbyl v dresu Konstanty ligový debut, o měsíc později se v 15 letech a šesti měsících stal nejmladším rumunským střelcem gólu v nejvyšší soutěži.

Nejmladším evropským fotbalistou, který nastoupil v mezistátním utkání, je podle UEFA Ir Samuel Johnston. Tomu bylo v den jeho reprezentačního debutu v dubnu 1882 proti Anglii 15 let a 154 dnů.

V novodobé historii drží primát Nor Martin Ödegaard, jenž v srpnu 2014 nastoupil proti SAE ve věku 15 let a 253 dnů. České maximum patří od loňska Adamu Hložkovi, jemuž bylo v den utkání proti Slovensku 18 let, jeden měsíc a 10 dnů.

Reklama

Související témata: